點解醫生咁鍾意開抗生素?

jac.m
|
阿仔最近有幾聲咳,我就同佢去睇醫生。醫生就開左幾隻抗生素比阿仔,但我見阿仔又唔係咳得好厲害,就同醫生話唔要抗生素。點知醫生就話會好得快d,係咁架咩?
秋思
|
唔係個個醫生一樣
我睇開嗰個醫生你求佢都唔願開抗生素
話唔需要
李露眉
|
咁選擇一個岩既醫生
正如有d人中意落重藥醫生,因為快好
我就中意聽肺細心既,同藥輕既
抗生素係有炎症先会開
Poyau
|
唔係個個咁 考慮揾另一位夾嘅醫生
JD930    發表於 18-9-24 12:26
IloveJJ
|
jac.m 發表於 18-9-19 11:23
阿仔最近有幾聲咳,我就同佢去睇醫生。醫生就開左幾隻抗生素比阿仔,但我見阿仔又唔係咳得好厲害,就同醫生 ...

我睇嗰啲醫生好少開抗生素
ChloeMa
|
無料,所以靠勁d嘅藥物去治療。
rex13
|
ChloeMa 發表於 18-9-19 14:35
無料,所以靠勁d嘅藥物去治療。

食得多咪有抗藥性⋯我一般自己同個仔都盡量唔食~
就算有時頭痛,我都會忍到頂唔順先食止痛藥~
ChloeMa
|
rex13 發表於 18-9-19 14:41
食得多咪有抗藥性⋯我一般自己同個仔都盡量唔食~
就算有時頭痛,我都會忍到頂唔順先食止痛藥~
...

係呀! 所以咪多咗超級惡菌

我都係,免得過唔好食藥。
wan_sosin
|
有D病人唔理咁多,只要好得快,所以有些醫生為求滿足這類病人,就係唔係都開抗生素。
但小朋友真係唔好下下食抗生素,所以都係轉醫生會好些。
luvkaka
|
回覆 jac.m 的帖子

其實依家都好多醫生唔用架啦, 不過點都會仲有人用, 自己決定最實際.
靚豬豬
|
秋思 發表於 18-9-19 11:29
唔係個個醫生一樣
我睇開嗰個醫生你求佢都唔願開抗生素
話唔需要

係,有d醫生叫佢開都唔肯開
brindlewin
|
阿仔最近有幾聲咳,我就同佢去睇醫生。醫生就開左幾隻抗生素比阿仔,但我見阿仔又唔係咳得好厲害,就同醫生 ...

我仔個根本唔鐘意開藥。
國王陛下
|
好似聽講抗生素多啲錢賺?唔記得有無記錯
tlwuwu
|
真係睇情況,食得多有抗藥性就麻煩
mrstangdorothy
|
咁係一個個醫生,有幾次病我覺得辛苦到就死(我覺得),醫生都唔開,除非我去覆診依然好嚴重
wong81
|

我之前睇過篇新聞,如果小朋友只係幾聲咳,可以比佢飲d蜜糖,效果仲好過食藥!
tester5
|

唔係個個醫生都亂開抗生素,但有冇需要唔係你話,係醫生決定。
我女身科醫生唔會亂開,有次我女咳到死死下佢都唔肯開,又有次我女兩聲咳未斷尾,佢都要開。
每次都會解釋比我聽點解要開,點解唔開。

你要問問醫生呀~

jac.m
|
李露眉 發表於 18-9-19 11:30
咁選擇一個岩既醫生
正如有d人中意落重藥醫生,因為快好
我就中意聽肺細心既,同藥輕既

個醫生又冇話小朋友有發炎個d只係話食抗生素好得快d
20150618bb
|
可收多的錢
jac.m
|
wong81 發表於 18-9-19 15:48

我之前睇過篇新聞,如果小朋友只係幾聲咳,可以比佢飲d蜜糖,效果仲好過食藥! ...

係架?係咪真係work?你係買邊隻?