每次颱風過後,點解杏花村會有咁多發泡膠?

ruby
|
每次颱風過後,點解杏花村會有咁多發泡膠?如果海洋垃圾,咁點解將軍澳嗰邊又一些發泡膠都無呢?
sytckm
|
應該唔止杏花邨,我見其他海邊都好多,清到一半已經三十幾袋黑色垃圾袋。
curry451
|
ruby 發表於 18-9-18 23:51
每次颱風過後,點解杏花村會有咁多發泡膠?如果海洋垃圾,咁點解將軍澳嗰邊又一些發泡膠都無呢?
...

嗰面近筲箕灣魚市場,D發泡膠係魚船用嚟裝鱼用
ruby
|
curry451 發表於 18-9-19 05:16
嗰面近筲箕灣魚市場,D發泡膠係魚船用嚟裝鱼用

咁筲箕灣魚巿場D人都好離譜,就咁將D發泡膠盒掉落海
curry451
|
ruby 發表於 18-9-19 10:30

可能係打風跌落海,唔一定有心掟出海的
ic34    發表於 18-9-19 10:54
olkan
|
可能裝箱嘅船都沉埋。 睇電視,好多船沖咗上岸,有啲沉咗。
ic34    發表於 18-9-19 10:54
ic34
|
JM唔洗咁>>> 嘅,了解左先啦
李露眉
|
除左發泡膠好多膠樽.
我估..真係好多人dum 垃圾落海.
angelacch
|
curry451 發表於 18-9-19 10:44
可能係打風跌落海,唔一定有心掟出海的
唔排除有部份係, 但見琴日啲人執到好多年前嘅麥記發泡膠盒, 膠樽, 包裝袋等等...........個海藉今次打風將人類留左係海嘅垃圾俾番我地
kakakwok716
|

更係唔係啦,發泡膠盒佢地係會重用架,唔會掉,只係因為輕,好容易被吹走,咁大風,就算有野固定都會吹走啦
你冇發覺d 發泡膠係爛哂咩
catcat笑
|
...

西貢都好多發泡膠呀
caryfox
|
...

因為發泡膠飄浮在水面,吹東北風或東風,在東龍島及佛堂門一帶的垃圾,順風向吹杏花村,所以咪接晒囉!
tsung
|

Poyau
|

sjnl43
|
kakakwok716 發表於 18-9-19 11:00
更係唔係啦,發泡膠盒佢地係會重用架,唔會掉,只係因為輕,好容易被吹走,咁大風,就算有野固定都會吹走 ...
唔用膠盒, 耐用D 以前用竹制個羅咪幾好

kakakwok716
|
sjnl43 發表於 18-9-19 18:29
唔用膠盒, 耐用D 以前用竹制個羅咪幾好

都唔同,發泡膠箱可冷藏可放水,又有蓋
竹製既唔可以
2個用途差好遠

sjnl43
|
kakakwok716 發表於 18-9-19 23:06
都唔同,發泡膠箱可冷藏可放水,又有蓋
竹製既唔可以
2個用途差好遠

旺啊姐當年驚華穿夢, 返學個書包,咪完美展現, 竹一樣可以有篕, 做唔做啫

Sumyeema1
|

係風吹落海,我見香港仔魚市場也不停飛發泡膠箱出海。
小肥兔
|
咩都好啦,。可以用少 d, 咪用少 d, 可以買少件衫,。買少對鞋,。咪買少d。 對大家,。對地球都好