自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

luvkaka 發表於 18-9-19 09:12
去矖執樹囉, 唔係第二日點會暢行無阻呀? 公園好緊急?

Sorry, 引錯咗你既comments.

珊瑚宮

BK Milk勳章

回覆 馬爾太 的帖子

你自發性帶埋小朋友去幫手, 我都好欣賞你..........但埋怨..........交左稅.........
其實香港咁大, 咁多地方樹塌左, 成地玻璃碎成地雜物, 清潔工一樣都係咁既人數去做, 根本係做唔切, 唔係突然間變左一倍清潔工人出黎架嘛

珍珠宮

馬爾太 發表於 18-9-19 09:10
尋日同兩個小朋友係公園一齊清潔,落手落脚做嘅根本冇足夠工具。真係想問交稅去晒邊???
...

教小朋友破壞容易,建設難。

超強颱風山竹過後,多棵樹木,路面設施,建築物受破壞。一棵樹木成長需要至少十年,而受破壞只需要一瞬間。街上多咗咁多垃圾,受損樹木清理唔駛時間? 杏花邨一日内仲多咗海上沖上嚟既垃圾又要幾多時間清理? 究竟政府,市民平時要預幾多工具嚟應付呢個幾十年先一遇既超強颱風?

鬧人容易,做有建設性既事需時。喺責難他人之前,不如先用下自己個腦諗嘢。

珊瑚宮

BK Milk勳章

回覆 (Samantha) 的帖子

以為自己交左稅大哂囉

男爵府

尋日同兩個小朋友係公園一齊清潔,落手落脚做嘅根本冇足夠工具。真係想問交稅去晒邊???
...

又椐緊樹,晚上瞓覺都聽到椐樹聲,仲想點

大宅

momo629 發表於 18-9-19 09:23
消防,警察,掃街都係政府一部份嚟㗎,唔係自救呀,講真真係有好多市民做來做?
...

咪話前線工作人員好好囉,但市民亦的確在自行清理,亦一片混亂中自行找方法生活,這些都同時發生,我欣賞並感謝工作人員,但也欣賞香港人自行清理自救的精神

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

20020116 發表於 18-9-19 09:09
投訴埋apple 吖唔該

我放棄咗毒果,無睇佢啲front page 好耐

大宅

我都覺.. 無人想有天災架!! 政府都係人,資源又有限,只能盡力做...
我地已經好叻,亦有好多有心人幫手,點解唔欣賞下自己呢?

水晶宮

momo629 發表於 18-9-19 09:27
又椐緊樹,晚上瞓覺都聽到椐樹聲,仲想點
你做咩唔投訴話佢地嘈住你訓呀? "曲"

男爵府

回覆樓主:

好多香港人都係甘,講衰香港,愁富,愁政府,咩都閙,咩都怨。

珍珠宮

好似八婆新聞咁,呢d 話題負能人最鐘意,最 high

男爵府

回覆樓主:

我覺得政府今次做得得得好好,特首要加油

水晶宮

luvkaka 發表於 18-9-19 09:12
去矖執樹囉, 唔係第二日點會暢行無阻呀? 公園好緊急?

全對。
根本好多人唔知政府好多人做緊嘢!

男爵府

回覆 馬爾太 的帖子

無咪自己買囉, 做義工唔好咁計較啦, 好多區義工都係自己帶工具去。全港咁多地方都有倒樹垃圾,政府一路都係咁多人, 唔通打完風就識影分身, 可以突然多批人出嚟, 邊救災清潔邊派物資咩? 平時請定人手, 咪又話浪費公帑,香港人團結啲啦

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我本來朝朝開工前都會睇吓呢份報紙先, 其實已經發現咗佢哋呢啲反政府報導好耐, 不過總覺得佢哋比毒果已經稍為好啲, 點知今朝一見呢個標題, 真係火都嚟, 垃圾、不知所謂, 嬲到完全無睇, 以後決定唔再睇!

男爵府

Heisenberg 發表於 18-9-19 09:16
噚日我去咗幾區,建議大家多外出,真實感受世界,我好感謝前線工作人員,佢哋用生命嚟工作,特別係消防,但 ...

其實政府都好好㗎啦。記住公務員係政府一部份。現在電視,電話噤放便,官員點會不知情況,是很需要人做指揮工作

水晶宮

...

首先都好多謝你為香港做咗好多!為仔女作個好榜樣。
但我係十號都要返工嘅工人,你知唔知就算打緊風果晚即16號晚,已經有工人清緊街上嘅斷樹。

公爵府

瞓得好勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

有啲人就係鍾意添忙添亂!

男爵府

momo629 發表於 18-9-19 09:33
其實政府都好好㗎啦。記住公務員係政府一部份。現在電視,電話噤放便,官員點會不知情況,是很需要人做指 ...

要明白政府/決策人,有他們考慮的原因

男爵府

luvkaka 發表於 18-9-19 09:29
你做咩唔投訴話佢地嘈住你訓呀? "曲"

你幽默,不過覺得d樹好慘,之前好靚㗎

首頁
12345...6

尾頁

跳至