有咩方法可以改善小朋友嘅英文發音?

春chhun
|
囡囡間學校開左學冇耐,就有老師打電話黎同我講囡囡係學校嘅進度。老師話佢英文發音唔太準,比其他同學差d,建議我多d同佢練習。但我應該點同佢練先岩?
ppche
|
回覆 春chhun 的帖子

你可以買d英文圖書,每日都同佢一齊睇一齊讀,要留意尾音個d岩唔岩~
AGa1111
|
女女幾大,其實學拼音係有用
bchuma
|
春chhun 發表於 18-9-19 11:35
囡囡間學校開左學冇耐,就有老師打電話黎同我講囡囡係學校嘅進度。老師話佢英文發音唔太準,比其他同學差d ...

妳自己英文發音好無?
bchuma
|
AGa1111 發表於 18-9-19 18:56

係英文,唔係拼音⋯⋯
AGa1111
|
bchuma 發表於 18-9-19 22:05
係英文,唔係拼音⋯⋯

樓主話英文發音丫嘛,識拼音係有幫助發音正確
m67
|
AGa1111 發表於 18-9-19 22:19
樓主話英文發音丫嘛,識拼音係有幫助發音正確

樓主,AGa1111 意思係話phonics呀,英文拼音...

annz
|

JM本身英文好唔好?如果唔係不如揾人教佢,咁會好d~
春chhun
|
ppche 發表於 18-9-19 18:06

你可以買d英文圖書,每日都同佢一齊睇一齊讀,要留意尾音個d岩唔岩~ ...

呢d我地都有買,但有時我自己都唔知佢讀得岩唔岩
春chhun
|
AGa1111 發表於 18-9-19 18:56

拼音係學校會教定要係出面學?
春chhun
|
m67 發表於 18-9-20 00:17
樓主,AGa1111 意思係話phonics呀,英文拼音...

嗯!我知道呀!唔該唔該!

春chhun
|
annz 發表於 18-9-20 12:18

JM本身英文好唔好?如果唔係不如揾人教佢,咁會好d~

英文我都係有限公司架咋,我都有諗過比佢出去學,但唔知咩課程先岩佢~
AGa1111
|
春chhun 發表於 18-9-21 12:40

Phonics其實有d學校都會教,但我女就出去學,我自己英文都半桶水,佢學完返黎又一齊讀下
我要做媽媽
|
你自己英文發音好既話我覺得你可以自己教佢,唔好既話未有去上課矯正下
annz
|
春chhun 發表於 18-9-21 12:40

有d學校未必會教,話要趕課程個d
annz
|
春chhun 發表於 18-9-21 12:42
英文我都係有限公司架咋,我都有諗過比佢出去學,但唔知咩課程先岩佢~
...

英文發音唔好可以報phonics,阿囝而家係jolly kingdom學緊。個間嘅老師會用遊戲同字卡去教,等小朋友易d入腦~阿囝而家發音都叻左,仲有比老師讚佢!
annz
|
我要做媽媽 發表於 18-9-21 20:48
你自己英文發音好既話我覺得你可以自己教佢,唔好既話未有去上課矯正下
...

我自己發音都唔好,而家比小朋友出去學,等佢學完番黎教番我
我要做媽媽
|
annz 發表於 18-9-24 12:28
我自己發音都唔好,而家比小朋友出去學,等佢學完番黎教番我

係吖,等佢出去學,學準D發音先
apeach_peach
|
最好就平時同佢講多d英文,同埋多留意尾音個d
apeach_peach
|
annz 發表於 18-9-24 12:27
英文發音唔好可以報phonics,阿囝而家係jolly kingdom學緊。個間嘅老師會用遊戲同字卡去教,等小朋友易d ...

好似幾有趣咁