自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆樓主:

我覺得先cut晒有學習味道嘅活動先。小朋友依家要學唔係中英數,係學習分離、與陌生人建立關係。
首要,不斷地給與大量成功、開心經驗畀佢。小朋友有得玩,連自己姓咩都唔記得。搵d無咩要求,入去只係玩、有成熟可靠嘅人照顧、交流。等小朋友多d良好經驗,就會覺得去上堂、去玩都能被接納,慢慢儲返信心。
利申: 我的小朋友成個K1上學期,唔敢同老師講嘢(當然有眼神、動作回應),之後慢慢好轉。現已愉快上小學

禁止訪問

回覆樓主:

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

首先是上遊戲治療,等佢可以有番自主的感覺。
其次是媽媽要耐心引導她,等佢可以講出對自己的期望,再推敲出令佢主要困擾的壓力源。
第三是媽媽要常常抱她錫下佢,用囗同佢講你有幾愛佢,無論點你都會陪佢、等佢、同認同佢。
重有興趣班方面,唔是小朋友唔反對,就代表佢認同,只是佢想令你開心,佢先忍耐去做。除非是佢親自向你要求要學的,否則你都是停左一堆興趣班吧。
做曬以上之後都未見改善,重開始多左發惡夢,瀨尿,食慾不振同愁眉苦臉,就要帶佢見下兒童精神科了。

男爵府

2018復活節勳章

加油 及早尋求專業人士的協助。

公爵府

fongnana 發表於 18-9-19 05:27
希望有媽媽,過來人幫幫手

女女 今年5歲9個月

5歲9個月,估計係細龍B備戰考小一
依個年紀嘅小朋友,開始識嘢同有自見,開始感覺壓力
特別上「興趣」班,自己冇興趣,
但大人話「好好玩」,「讀左叻D」,焗住上
有情緖,也很正常

但你小朋友已經去到無端端喊,記不到老師喊
已經去到焦慮

建議找clin psy 、遊戲治療,甚至精神科醫生
考小一所有預備都要停!

一個自信、快樂的小孩比一切都重要!

伯爵府

我小朋友五歲、都有類似情況、佢仲要只係學緊英文班同跆拳道。

成日話唔上英文班、話好深、要寫字。咁我有同學校老師傾小朋友有咁既情況。

咁老師又好好、會私底下同我了解小朋友呢堂英文學過啲咩、例如啱喘果堂學左pick up, 就會讚佢點解佢識呢個字既、一定好比心機上興趣班啦、慢慢鼓勵佢、等等漸漸唔抗拒。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

應該係有更底層原因令佢有焦慮情況,學英文/學活動只係trigger point。例如可能父母/老師有d說話/態度令佢不安,which大人一直無在意
建議經學校轉介教育心理學家同佢詳細傾一傾

翡翠宮

回覆樓主:

我覺得,你地比左無形嘅壓力佢了。。。。。。。。。 要正視問題,如果唔係要睇心理醫生,我仔有同學就係咁,K3開始有問題但父母忽視左,到小一就要睇心理醫生。。。。

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我小朋友細時都係咁 ,有亞保傾向,情緒亦比較負面好難開解佢,後來揀左較2線嘅學校不催谷佢,到小三後就開始合群。

侯爵府

牛年勳章 我的育兒心得勳章

fongnana 發表於 18-9-19 05:27
希望有媽媽,過來人幫幫手

女女 今年5歲9個月

未必關情緒事(就妳字面咁睇)
小朋友太依賴/或妳讓佢習慣太依賴,唔肯接觸外界

我自己兩個小朋友,由番幼稚園(唔需要適應期,好有歸屬感)到而家上中學(大)……未試過唔肯番!

侯爵府

牛年勳章 我的育兒心得勳章

hohinmama 發表於 18-9-19 11:52
未必關情緒事(就妳字面咁睇)
小朋友太依賴/或妳讓佢習慣太依賴,唔肯接觸外界 ...

記得有喺BK分享過:
1.屋企只有限度提供玩具/節目……哩個超有用(慳錢+極渴望番學)❗

2.將近入學階段,只有限度陪玩,話佢知媽咪都有自己嘅事要做(例如:煮飯、洗衫),第時番學有小朋友會陪佢玩

3.假期安排嘅活動讓佢參予自己挑選,不妨多揀玩樂性(小兒上小一前嘅暑假活動係:足球;游水;籃球;躲避盤……全部佢揀,全部佢鍾意嘅),少D學術性嘅(9年免費教育……有排學❗好似練字咁~在幼稚園時,我從來無強迫佢要寫成點)

子爵府

佢返梗一堆冇興趣既興趣班,你明白嘛?

公爵府

Charlotte_mom 發表於 18-9-19 11:21
應該係有更底層原因令佢有焦慮情況,學英文/學活動只係trigger point。例如可能父母/老師有d說話/態度令佢 ...

同意
早D找心理學家傾下

公爵府

penpenvivi 發表於 18-9-19 11:50
我小朋友細時都係咁 ,有亞保傾向,情緒亦比較負面好難開解佢,後來揀左較2線嘅學校不催谷佢,到小三後就開 ...

每個小孩都不同
俾個讚你因應小朋友情況,揀適合嘅學校

侯爵府

建立返小朋友信心

興趣班無用,不如慳返d錢,陪佢玩多d,讚賞佢多d

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章

回覆樓主

小朋友壓力好大,覺得應該停左興趣班,比佢休息下

子爵府

回覆樓主:

佢唔識咩叫壓力,但佢咁細個腦諗咁多野,佢都唔想,想休息。可能係情緒困擾住佢,唯一舒發方法就係喊。你要正視,帶她看吓情緒科。

大宅

凍奶茶少奶 發表於 18-9-19 11:59
佢返梗一堆冇興趣既興趣班,你明白嘛?

其實佢只返Phonics 咋!芭蕾舞佢自己揀既!
跟住無返其他啦(emoji)(emoji)

子爵府

fongnana 發表於 18-9-19 12:33
其實佢只返Phonics 咋!芭蕾舞佢自己揀既!
跟住無返其他啦(emoji)(emoji)

Phonics 佢唔鍾意,同埋應該比到佢好大壓力,因為佢唔鍾意英文覺得好難

我個仔之前都上過,又係好唔鍾意,初初都有喊唔想上,之後默默接受,間中話唔想上,結果我都唔想俾咁大壓力佢同佢停左

首頁

尾頁

跳至