自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Del

大宅

DEL

大宅

番茄炒蛋 發表於 18-9-19 01:02
我係一介蟻民,想政府比多D支持,或者劃出一部分嘅資金,來應對重大災難嘅善後工作,(1:先做好登 ...

睇來大家對呢D正經Po完全無興趣,都係喜歡八掛,娛樂性質嘅。

珍珠宮

BK Milk勳章

我諗最大問題係交通, mtr要時間去檢查, 可參考澳門做法停工?

大宅

siujanjan 發表於 18-9-19 11:30
我諗最大問題係交通, mtr要時間去檢查, 可參考澳門做法停工?

嗯,澳門能做到停工,香港為何做不到,這個是個問題。有班人其實也很反對停工。如果不停工,就要解決交通問題,似乎無人俾到建議。

珍珠宮

回覆 番茄炒蛋 的帖子

1. 緊急撥款, 等精莊老人報名, 一落波call 臨時工

2. 大中學生, 老師帶隊歡迎家長, 公民教育義務清理!

珍珠宮

番茄炒蛋 發表於 18-9-19 15:20
嗯,澳門能做到停工,香港為何做不到,這個是個問題。有班人其實也很反對停工。如果不停工,就要解決交通 ...

返正班中學生,牛龜咁大隻, 又停課又好體能, 最好叫佢地做義工!

今次都有家長帶頭自發幫手啦, 政府教育局諗諗佢, 邊間辦學團體無學校參與, 下次申請新校舍...有參考作用

珍珠宮

番茄炒蛋 發表於 18-9-19 11:23
睇來大家對呢D正經Po完全無興趣,都係喜歡八掛,娛樂性質嘅。

政府組織救援振災o k,enforce勞工保障亦應該,

但唔該唔好樣樣插手,當全港市民都係未戒奶嘅巨嬰。

大宅

sjnl43 發表於 18-9-19 15:26
回覆 番茄炒蛋 的帖子

1. 緊急撥款, 等精莊老人報名, 一落波call 臨時工

呢個好好呀。等D急需賺錢嘅人都有工作機會,做一日等於炒散兩三日。大學生都可以兼職賺零用錢,或者義務清理。消防負責鋸樹,其他人負責搬運移開,夠車輛通過。

公爵府

回覆樓主:

首先1. 要界定災難級別, 到邊個程度先有必要停工。2. 然後更改勞工法例, 喺第一點之下提高勞工賠償金額, 咁老闆要買重保險自然會叫啲非必要員工唔好返。 3. 要審視邊啲係緊急工種, 要清來列明。4. 同商界股票市場磋商工作日停工嘅連鎖影響, 例如虧蝕邊個負責。暫時諗到呢啲

珍珠宮

番茄炒蛋 發表於 18-9-19 16:12
呢個好好呀。等D急需賺錢嘅人都有工作機會,做一日等於炒散兩三日。大學生都可以兼職賺零用錢,或者義務清 ...

班中學生返正停課, 牛高馬大, 個社會將來留返比佢地架, 返正學校又開放, 由老師帶住父母又放心

電視都有做啦, 個男仔自發去, 話係到跑步, 又有小學生執正齊d 磚, 等維修工人易d 跟進

中學生無做唔黎, 無危險啦掛! 教育局積極諗下, 每年組織學生長假去清潔沙灘, 風後幫手

等佢地父母返工都易d

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

希望可從經驗中學習

伯爵府

牛年勳章

巴士公司巡查道路有阻塞﹐應儘快通知政府及公眾。巴士不應一刀切停駛,應儘可能改道,縮短路線,繞過或不經過某些塌樹地點,儘可能維持有限度的服務,不應如此大規模停駛。

首頁

尾頁

跳至