有冇JM 睇中醫睇到生?我 BB Size 細了兩週,想睇中醫長胎

KaChingMami
|
希望有效
BB 已21週
Louisho1990
|
KaChingMami 發表於 18-9-19 11:15
希望有效
BB 已21週

食牛油果,花膠,奶
EstrellaDamm
|
希望有效
BB 已21週

冇需要因為咁而睇中醫。細兩週亦唔算太多,只要比較兩次產檢之間有合理增長就可以。我陀兩個都長時期細兩週,但出世並冇問題。其實注意每餐攝取足夠蛋白質就可以。
lofuso920
|
第一胎 陀前到生後都睇中醫食藥 因為本身有濕陳,touch wood bb 皮膚好好

依加有咗第2胎 都開始睇返中醫,一星期三次藥
JD930
|
EstrellaDamm 發表於 18-9-19 18:07
冇需要因為咁而睇中醫。細兩週亦唔算太多,只要比較兩次產檢之間有合理增長就可以。我陀兩個都長時期細兩 ...

知道
我要做媽媽
|
你試下食牛肉喇,我朋友系最後一週食牛肉,bb增磅唔錯
小驚
|
21wk 未需要擔心細兩週問題
到 bb 24 週開始先緊張啦
細兩週飲返多少少花膠湯都可以增磅
hamsterfung
|
希望有效
BB 已21週

我飲滴雞精 bb大一週
KaChingMami
|
Louisho1990 發表於 18-9-19 15:44
食牛油果,花膠,奶

多謝建議,試下食先
KaChingMami
|
EstrellaDamm 發表於 18-9-19 18:07
冇需要因為咁而睇中醫。細兩週亦唔算太多,只要比較兩次產檢之間有合理增長就可以。我陀兩個都長時期細兩 ...

明白
KaChingMami
|
小驚 發表於 18-9-20 10:00
21wk 未需要擔心細兩週問題
到 bb 24 週開始先緊張啦
細兩週飲返多少少花膠湯都可以增磅

試下花膠湯先
haha748494
|
食烚蛋,飲多D湯,平時有時間訓多D
邱優
|
每日一隻烚蛋,其實最重要都係休息同訓多d先最長胎。
udonnut
|
有朋友話懷孕食滴雞精好, 佢話皇朝個隻唔錯, 營養好足夠&唔燥, 佢話最重要係低熱量, 食完都唔肥喎
菸兒
|
希望有效
BB 已21週

我之前都係陀細B,自從飲左孕婦奶粉之後,我自己2個星期就重左6磅,26/9私家覆診醫生話依家bb已經係中碼,追返個進度,你都可以試下飲孕婦奶粉
hamsterma
|
希望有效
BB 已21週

唔需要睇中醫,我後期細好多,我都係飲多滴湯水,花膠等等
MoMo_MaMa
|
希望有效
BB 已21週

頭七個月寶寶都唔會無啦啦增磅增得快,我本身都係偏細,但七個月之後,你嘅吸收就好影響寶寶,我七個月後食多左牛肉、蛋、奶等等嘅野,而家36週寶寶已經6.2磅。

追磅係後期比較重要,你中期正常飲食,多肉多鈣已經不錯(emoji)(emoji)