自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

熱血勳章

回覆樓主:

我全家睇開個醫生每次都會解釋因為病情不算嚴重,所以唔會開抗生素

侯爵府

回覆 jac.m 的帖子

幾聲咳其實唔使抗生素,食得多無益, 轉醫生啦

珍珠宮

jac.m 發表於 18-9-19 11:23
阿仔最近有幾聲咳,我就同佢去睇醫生。醫生就開左幾隻抗生素比阿仔,但我見阿仔又唔係咳得好厲害,就同醫生 ...

照計唔係快慢問題,係有無需要嘅問題,比我唔會再睇佢

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

因為好多家長鍾意睇一次就好嘅醫生,所以好多醫生係咪都比抗生素

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

回覆 jac.m 的帖子

我爸都係,成日幾聲咳去睇醫生,都開抗生素素,最慘食咗一粒就要食哂成個療程,次次到我發現的時候,佢已已經食緊,我成日提醒佢,如果醫生開抗生素都最好唔好食,但次次都唔記得。

大宅

jac.m 發表於 18-9-19 11:23
阿仔最近有幾聲咳,我就同佢去睇醫生。醫生就開左幾隻抗生素比阿仔,但我見阿仔又唔係咳得好厲害,就同醫生 ...

我就覺得啲醫生貪方便就開抗生素,因為唔使諗又一定有效

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

jac.m 發表於 18-9-26 12:02
食抗生素預防?呢個都係第一次聽

我自己都係長期食緊抗生素預防緊,除非冇得揀盡量都唔會比小朋友食抗生素。
感激遇上你~

首頁

尾頁

跳至