有無人62 99啲衛生意識好差

chocho3016
|
本身結婚之前同62 99相處過都知佢地啲衛生意識好差,但又唔係一齊住,最多都係得閒出黎食個飯就無理過佢地咁多

但近排屋企裝修我地要搬去62 99屋企暫住一排,呢段時間我先清楚知道佢地嘅衛生意識係有幾咁差,首先99好鍾意拎埋啲無謂野返黎擺到周圍都係,搞到周圍污污糟糟,62又成日打乞痴唔掩口,周圍散播細菌,又成日唔沖涼,見到佢都覺得核突,咁搞法我個仔肯定好快病,真係唔知重要住到幾時
littlelittlekwa
|
不喜勿插
咁其實你搬入去之前都知佢地衛生意識差
咁點解要搬入去呢?
裝修唔一定話2個月完成就交到比你
有時有d延期 執漏 分分鐘搞多你一頭半個月
如果真係咁惡劣 早d搵短期 或者service apartment 住啦
間屋係佢地2老 佢地習慣左生活污穢 好難突然間去就你地...
sinohk33
|
忍得就忍,唔忍得就搵D短租屋搬出去。

人哋幾十歲唔會改變,呻完再諗點做啦。
losttoa
|
租短期服務住宅
Kristytracy
|
明知佢地係甘,你又暫住,都要受啦!
ivyko
|
chocho3016 發表於 18-9-19 10:52
本身結婚之前同62 99相處過都知佢地啲衛生意識好差,但又唔係一齊住,最多都係得閒出黎食個飯就無理過佢地 ...
你明知都仲要搬過去暫住?搵短約租啦!
DoReMi媽媽
|
其實樓主可以唔駛忍,搬出去就是了,總不成,你短住,就要主人家改變生活習慣來遷就吧!
tester5
|
chocho3016 發表於 18-9-19 10:52
本身結婚之前同62 99相處過都知佢地啲衛生意識好差,但又唔係一齊住,最多都係得閒出黎食個飯就無理過佢地 ...

我奶奶唔執屋,屋企極多雜物(因為佢要返工,好忙)食飯d碗筷,有油漬,亦冇公筷(偏偏我有d潔癖)
但我唔會講咩(好彩不同住),自己靜靜抺乾淨自己一家果份餐具,㚒一次餸就照食。
一次半次算吧,so far 冇肚痛過。

但我奶奶好好人架,只係唔太識衛生啫。咁我做後輩,冇理由敎返佢轉頭掛,我冇咁唔識分輕重呢。一次半次,食餐飯,自己處理左就算囉。

要同住,就要互相遷就,能屈能伸,否則唔開心既係自己呢。
Nancy20090615
|
佢地衛生差, 你可以揀住第度姐.
KokoD
|
我99都系咁...屋企邋遢到成日有曱甴...都吾明點解可以忍受自己住系lee d屋企
1928mickey
|
service apartment 唔貴超值
Poyau
|
寄人籬下無計 考慮短租搬出
持之以恆
|
我99,好在唔同住,連見都盡量少見。
bb_515c
|
我奶奶開鋪做生意的,所以基本上佢好少時間係屋企,我奶奶賺錢好叻,但衛生都好差下,我姑奶話見過奶奶煲嘅湯,睇住隻曱甴掉落煲湯到,奶奶一手拎返隻曱甴出嚟
我62係姑爺仔,日日係屋企,但好懶,好少打掃屋企,加上佢地住舊嘅唐樓,成日都聽62講捉老鼠。

佢地好興過左期嘅食物(有盒有罐未開過),送俾人食,我每次返去掉,都俾62話我矜貴之類,我無理佢,照掉。
雪櫃有曱甴之類
yingyingcao1122
|
99過左身之後62就搬左黎住 搞到屋企亂七八糟 最終真係忍唔住要請家務助理黎幫手黎執屋
Koeyshan
|
應該冇人逼你同佢地一齊住 既然係自己選擇過去 忍兩個月便是 忍不到搬走就0k了
chocho3016
|
yingyingcao1122 發表於 18-9-19 14:47
99過左身之後62就搬左黎住 搞到屋企亂七八糟 最終真係忍唔住要請家務助理黎幫手黎執屋 ...
我都唔明點解佢地頂得順 喺佢地屋企我索到每一啖空氣都覺得好似全部都係菌咁
sinohk33
|
chocho3016 發表於 18-9-20 10:10
我都唔明點解佢地頂得順 喺佢地屋企我索到每一啖空氣都覺得好似全部都係菌咁
...

你6299已經百毒不侵,你擔心自己好過,個個都叫你搬啦。

做人唔好又要馬兒好,又要馬兒不吃草。
mercurycc
|
...
講到咁差又唔搵地方搬?
係度呻完佢地都唔會改架。
Mary媽咪
|
...

咁差你唔搬?
你外家冇地方比你暫住咩?