自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

幾廿歲人,都係第一次見打風後的災情係咁嚴重,滿街塌樹、碎玻璃、交通近乎停頓、一些地方甚至停水停電……

有些社區的市民自發性合力、無私咁去幫忙清理自己社區,令我覺得香港的公民意識強咗,有點感動,香港人與自私精之間已不一定有著等號。

要知道今次塌樹真係好嚴重,事有緩急之分,首要嘅係清理阻塞馬路的障礙物,開通交通。眼見政府工人都已好努力咁清理,好辛苦,但真係需要時間去做。打風過後才兩天,市面都恢復得算唔錯啦,起碼已可正常復工復課,但報章就寫到政府無能,市民唯有靠自己。其實如果小市民有時間、有能力嘅,為自己社區出一分綿力又有何不妥? 事無大小都要下下等政府、趨政府、鬧政府,又有何意義?

fwp    發表於 18-9-19 12:26
Friday    發表於 18-9-19 11:06
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

伯爵府

Giant 發表於 18-9-19 10:00
幾廿歲人,都係第一次見打風後的災情係咁嚴重,滿街塌樹、碎玻璃、交通近乎停頓、一些地方甚至停水停電…… ...

對,香港傳媒極討厭

cissie    發表於 18-9-19 20:30

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

幾廿歲人,都係第一次見打風後的災情係咁嚴重,滿街塌樹、碎玻璃、交通近乎停頓、一些地方甚至停水停電…… ...

今日社論,連「文匯」、「東方」呢類官報都一齊鬧政府處理災情不力,要聽聽市民聲音等等。
我心唸,有冇咁差?

珍珠宮

我行過望到個標題都諗駛唔駛寫得咁負面,咁怨氣? 根本天災過後,清理需時。 好好既市民自發幫手,都要寫成咁。 標題用同心協力,市民自發幫手清理家園唔好嗎?

子爵府

回覆 Giant 的帖子

D 人為左鬧政府已經閙到冇曬意識咁大個風災1-2 天已恢復得7788,主要道路都通了仲要為左為左放吾放嗰一天假又鬧
政府點可以命令私人公司放假呢?成曰話日本有假放、到底果班人知吾知道日本比香嚴重幾多10 陪???
大阪到今日仲有好多地方仍然末開通你們知道嗎?

睇到今日報紙又真係火都黎、要鬧就去鬧個班扣人工嘅老闆、點解要鬧特首??
特首出糧比你的嗎?又話勞工災難指引廢、有幾災難呀?

香港人請你們多懷點感恩之心、不要再相信哪些不忠不實的報導,少點怨氣.

cissie    發表於 18-9-19 20:32
學會放下    發表於 18-9-19 13:16
日月水火    發表於 18-9-19 11:05

男爵府

我覺得清得好快啦,第一日係好亂,尋日已經好好多

大宅

同意
[img align=left]http://tickers.baby-gaga.com/t/dogdogard20070117_7_BBD+is.png[/img]

侯爵府

回覆樓主:

而家D報章同記者,算把啦

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

RelaxHippo 發表於 18-9-19 10:11
我行過望到個標題都諗駛唔駛寫得咁負面,咁怨氣? 根本天災過後,清理需時。 好好既市民自發幫手,都要寫 ...

真係改寫成咁嘅話就正面好多喇,仲可以對市民起到鼓勵嘅作用添
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

咪鬼理佢,冇人討論,冇人應佢,冇新聞價值,班友自然收聲

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

今日先係星期三, 但市區主要幹道已經大致清理,起碼通到交通已經好神速,我明白仲有好多地方仲要清理, 特別係新界區, 但工人都係人,呢3日馬不停蹄工作, 都會攰都會無力,呢啲時候, 感謝同鼓勵比指責更為重要, 唔洗下下玩批判嘅!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

現今的媒體都有自己的立場,那種持平寫實的報導在全世界都已少之又少了,為左吸引讀者扭曲事實都不是一回什麼的事,要明白要知道真相又點會只睇報紙?睇完笑下就算啦,政府有無能不是靠報章去評審的,係市民心中自有判斷。

水晶宮

回覆 Giant 的帖子

算啦, 唔好比依D人同事影响自己心情, 興幸冇人命傷亡.

學會放下    發表於 18-9-19 13:17
學會放下    發表於 18-9-19 13:17

男爵府

牛年勳章

今朝聽903晴朗仲嬲呀,嬲到我熄咗唔想!

男爵府

今朝我都系睇到報導"老闆扣人工, 扣假" 呢d唔系鬧老闆架咩, 無良心.... 唔好做啦.
又關政府咩事...

男爵府

回覆 QUEEN314 的帖子

要鬧就去鬧個班扣人工嘅老闆<< 無人敢, 連話會被扣假都唔敢公開公司名! 等大家幫佢推上報!

子爵府

香港傳媒令人反感及難以信服。以前覺得記者好有文化,依家....... 無理,無聊居多。

cissie    發表於 18-9-19 20:33

珍珠宮

支持政府~

侯爵府

rex13 發表於 18-9-19 10:56
支持政府~

X2

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

公道自在人心

首頁

尾頁

跳至