親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2849 發表於 18-9-19 12:41
大板好丫, 我成廿年無去過日本, 果邊交通都係JR搞掂嗎?

全部有鐵路
但台灣都好玩,問下女女想去邊:)
個人覺得台灣係易行,又經濟(emoji)

珊瑚宮

sasoso 發表於 18-9-19 12:29
你仲好講, 有人投訴你呀, 成日叫人查 孤狗 Map, 無建設性.

快的 Delete 樓上什麼什麼達人 ...

吾好嬲,收了返屋了。

(遲些還要找你幫忙,明年日本10天遊)

用戶要求終止服務

牛年勳章

回覆樓主

帶十歲自由行無問題,c6 無咁多假陪我地,我同阿仔都試咗幾次二人行,我地第一次去大阪。最重要係要接受要花好多時間心機做資料搜集,如果唔得,跟團,無人可以照顧到你咁多細節。Expedia 有個自由行協助工具,我未試用過。

未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

回覆樓主

首先同阿囡一齊睇旅遊書,圖書館或書店隨便睇吓,有無心水活動或景點。定咗目的地,用 Skyscanner 格機票價錢,盡量喺航空公司直接買機票,留意酒店 agents 睇吓目的地嘅酒店同住客意見,我通常揀新落成幾年嘅酒店。

未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

回覆樓主

睇吓目的地大概地理位置,有個大概印象,再搵行程,睇吓遊遊書有無行程建議,網上搵吓「5日4日自由行」,跟自己喜愛再調整調整。可以同阿囡一齊做!
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

回覆樓主

喜歡計劃就會發現計劃行程本身就係樂趣,如果唔係,都係跟團啦!
未經許可,請勿轉載

別墅

多謝大笨鐘小姐, 多謝你提醒我其實阿女都係主角, 而家我O既另一半就係個囡, 佢意見都好重要

禁止訪問

珊瑚宮

sasoso 發表於 18-9-19 15:27
我唔贊成你去囉, 試想想, 成家人去一次日本, 機票酒店食野買野, 一萬幾千係基本使費.

只要由 20至 50歲, ...

系系

子爵府

好媽媽勳章

2849 發表於 18-9-19 14:16
多謝大笨鐘小姐, 多謝你提醒我其實阿女都係主角, 而家我O既另一半就係個囡, 佢意見都好重要
...

今年暑假, 我都單拖帶8歲囡囡去首爾, 做足功課, 有map有地鐵, 好方便.

子爵府

回覆樓主:

十歲都好叻了!可以同佢一齊計劃行程,用Google map,好方便
想安全就可去新加坡啦!

男爵府

回覆樓主:

唔知你係幾月幾號出發

永安網有啲團都可參考吓
(利申:無永安股份,又無識人係永安做)

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

2849 發表於 18-9-19 11:06
自問係路痴, 學校有個TERM BREAK可以在淡季去下5日4夜旅行, 跟團又怕無細路(因不是一般學校假期)會悶親佢, ...

一支針冇兩頭利.

跳出個comfort zone, 你地去到好多地方.

叫同學仔一齊去就咪搞....

2母女跟團或自由行比較好. 你去台灣或新加坡穩陣d, 萬一搞唔掂起碼問路人都方便d, 周圍都有中文, 行街認路方便d.

伯爵府

2849 發表於 18-9-19 12:13
如果曼谷同東京, 邊個地方會易D? 又多D少年人的東西玩? 阿女對DISNEY已經無興趣, 有無D咩好介紹?

...

曼谷同東京兩者我都帶過8至9歲的小朋友去,我囡覺得曼谷dirty, 而東京就去咗10日都唔唔捨得回港,但大前提她是喜歡廸士尼的,其次行下食下shopping買下精品(狗屎垃圾)佢又很喜歡。
自由行去這兩個地方都唔難,最緊要有時間爬文做足功課便可。
如要我一個帶個10歲小朋友去旅行,我反而怕一個要拖兩個喼就真,我擔心的是體力問題。
放心啦,睇多啲Google map認下路做可,網上其實好多人教晒路,加油丫。

男爵府

剛過暑假我都傺自己笫一次阿囝自由行,囝9歲,所以我揀高雄,因啱小學生玩同參觀嘅地方都多,而且高雄算大,我只有第一天帶佢坐㨗運和輕軌,之後每天坐的士,又平又快,因景點大多5、6點關門,要爭取時間玩,因為好方便,所以吾識路都唔怕,你揾左想去嘅地方後,最緊要留意休息日同開門䦧門時間,6點後可去夜市

男爵府

唔好怕阿囡會悶,因為笫一次去另一個地方會有新鲜感,仲可以同佢一齊揾路,係好好嘅經驗

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

sasoso 發表於 18-9-19 12:19
請問點樣買機票 ? 點樣訂酒店 ? 有無網站或旅行社介紹 ?

坐邊間航空公司好 ? 住邊間酒店好 ? 落左機, 點樣 ...

新手無經驗,又唔想search,最快手行入永x康x,搵自由行同事幫你買機票酒店
至於點玩,上網打「台北5日4夜懶人包」、「曼谷5日4夜懶人包」,好多行程慢慢揀,有圖有片有網址。揀到岩自己為止

大宅

自問係路痴, 學校有個TERM BREAK可以在淡季去下5日4夜旅行, 跟團又怕無細路(因不是一般學校假期)會悶親佢, ...

今年暑假我都膽粗一拖二(10,15)第一次自由行去大阪,買咗大阪周遊卡跟住啲景點去玩,都好簡單,住咗間地點方便嘅酒店就OK啦,好enjoy自己一家人去玩,冇制肘,想食就食,想走就走

別墅

YY239 發表於 18-9-20 14:15
今年暑假我都膽粗一拖二(10,15)第一次自由行去大阪,買咗大阪周遊卡跟住啲景點去玩,都好簡單,住咗間 ...

睇左你O既回覆, 實在比到好多正能量比我, 我要努力D搵料先得, 你一拖2都得, 無奶由我唔得既, 我覺得去旅行只要帶夠錢, 準備好PASSPORT就無難度, 有陣時係過唔到自己果關O者.......係呢, 你住的酒店係咪日日一樣? 真係太耐無去日本, 對上一次已經係做女果陣時, 跟阿爸阿媽去

侯爵府

我覺得大板和首爾自由行好方便,因景點來來去去都係地鐵嗰幾個站,但大板冼费貴一倍(不計買嘢)睇自己荷包
尤其女仔,這兩個地方較多得意靚嘢睇

首頁

尾頁

跳至