單親天地

跳至

首頁
12345...6

尾頁

禁止訪問

洋房

回覆 bensonhappy 的帖子

想問你有無申請離婚之後先申請綜援?

大宅

回覆 Powong556 的帖子

入紙申請離婚後 就可以申請綜緩

水晶宮

回覆 高秀蘋 的帖子

請工人咪又係累到香港成街都係賓賓一樣咁討就!我情願樓主攞福利!好過成街都係人!

水晶宮

回覆 幸福花 的帖子

係討厭!而且D姐姐有D好唔正經!

水晶宮

回覆 Powong556 的帖子

去社署問下!等仔女大D先出嚟做野!好過請工人D細路好多都冇乜家教!成以為目己係公主王子!

大宅

美好大世界2017勳章

單親申請綜緩点解覺得係佢地無恥. 人人環境不同, 如果收入唔多, 有要搵人湊, 有要食住,你地知唔知生活會迫死人?
我覺唔係有心呃人, 真係環境影響而去申請綜緩其實無咩可恥..

大宅

lizwai2003 發表於 19-2-25 18:00
單親申請綜緩点解覺得係佢地無恥. 人人環境不同, 如果收入唔多, 有要搵人湊, 有要食住,你地知唔知生活會迫 ...

講得好岩,有D人把口真係好臭,乜請工人咁易咩?大把人打工都係搵萬幾蚊,又要交租又要開飯,一個人帶住兩個細路生活唔易囉,人地有需要去攞綜緩有乜問題?係咪要睇住人地跳樓攬住死先開心?人人個環境都唔同,唔係人人都有家人幫手,唔係人人都2,3萬一個月有錢請工人,生活迫人,人地攞綜緩唔一定係懶,兩個小朋友可能要照顧呢,我覺得有D人把口好臭

複式洋房

Wa0814i 發表於 19-1-21 21:18
哈哈!若你咁不滿!你不如去試吓申請!其實吾係你話申請就一定有架。仲有不是坊間講咁多少,仲有其實綜援 ...

咪鬼回應呢隻高瘦平啦 佢無人無物 心理變態架 !

別墅

兔兔123 發表於 19-2-26 13:56
咪鬼回應呢隻高瘦平啦 佢無人無物 心理變態架 !

我知道牙!

別墅

lizwai2003 發表於 19-2-25 18:00
單親申請綜緩点解覺得係佢地無恥. 人人環境不同, 如果收入唔多, 有要搵人湊, 有要食住,你地知唔知生活會迫 ...

好多謝你地呀,我細仔而家全母乳6個月了,大仔k3,一帶二,雖然住的環境不及以前,但政府也相信我能一帶二,我可以以自己親自教養返佢地,已好滿足了

多謝你地咁多位,很窩心了
出post,當時真係好亂好無助呢(emoji)

複式洋房

janistang 發表於 19-3-1 04:41
好多謝你地呀,我細仔而家全母乳6個月了,大仔k3,一帶二,雖然住的環境不及以前,但政府也相信我能一帶二 ...

加油!支持你!等小朋友大啲過咗最難過嘅時候,你回頭再看,捱過嘅都係值得, 遇到困難懂得求助,相信世界總會有人幫你, 第時你同小朋友都有好多機會可以回饋返社會!

珍珠宮

Bbtvsvod 發表於 18-10-4 10:47
其實係香港地,冇可能搵唔到工作
有小朋友唔係你返唔到工既原因
AGREED...認同啦...
大把野做,看更又得...WAITRESS又得...多都你唔想做姐...

別墅

唔想做想湊bb有乜問題?

男爵府

高秀蘋 發表於 19-1-16 17:06
咩叫有需要?有手有腳唔返得工?唔該你唔好濫用“有需要”一詞啦
...

我朋友有咗5個月先俾個男人叫落,跟住分手,佢為咗生同屋企人反哂面,而家個女半歲,租劏房$5000,水電費幾百蚊,佢積蓄已經差不多用完,社工建議佢攞。
我想問,如果佢要請工人,就要搬大小小,平極都要7、8千租啦,再加水電費、工人人工,仲有返工搭車食飯、BB食用品,無兩萬都維持唔到,佢真係揾唔到呢個人工嘅工,咁可以點?
佢上網睇過放BB上姨姨屋企湊嘅價錢,仲貴過請工人。社區保母,朋友問過社工,佢話社區保母$20一個鐘,但唔係長期幫你湊㗎!
可以點做?

男爵府

回覆樓主:

呢一刻BB仲細個,好需要媽媽照顧,單親又要照顧小朋友無工作無收入,拎綜援過渡一下生活完全無問題,而且綜援既金額係好少,少過你做份文員,但好在可以照顧自己既小朋友
如果一個學歷唔高,又要照顧家庭既單親媽媽邊可能搵到份工,係足以請工人/ 本地姨姨 /託兒保姆,加屋租水電,小朋友學費等,其實真係好難好辛苦,大家多一點體諒啦,有d人永遠唔明白別人既苦況,仲係度踩多人兩腳
我都係食綜援長大既,我媽咪單親湊大3個,我覺得完全無問題,佢要照顧我地又未排到公屋住,香港無親人幫到佢,佢無學歷,無可能打工將我地比人湊,佢好緊張我地,接放學都接到中一呀

大宅

高秀蘋 發表於 18-10-19 21:46
認同,有手有腳唔返工食綜援,真係不知所謂,人無恥真係無敵
唔好咁武斷,萬五下限先可請,如果非公屋者的話萬五根本好紋水,有數你計,我諗我哋要改變思維,綜援不是罪過,呃先係罪過

新聞透視都做過單親專題,單親普遍是窮的,尤以女性為甚

別墅

回覆 mcb2 的帖子

別墅

回覆 高秀蘋 的帖子

請問離島區邊度有???話我知個地址, 唔該!!!!

別墅

kissapplegirl 發表於 19-3-17 05:46
呢一刻BB仲細個,好需要媽媽照顧,單親又要照顧小朋友無工作無收入,拎綜援過渡一下生活完全無問題,而且綜 ...

要愛錫,孝順你媽咪 她好叻

首頁
12345...6

尾頁

跳至