有無甲狀腺半切除左既JM? 求救

littlefoot0922
|
今日岩岩4W
上年7月切除一半甲狀腺後驗過血
好好彩剩返既一半可以提供足夠荷爾蒙
不用吃藥補充
但岩岩驗到bingo
醫生有講過中左要立即搵佢
因為阿B有機會搶荷爾蒙所以要食補充藥
點知佢去左旅行下星期先返
再等就5W
到時先驗同食藥會唔會太遲架?
好驚
會唔會好危險?
ipcs
|
littlefoot0922 發表於 18-9-19 07:36
今日岩岩4W

可否睇住其他醫生先?
HappyBlueberrie
|
littlefoot0922 發表於 18-9-19 07:36
今日岩岩4W

樓主係唔係因為甲亢所以切除一半甲狀腺? 醫生有冇講切除一半後對懷孕有冇影響?
|
HappyBlueberrie 發表於 18-9-19 21:12
樓主係唔係因為甲亢所以切除一半甲狀腺? 醫生有冇講切除一半後對懷孕有冇影響?
...

我無甲亢甲減
係因為右邊有個不斷變大的良性腫瘤
所以整個右邊切左
HappyBlueberrie
|
littlefoot0922 發表於 18-9-19 21:14
我無甲亢甲減
係因為右邊有個不斷變大的良性腫瘤
所以整個右邊切左

你切左一半甲狀腺後冇令到你甲低,唔需要食supplement, 即係你甲狀腺素處於正常水平,懷孕有機會令你甲狀腺素突然間上升或下降,醫學界會稱"甲狀腺風暴",如果你有跟開嘅醫生,睇返佢當然最好,留意住自己心跳有冇突然加快,心律有冇異常,同埋有冇手震,一有唔妥要去急症,唔好等了

我長期有甲亢問題,曾懷孕,不過10w4時不幸小產了
carmenleong
|
我切除左一半甲狀腺超過15年了,陀緊第三胎,從來無特別需要食任何野喎
醫生想你補充乜野
|
HappyBlueberrie 發表於 18-9-19 21:55
你切左一半甲狀腺後冇令到你甲低,唔需要食supplement, 即係你甲狀腺素處於正常水平,懷孕有機會令你甲狀 ...

係呀我而家等緊醫生回港先去抽血check....
但到時已經w6會唔會太遲?
怕已經影響左發展
|
carmenleong 發表於 18-9-19 21:56
我切除左一半甲狀腺超過15年了,陀緊第三胎,從來無特別需要食任何野喎
醫生想你補充乜野 ...

你陀個時係咪會抽血check bb有無扯低左個指數?
carmenleong
|
littlefoot0922 發表於 18-9-19 22:23
你陀個時係咪會抽血check bb有無扯低左個指數?

我陀3個,驗血出黎都無異常呀…我係因為一邊生水瘤而切除,從不需要食藥,有左都係
|
carmenleong 發表於 18-9-19 22:28
我陀3個,驗血出黎都無異常呀…我係因為一邊生水瘤而切除,從不需要食藥,有左都係
...

我都係生左不斷大既良性瘤所以切左一半
無甲亢甲減
希望我驗完血同你一樣指數ok啦
carmenleong
|
littlefoot0922 發表於 18-9-19 22:33
我都係生左不斷大既良性瘤所以切左一半
無甲亢甲減
希望我驗完血同你一樣指數ok啦

唔洗太擔心啦,驗完真係有少少指數唔好相信都唔太影響bb
|
carmenleong 發表於 18-9-19 22:47
唔洗太擔心啦,驗完真係有少少指數唔好相信都唔太影響bb

因為家計會、甲狀腺醫生同婦產科醫生都話對bb好重要會影響智力所以我好驚
carmenleong
|
回覆 littlefoot0922 的帖子

我啲醫生都無同我提及過,我2個小朋友都好健康你真係咁擔心搵第2個醫生問左意見先,其實6w都仲係好早期,我今胎成8w先照到閃閃
所以我諗就算等下都唔太遲,咪嚇自己
|
carmenleong 發表於 18-9-19 23:05

我啲醫生都無同我提及過,我2個小朋友都好健康你真係咁擔心搵第2個醫生問左意 ...

知道了多謝你呀
個心定d
haha748494
|

系吖,我當時甲減札界,就系擔心影響BB智力,醫生話唔洗食藥,keep檢查就OK。你話姐先睇第二個醫生,等你果個醫生回港再睇多次。