打風放假扣薪

honoluluwendy
|
今次 " 山竹 " 不但造成好多破壞!更令勞工處不斷解釋打風放假,可唔可以扣人工既勞資問題 。 勞工處 嘅電話根本入唔到線。
大家一齊喺度討論下,打風假應唔應該扣人工吖!
oiyau2005
|
honoluluwendy 發表於 18-9-19 09:24
今次 " 山竹 " 不但造成好多破壞!更令勞工處不斷解釋打風放假,可唔可以扣人工既勞資問題 。 勞工處 嘅電 ...

唔使打去勞工署,唔使討論,月薪不扣薪,日薪冇薪,有咩要討論有咩唔清楚?
sonet    發表於 18-9-19 11:51
garon
|
honoluluwendy 發表於 18-9-19 09:24
今次 " 山竹 " 不但造成好多破壞!更令勞工處不斷解釋打風放假,可唔可以扣人工既勞資問題 。 勞工處 嘅電 ...

公司梗性要扣薪咁無人性,轉工吧。
我同事打電話比我公司話無車返工,老闆通知所有人放假一天。
pbpk03845784
|

如果8號或更高風球、月薪不扣薪,日薪冇薪,就係咁、有咩唔清楚?

如果樓主係講星期一當日、個雇主要扣人工(因你遲返或冇返公司)都冇辦法。
patricia0603
|
garon 發表於 18-9-19 09:48
...

你個老闆就好,我公司個老闆比我地星期一放假,但要我地星期六返半天,本身是5天工作,咁樣老闆算違法嗎?
siujanjan
|
garon 發表於 18-9-19 09:48
...
咁先至係有情味嘅老細, Like!
Kristytracy
|

醫院打風要返工,冇返都要請假。冇車錢補比番你。 如果其他人要返亦都返到,點解要有甘多例外。
事助人為,冇話做吾到,問題係你有幾想去做。
mimi005
|
patricia0603 發表於 18-9-19 11:46
你個老闆就好,我公司個老闆比我地星期一放假,但要我地星期六返半天,本身是5天工作,咁樣老闆算違法嗎? ...

都正 wor
BarbaraX
|
我公司總之嗰日有返到公司就唔扣
無返扣半日
Reminder
|
oiyau2005 發表於 18-9-19 09:44
唔使打去勞工署,唔使討論,月薪不扣薪,日薪冇薪,有咩要討論有咩唔清楚?
...

正確。
Reminder
|
pbpk03845784 發表於 18-9-19 11:42
如果8號或更高風球、月薪不扣薪,日薪冇薪,就係咁、有咩唔清楚?

如果樓主係講星期一當日、個雇主要扣人 ...

這樣的僱主,不做也吧
露比EE
|
patricia0603 發表於 18-9-19 11:46
你個老闆就好,我公司個老闆比我地星期一放假,但要我地星期六返半天,本身是5天工作,咁樣老闆算違法嗎? ...

唸你prefer星期一返工?
kitbebe
|
問勞工處都無用, 不如睇番你簽左既僱員合約點寫啦!!
chann902
|
扣薪應該係指基本薪金被拆開的勤工獎吧?
即係一份工本來係12000蚊,但夾硬有2000蚊係勤工,你遲到一日就無左果2000,僱主乘機唔講人情扣走.....呢D公司都未有人敢"開名"幫佢地宣傳.....其實都反映左打工仔既弱勢同背後既壓力
kayanpon
|
chann902 發表於 18-9-19 12:49
扣薪應該係指基本薪金被拆開的勤工獎吧?
即係一份工本來係12000蚊,但夾硬有2000蚊係勤工,你遲到一日就無左 ...

由期是零售業,有時真喺病咗都唔敢請假,亦唔敢遲到(當然我意思唔喺刻意遲嗰啲),已經無咗當日人工,仲要無埋勤工,而個勤工,少則$500,有啲大則$2000
yuyueng
|
日本公司,全公司得我一個住北區,自己攞日大假。
Amy1974
|
回覆 honoluluwendy 的帖子

唔使打俾勞工處,勞工法例係無寫明打風嘅安排,根本答唔到你。

你公司嘅安排,應該問返自己公司嘅人事部。

現行法例,老板係有權要你打風上班,唔返工係可以當曠工,炒魷魚唔使賠錢。

安排你唔使返工,又唔扣你人工只係老板嘅權利,唔係義務。

littledot
|

咁都賺左半日啦,星期一又唔駛逼返工,仲唔滿意?
snowshine1357
|
打風放假唔係法例,所以睇你公司點決定,可以扣你假,扣人工,又或者咩都唔扣
傻蛋蛋
|
迫於無耐遲左兩個鐘, 冇扣人工冇扣假