自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

享利媽打 發表於 18-9-19 08:31
大囝小二, 暑假完畢2星期竟然出水痘(emoji), 細女(k3)亦因為怕潛伏期請了假,其實因為係女同學谷講了1聲 ...

超自私

男爵府

樓主加多個 post 話老師都比返, 點解其他家長仲要驚? 樓主有冇諗過水痘唔係傷風感冒, 水痘嚴重得多, 二來其他家長都唔知老師比你個女返學, 三來老師既決定都有問題啦

樓主既問題係當有野 support 自己時就會不加思索去聽去做, 有野唔 support 自己時就質疑人, 依種寬己嚴人既思維同現今香港好多人都好似, 都係不要得

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

將心比心,如果其實同學亞哥出水豆,
個亞妹可能潛伏有機會出水豆,個亞媽仲叫佢返學,
你係其他同學家長驚唔驚?
只為自己,好自私,
一班廿幾三十個小朋友,真係被傳染真係多得你唔少

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

回覆 享利媽打 的帖子

超級自私的家長

"女" 人做牛做 "馬" => 媽

大宅

大囝小二, 暑假完畢2星期竟然出水痘(emoji), 細女(k3)亦因為怕潛伏期請了假,其實因為係女同學谷講了1聲 ...

樓主,老老實實,我覺得你嘅諗法真係有點是非顛倒。
再直接D, 你好自私!將心比心,我都係媽咪,如果我係你個女同學嘅家長,我都會好驚,水痘非同小可。

禁止訪問

回覆樓主:

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

自私嘅係你, 你想保護你女, 咁人地D仔女呢, 就唔駛保護, 只有你女係宝貝咩!

侯爵府

回覆樓主

終於明點解水豆/手足口咁易傳播

侯爵府

咁嚴重嘅傳染病你都因為唔想照顧比其中一個返學,可以想像平時傷風發燒你一定比佢哋返學,俾我係同學家長去學校舉報你,之後唔好話人歧視你

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

睇完個POST, 我同樓主標題一樣,

子爵府

你淨係睇到自已嘅需要,妄顧其他兒童嘅安全,唔係你要小心人地D家長,係其他家長要小心你先啱。

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主

你超級自私囉,人地私底下先問你算好比面你,你仲話返人轉頭!

子爵府

回覆樓主:

嘩。。。中水豆等同中手足口咁嚴重喎, 無姑姑被傳染大人細路都慘。老師話可以咁醫生有冇話可以先

別墅

樓主,我其實覺得你所講嘅家長真係好有修養,佢只係私底下私信你,絕對有顧及你的感受。如果是我,我一定會利用群眾壓力,在家長群組直接叫你不要俾個女返學,否則會立即同老師反映。

唔好意思,不只是你,個個家長都希望保護自己子女,傷風感冒(如果有帶口罩)我都可以勉強包容,水痘非同小可,我真係會同你死過,唔好怪我唔客氣!

侯爵府

享利媽打 發表於 18-9-19 09:42
係老師覆我話妹妹無病微可以返, 但會注意佢我先諗會想比佢返 。。。

同埋根本有人無得出, 例如我, 我 ...

咳會帶口罩
而且咳唔係一個大病
你d 仔女書包冇袋定口罩架?

但出水豆就好大問題
你冇出過你感受唔到d 水豆痕係上黎幾辛苦

你女幼稚園老師都有問題
醫生講得出有潛伏期
緊係過左先返啦
唔通成間幼稚園學生都野到先安樂?

侯爵府

如果人地傳染到你小朋友會點?唔好咁自私啦。
你想分開佢地,一係帶其中一個去親戚或朋友家?

男爵府

熱血勳章

回覆樓主:

有冇搞錯呀,返學惹俾其他小朋友,小朋友又惹咗俾自己媽咪,如果個媽咪有左bb,生咗個有缺憾嘅bb咁點算呀,妳照顧佢一世呀 我嗰陣時知道細佬出水痘即刻的阿哥去嫲嫲屋企隔離,好彩阿哥過咗潛伏期冇事,即刻同佢打水痘針
樓主,己所不欲,勿斯於人呀

伯爵府

自私!

男爵府

唔好意思!個人覺得篇野好亂 睇咗三四次先明樓主講咩

即係擔心兩兄妹屋企相處問題大過同d病帶返學傳染比其他人,加上因為阿妹無病徵 所以等於無事,而其他家長過份緊張自己仔女?

可唔可以咁理解?

大宅

回覆樓主:

其他家長應該小心你就真 你驚自己兩個互相傳染, 人地就唔驚既?!
自私精, 仲要覺得人地唔岩,上網唱人

首頁
12345...6

尾頁

跳至