婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

99佢鄉下有地 傳聞會收地(姐係有錢賠),99個大仔(我老公個阿哥)本來係香港住,突然放棄香港份工搬返大陸住,佢阿哥頭一年回去都冇做野,一返去就買左架幾十萬既車話大陸有代步既需要。
佢阿哥頭一年都冇比家用99,隨之99成日煩我地錢,但係我地一直有比家用,我地自己本身要供樓,又要養細路同工人,我都好大開支有負擔,邊個諗我地?
99大陸原來有兩層樓都有租收,都有五千幾蚊人仔,原來一直都係比佢阿哥收,老公知道就叫佢阿媽拎返黎自己收租,同叫佢同阿哥傾下家用問題,點知佢阿媽當年講左句,你以家好運好彩咋,風水輪流轉。

呢d係阿媽講既說話?我地2個自己捱返黎嫁wo

男爵府

回覆樓主:

如果係我會應返佢,“
我一d都唔好彩有咁嘅99同大伯 ” 家用係咁多,有手有腳自己照顧自己啦,反正都唔會其望會互相照應

公爵府

arjan_0915 發表於 18-9-19 11:10
99佢鄉下有地 傳聞會收地(姐係有錢賠),99個大仔(我老公個阿哥)本來係香港住,突然放棄香港份工搬返大 ...

不用理會99講什麼(估計大伯己準備2層樓都吞下,不會益弟弟分毫)你們也要有心理準備,至於99的家用?一定不能再增加,要就叫大仔俾家用,她這樣偏心縱個大仔,卻把眼睛瞄向你們口袋? 反正錢在你們口袋,你們不俾,99也奈你如何?

子爵府

俾我都著火!即係咒自己個仔姐

大宅

回覆樓主:

一定唔加家用

佢再問叫你老公講: 你有錢收租, 係你自己唔要, 就唔好話無錢。 邊有人有錢都唔收就傻架!(完)

有時要比d問題老人家去諗, 講返係佢自己問題。

至於鄉下分錢又好, 有屋又好, 你預左無唔貪就唔關自己事, 總之家用照舊做足本份自己心安理得!

子爵府

回覆樓主:

當年講,咁依家最後係點?哥有無俾家用?你哋一樣俾咁多?

hopan85    發表於 18-9-20 13:37

複式洋房

Yee_ng 發表於 18-9-19 11:32
如果係我會應返佢,“
我一d都唔好彩有咁嘅99同大伯 ” 家用係咁多,有手有腳自己照顧自己啦,反 ...

好多野我費時出聲,淨係同我老公講,好彩既係佢明白。但係我心入面積積埋埋甘多 我驚有日真係忍吾著爆佢

複式洋房

美之選468 發表於 18-9-19 11:37
不用理會99講什麼(估計大伯己準備2層樓都吞下,不會益弟弟分毫)你們也要有心理準備,至於99的家用?一定不 ...

有一層樓以經轉左大伯名下,我估佢返大陸住係等收地,可惜到今時今日都仲未收(emoji) 佢搬左甘耐都冇養過佢父母,仲要拎埋老人家d租黎用,我地叫99拎返租黎收,係想佢兩老自己有少少錢生活,明明d租係佢 都吾明做咩要比個大仔洗,最後自己又吾夠錢洗 成日問我地?甘邊個諗我地?

我地從來都冇諗過佢地大陸果d樓,最好99兩老有錢夠過世佢,吾洗要煩我地就好安樂

珍珠宮

王國教室勳章

偏心到

複式洋房

anyuser18 發表於 18-9-19 17:39
當年講,咁依家最後係點?哥有無俾家用?你哋一樣俾咁多?

都隔左幾年,佢大陸果度都未收地,佢阿哥都終於有幫99交租水電煤,其實99大陸收租都吾只佢水電煤同屋租。
近年我地環境好左,c9比多左好多 我都冇理佢喇,始終都佢父母 我地鬆動我就冇出聲。
但係最過份99叫我地幫大伯還錢十萬,99話十萬好少叫c9幫佢還,我心入面XYZ佢,明明係您阿大仔爭左人地十年吾還,十年一個月還一千乜都還哂啦?仲話身邊d人睇佢吾起,大佬你一毛子都冇還過,人地睇佬吾起都好正常啊。
您仲要話小叫c9幫佢還?我心諗您真係冇野啊?知吾知搵錢好難!如果甘小點解您個大仔還甘耐都還吾哂。
我都吾知呢對母子係乜野人!我都真係好吾明點會有d甘既人。

子爵府

arjan_0915 發表於 18-9-20 03:31
都隔左幾年,佢大陸果度都未收地,佢阿哥都終於有幫99交租水電煤,其實99大陸收租都吾只佢水電煤同屋租。
...

廢柴都係縱出嚟 超級大細超!還十萬喎唔係少㗎!當你哋金庫?我覺得完全接受唔到,仲要佢唔係無能力還!
自己唔還要人還,拖足十年,仲要靠屋企,仲更睇佢唔起啦,正渣男和廢柴

俾我,會同屋企斷交!因為太無道理太偏心

伯爵府

99佢鄉下有地 傳聞會收地(姐係有錢賠),99個大仔(我老公個阿哥)本來係香港住,突然放棄香港份工搬返大 ...

你老公要俾,佢阿哥就唔使俾,仲要大陸有租收

珍珠宮

回覆樓主:

唔駛嬲,在心中~來日方長~

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

咁我即 cut 家用 ,唔洗比面
總有離別的時候

複式洋房

anyuser18 發表於 18-9-20 09:02
廢柴都係縱出嚟 超級大細超!還十萬喎唔係少㗎!當你哋金庫?我覺得完全接受唔到,仲要佢唔係 ...

好多野累積積埋埋 我真係好嬲,但係淨係可以罵下發洩,唉

複式洋房

做個靚太 發表於 18-9-20 13:31
唔駛嬲,在心中~來日方長~

最慘係成日比麻煩我地。最好佢快d收地 吾洗煩我地就好安樂。

男爵府

你c6要狠心d企硬。奶奶次次呻,只回答一句: 係得咁多㗎,無法我都有頭家。之後無論奶奶講咩,都係loop呢句。

首頁

尾頁

跳至