自由講場

跳至
.  

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

princesscupcake 發表於 18-9-20 11:50
比人串你記性好咁小數都記得,咁你點回應?

小數又好大數又好,不是記性好唔好問題,只知道欠人錢點都要還的道理,咁簡單的道理都唔識,點做人?

侯爵府

NokNokB 發表於 18-9-20 15:09
小數又好大數又好,不是記性好唔好問題,只知道欠人錢點都要還的道理,咁簡單的道理都唔識,點做人?
...

講得好講得好

侯爵府

cinda72. 發表於 18-9-20 14:19
小朋友文具講緊最多咪幾10蚊,唔駛咁推呀
真係好核突囉,呢d環境,放大谷講,問下佢幾時方便比番你, ...

都冇幾十蚊咁多

侯爵府

soulsoulsoul 發表於 18-9-20 13:47
今日佢還左錢未?

pm佢,佢聲稱會早上交比我小朋友,當然到現在仍然冇入數亦冇交比我小朋友,而且冇講聲佢冇做到,完全冇消息,不停老點。

侯爵府

tell-me-y 發表於 18-9-20 14:15
比錢都要等心情平復?
條友無野呀⋯⋯?!

我聽到呢個原因都O嘴
如果佢話唔記得或者太忙都好啲啊

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

同佢講,幾十蚊係小數目,但去茶記差幾十蚊都報警處理啦!
其實,你係唔係有經濟困難,出句聲,當我送比你小朋友,唔好再拖咁耐
唔好等我日日追,你唔丑,我都煩

男爵府

princesscupcake 發表於 18-9-20 11:50
比人串你記性好咁小數都記得,咁你點回應?

咁少錢都拖咁耐唔肯還, 成世人都未遇過, 點會唔記得?

侯爵府

小鈴鐺 發表於 18-9-20 16:27
咁少錢都拖咁耐唔肯還, 成世人都未遇過, 點會唔記得?

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

princesscupcake 發表於 18-9-19 01:30

怕其她家長覺得我咁少都追,但呢個係原則問題,而 ...
一定唔會 一定食花生 只係你兩個人既事其他人應該無乜感覺

侯爵府

bkteapot 發表於 18-9-20 16:37
一定唔會 一定食花生 只係你兩個人既事其他人應該無乜感覺

都係嘅

珍珠宮

princesscupcake 發表於 18-9-20 15:19
昨日pm佢,佢聲稱會早上交比我小朋友,當然到現在仍然冇入數亦冇交比我小朋友,而且冇講聲佢冇做到,完全 ...

開佢名,免害人

男爵府

princesscupcake 發表於 18-9-19 21:09

pm咗,佢聲稱會今早交比我小朋友,當然到現在仍然 ...

機會黎啦, 在大GROUP同佢講:
XX媽咪, 你話叫你個仔/女帶返上次既文具錢返學校俾我仔/女,
我仔/女話無收到喎, 會唔會俾錯左俾其他同學仔?

差D想加多句: 其他媽咪知唔知有無小朋友收錯左?

男爵府

小鈴鐺 發表於 18-9-20 16:43
XX媽咪, 你話叫你個仔/女帶返上次既文具錢返學校俾我仔/女,
我仔/女話無收 ...

呢個方法幾好
扮問係咪俾錯同學, 點解咁耐都冇收到
佢再推話第二日先俾既, 直頭係大GROUP串佢:
「X太呀, 其實呢我都唔想為左個十幾蚊要成日咁掛口唇邊
份文具呢, 我當送俾你小朋友喇一場同學仔
你知啦, 小朋友講野直接, 一陣係學校佢大大聲話XXX媽咪唔俾錢就唔好」

佢做初一, 你都唔好客氣喇樓主
等佢知道呢個世界冇野叫「老逢」
幫佢買埋仲要走數, 佢幾多歲呀?
做人阿媽都可以咁冇責任心, 呢D真係世界級

別墅

小鈴鐺 發表於 18-9-20 16:43
我仔/女話無收 ...
呢個真喺幾好
加埋呢句: 其他媽咪知唔知有無小朋友收錯左?
感覺好似因為要問其他媽咪所以喺group度問

子爵府

princesscupcake 發表於 18-9-20 16:41
都係嘅

佢尋日話入又無入,咁無信用你都不用顧忌,直接係大谷内道明真相,數目咁細要你成日提住好浪費你時間你都有其他野做架⋯煩請見字即回,類似意思

伯爵府

追,原則問題

用戶要求終止服務

我會喺群組話:xx媽,上次幫你買文具嘅錢直接入我戶口啦,唔該曬

大方又得睇,一直講到入為止

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 親子達人勳章 親子王國15週年勳章

what apps 追啦~~

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

你在group里quote番佢叫你幫買果句:
然后寫: 可能要你去銀行過數有D麻煩, 都咁多日囉, 不如你將$xx錢放入信封, 叫你個小朋友明天返學時交俾我個小朋友, 咁樣是否會方便D呢?

暗諭:
1. 俾所有家長知道, 佢到現在都未還錢, 以後小心唔好同佢有錢銀交貿.
2. 銀碼唔大, 就算唔見咗都無所謂, 志在出返啖屈氣.

P.S. 我都憎人則則膊, 我送俾你都會收到聲多謝, 你唔俾錢...算點呀?
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

首頁

尾頁

跳至