小朋友食咩可以增強抵抗力

fanay
|
我小朋友兩歲半 到而家為止入咗七次醫院 最近返N班 已經入咗兩次 所以已經幫佢退咗學 我想問可以食啲咩增強佢抵抗力 有無特別牌子介紹?
suetfunglui
|
燉肉汁,食益生菌
ChingyanPang
|
fanay 發表於 18-9-19 08:48
我小朋友兩歲半 到而家為止入咗七次醫院 最近返N班 已經入咗兩次 所以已經幫佢退咗學 我想問可以食啲咩增強 ...

曬下太陽食多d 吾同種類既生果。維他命c
anyuser18
|
運動,均衡飲食
love2talk
|
我小朋友兩歲半 到而家為止入咗七次醫院 最近返N班 已經入咗兩次 所以已經幫佢退咗學 我想問可以食啲咩增強 ...

食有營養既食物仲好,有時你食呢d補充品,可能一粒都遠超過人體一日既所需,長期食會加重其他器官既負擔的,形成衰竭。

今早送返學時有個醫生咁講。
SARIDON
|
生果。。運動。。
crystal媽咪
|
多食新鮮食物、曬太陽、做運動
hoihoi66
|

運動!
我仔2,3歲時個個月都病,要食抗生素先好!
之後聽醫生建議,唔病的時候,多去公園,跑下跳下,或者去游水,終於可以唔使個個月睇兒科
一杯凍奶茶
|
去公園曬太陽、出汗,多食自已煮的飯就ok
李露眉
|
多D 晒太陽,
5歲後會好D...
brindlewin
|

平日少出街,冇接觸過其他小朋友?打齊疫苗未?

一開始按觸外界,小病多係“正常”喎

最基本是多活動,促進心肺功能。不要靠補充劑。
heidys
|
奇異果
怪獸青BB
|
不如講下你小朋友平時食d乜做d咩?
|
運動,均衡飲食,充足睡眠,營養補充劑:維生素,鈣片,複合劑等~
quincy00
|
運動. 出多D汗. 身體自然好D~

記住. 出完汗就唔好比佢入冷氣. 返屋企即沖涼. 爽~
fanay
|
brindlewin 發表於 18-9-19 09:15
平日少出街,冇接觸過其他小朋友?打齊疫苗未?

一開始按觸外界,小病多係“正常”喎

平時都有岀街丫 打左疫苗 我仔係氣管好弱,有小小事就氣喘 所以成日入院
小華子
|
注意保暖,去公園玩要攝條汗巾,出汗就要換過一條。返到屋企抖下才開冷氣。
燉下紫洋蔥汁,有時要飲下開奶茶去濕。
見有人咳或打乞痴、食煙就要避開。
如氣管弱,夜晚避免食水果,就算食都要用暖水浸暖佢,注意氣管保暖。
間中飲下鱷魚肉湯,順氣。少食生冷、烘焗餅乾之類食物。
其實每樣都注意下小心下咁囉。

Amy1974
|

。。。

sukkiu
|
煲茨實蓮子廋肉湯,有煲個排病少左,到仔女大個,都係煲湯密個排身體好些。無湯飲成日病。
Angelice-BeBe
|
飲食同作息,都好重要