.

小鈴鐺
|
在群組問:
XX媽咪, 上次買文具D錢,
你係咪已經入返錢俾我? 我CHECK唔到條數,
可唔可以俾張入數紙我去銀行CHECK?

Sand8148    發表於 18-9-19 11:20
小源
|
Angel_Rose 發表於 18-9-19 01:37
之但係,如果校方回應,學校不嬲吳鼓勵學生之間有買賣活動,家長作為成年人,應該有足夠能力自行處理,校方不便 ...
講下而已 反正有無得拎返成問題 不過起碼老師知道某同學家長原來咁賤格先

油麥麥
|

私下同其他最八最多嘴的家長講,由她散播開去
missparent
|
princesscupcake 發表於 18-9-19 01:20
事原老師叫同學們去買指定款式及顏色的文具,有位媽媽家長喺要交之前嗰晚喺群組話佢搵吾到問有冇人幫佢買, ...

copy 佢段野回覆,“已兩星期,心情好D未?”
APIGMA    發表於 18-9-19 21:32
Panda366
|
princesscupcake 發表於 18-9-19 01:20
事原老師叫同學們去買指定款式及顏色的文具,有位媽媽家長喺要交之前嗰晚喺群組話佢搵吾到問有冇人幫佢買, ...
叫你小朋友同同學仔講幫你買左文具叫你媽咪比番錢。
fghjkl
|
小鈴鐺 發表於 18-9-19 01:51
在群組問:
XX媽咪, 上次買文具D錢,
你係咪已經入返錢俾我? 我CHECK唔到條數,

sjnl43
|
princesscupcake 發表於 18-9-19 01:30

怕其她家長覺得我咁少都追,但呢個係原則問題,而 ...

提左兩次都唔還, 為婆乸數壞左自己個名, 第時揾鬼啋佢囉

我錢唔會再追, 但會唱, 會爆响口, 係呀啊x 個家長無on 新apps架, 果次叫佢還小小錢比我佢話無apps 又唔好易事要佢去bank 排長龍故作大方, 個小小錢算啦, 記得先啦呵

三棵樹
|
佢又咁禽青第二朝扑去攞文具,但又唔準備定錢 ?
應該講明一手交錢,一手交貨
應該唔太多錢唧,洗唔洗入數 ?
mermaid2002
|
nikfan 發表於 18-9-19 01:41
群組出聲幫佢買,就群組叫佢還

同意
iriswy
|
Group 入面叫佢還;無須驚動學校
Moti
|
你真係想追就喺個group度問佢。
「X月X日嗰次幫你小朋友買嘅@@@。你方便今日轉帳俾我嗎?再唔係可以點點點俾返我」你提供晒方法俾佢,佢冇得推啦
Moti
|
再加多句「因為之前問咗你幾次,你都唔方便,如果你家庭有困難,嗰幾蚊雞就由得佢啦,當我送俾你小朋友嘅開學禮物」
nyfng    發表於 18-9-19 12:49
rayrayus
|
princesscupcake 發表於 18-9-18 11:30

怕其她家長覺得我咁少都追,但呢個係原則問題,而 ...

點解你要怕? 事實係佢爭你錢,唔係你屈佢噃! Cheap 既唔係你,係佢,你唔駛怕人地點睇
我會在群組度講"我幫某家長買左野但佢仲係未俾返錢我,已經過左咁多日,如果你今日都唔過數,我唯有開你名,提醒其他家長小心"

秋天與楓葉
|
係群組好關心地問候佢:
xx媽咪~請問你心情平伏好未?上次幫你買文具,你話會過數比我~但等咗兩星期都未收到你過數~

Sand8148    發表於 18-9-19 11:22
sjssjssjs
|
三棵樹 發表於 18-9-19 04:09
佢又咁禽青第二朝扑去攞文具,但又唔準備定錢 ?
應該講明一手交錢,一手交貨
應該唔太多錢唧,洗唔洗入數 ...

agree ..………………追
theclacheng
|
吾係喎,數還數,就算少數目都係群組追,其他媽媽都會覺得你啱,佢理虧。既然佢都吾要面,你都吾使比面佢,亦吾使怕醜。仲可以係群組扮大方話:隔左咁耐我吾使你還啦,當我送比小朋友。等其他媽媽提防下
kirstyau
|
秋天與楓葉 發表於 18-9-19 05:15
係群組好關心地問候佢:
xx媽咪~請問你心情平伏好未?上次幫你買文具,你話會過數比我~但等咗兩星期都未 ...

樓主仲要記住cap圖
JO_100
|
幾多錢?
feifei_baby
|
件文具好貴?貴到唔想還?
MrsSingSing
|
如果咁耐,我會喺群組覆,
‘xx媽媽,上次幫你買的文具,你翌日已經拎咗交給學校,可能你太忙沒時間還文具費給我,錢唔係多或者我送給xx同學吧^^!’
用嗰少少錢落佢面啦