自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

希望有媽媽,過來人幫幫手

女女 今年5歲9個月

1)早幾個月開始唔肯返Phonics,逢星期四學,星期三會躲在被裡喊
之後問左好耐,佢話外藉老師迫佢讀英文佢唔記得唔識,當時停左無學,因為暑假有其他興趣班上

2)暑期班珠心算,又係好唔鍾意返,又係返學前一晚又喊,但我無停!我想佢刻服!因為之前既游水同芭蕾舞一喊就停,喊想比佢覺得一喊可以唔學,如果日後唔鍾意返學喊住唔返咪大件事

3)今年升K3 暑假前,K3 班主任介紹過自己,暑假期間試過3次喊,因為唔記得老師姓咩大喊!呢件事好困擾佢,直到開學上前一日都放唔開

4)好怕英文!話好難唔想!

5)通常臨訓無啦啦喊,問佢點解!佢話唔知點解,就係好想喊!

6)每晚臨訓會同佢傾偈,我地會講返今日有咩覺得開心,有咩唔開心,遇到咩困難!

佢話佢夜晚會成日無啦啦諗埋古怪野!
例如:
我地去旅行留低左佢無帶佢返黎
好多好多寄怪野,例如媽咪變左怪獸!佢會同細化掉轉身分咁

但佢話佢話唔知點會咁諗!總知好多野唔想諗但會係個腦出現

7)以前去未去過既地方唔會怕,宜家帶佢去interview ,參觀小學唔想同我分開,一分開就喊!成日話小學老師好惡!好驚老師

8)好怕英文,話好難學!成日問我點解要佢學!
話返學時好怕比人笑!我問佢點解!佢話試過仆親比人笑!

求試情緒治療媽媽!分享一下

子爵府

認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 15週年勳章

fongnana 發表於 18-9-19 05:27

女女 今年5歲9個月

我不太識,但似乎你小孩應是不受谷類型。
而且自信心,安全感也不足。

如找興趣班或學英文,有時孩子太細,未必掌握到,會冇信心,多些鼓勵,如果孩子吾想學,或暫停或取消,例如學英文,可找些從遊戲中學習的,慢慢來,耐心是很重要。

伯爵府

有d幼稚園有兒童心理學家可以約見
唔知你果間有冇
另外你有冇同老師傾過
小朋友係學校情況係點
係唔係都係咁?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

大家硏究下
依家有冇D課外活動係佢鐘意
我諗係我的話首先要建立自信
每個人都有獨特既一面
跳舞吾叻就游水跑步畫畫打波煮野食
日常生活多鼓勵等佢知佢都做得到
喊係冇用喊完都要拍拍心口继續行
如果佢一喊就避開哂
長此都吾係好事
佢由細係咪一跌低眼淚未滴已幾隻手伸出黎
眼淚一滴已想点就点

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

不如見健康院醫生, 睇下佢有咩意見或轉介?

大宅

回覆樓主:

建議搵心理學家,有啲似焦慮症。

子爵府

回覆樓主:

1. 小朋友對自己要求好高(定家長對佢要求好高)
2. 係興趣班得唔到滿足感,常被比下去
3. 唔知你平時點同佢講嘢,但佢好在意你嘅睇法,好明顯佢得唔到你嘅讚賞,擔心你唔要佢

伯爵府

回覆樓主

唔受谷,
這種小孩不用上什麼學習班,反而在家裏環境做到幾多就幾多。
我細個都係咁,晚晚匿埋自己喊,喊到十幾歲,
是天生多愁善感,天生悲觀。
在家播英文兒歌,播到幾多就幾多,迫不來。
沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

珍珠宮

不如你暫停呢d興趣班,你小朋友有壓力,上堂唔開心,唔好逼佢住

大宅

女女 今年5歲9個月

你可以試下帶佢去遊戲治療

男爵府

回覆樓主:

你同家人係屋企點樣同佢預備小一面試?有無講過d野令佢好驚,或者成人過分緊張小朋友面試表現?
我覺得呢個年紀既小朋友行為突然反常,好可能同面試有關

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章

小朋友有壓力

男爵府

回覆樓主:

我小朋友都試過係呢段時間咬牙,有學校收之後,呢個行為就消失。我地都係個陣先知同考小學有關

大宅

女女 今年5歲9個月

除了4, 7, 8, 我仔剛升小一情況完全一樣..由暑期班開始就這樣哭, 升小適應班那幾天還很好, 到3號正式上課前一晚又喊, 話驚老師正式開課會冇之前咁善良..現在每晚喊驚呢樣驚果樣...我同佢一樣無奈無助

子爵府

Poo得好勳章

回覆樓主:

我感覺到佢好大壓力,學得唔好時,怕比你話,但你又比好多嘢佢學,佢根本處理唔到,情緒發洩唔到,媽媽又唔明白佢、體諒佢,如果係我、我都會好無助
我見你話佢D興趣班學學下唔學,其實係你想佢學、定佢要求㗎仲有,唔學過又點知自己鍾唔鍾意呢

用戶要求終止服務

如果連忘記班主任姓乜都咁困擾,我估小朋友對自己要求好高,自卑心作祟亦令佢非常在意做得唔好被別人取笑,加上小一面試的壓力,建議你迅速安排小朋友去做遊戲治療,俾佢有個途徑抒發情緒,亦幫助佢重建自尊自信。

子爵府

回覆樓主:

利申我吾係專家,只係有3個小朋友嘅c9,比D個人意見過你參考
你首要吾好再比佢參加任何課外活動,好可能佢係跟吾上課堂,又怕老師+同學仔笑,所以自己已經不自覺有焦慮產生,先至令自己無哂自信心搞到只識用喊去表逵,亦令個腦諗咩都係D負面訊息,我覺得你而家最好係令佢有番D開心生活,揾番D自信心先,或者你可以帶佢去見下兒童心理專家,等佢地可以教下你點做

禁止訪問

大宅

Hailey520 發表於 18-9-19 07:11
你可以試下帶佢去遊戲治療

我就係想搵遊戲治療,搵過保良局要排一年(emoji)

子爵府

女女 今年5歲9個月

你有無陪佢一齊讀英文?

首頁
12345...6

尾頁

跳至