自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

經過今次山竹襲港,政府係風災前,風災時的防備應變都做得好好,唯獨災後善後,的確仲有好多改善空間

明白特首講,現政府無一個機制丶法律基礎,亦唔知會引起怎樣的法律爭議索償等等問題,作為政府貿然決定停工係不負責任

但今次山竹經驗,係一個警號,好彩今次除東鐵有延誤,無法行車外,其它缐路尚算妥當,無訊號故障,電壓問題等等

試想一下,如果再黎多個強颱風(依個機會亦好大可能發生),因事故全無地鐵丶無巴士丶無小巴丶路上倒冧嘅樹木比今次更多,無車行到,周圍都仲有冧樹危機,市民寸步難行,莫講話返工,唔通到時又講無機制丶無基礎停工,要市民繼續返工?自己同老闆傾?有得傾就唔會火車站塞爆,到時唔係民冤沸騰,係市民發癲都似

而言,可以有黑色暴雨警告,哩啲規定員工留係安全地方嘅警告,點解唔可以有一個‘災後損毀’危險警告,規定員工留係安全地方

政府現應制定一啲機制丶法律基礎,堵塞漏洞,以市民安全利益排首位,先為一個負責任的政府

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

同感!

全球暖化問題, 我地可能日後要面對更嚴峻既颱風, 今次係一個警示, 如果今日我地仲未有一個機制, 真心希望政府好好研究一下呢D 應變措施, 要立法既就立定法, 以備不時之需.

大宅

回覆樓主

政府做得好,但係可以更好

水晶宮

政府係做得好, 但係所有制度都應該係不斷改善, 與時並進, 檢討係必須的.

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

BB_Baby 發表於 18-9-19 11:35
經過今次山竹襲港,政府係風災前,風災時的防備應變都做得好好,唯獨災後善後,的確仲有好多改善空間

明白 ...
BK最愛嘅屈穎妍小姐琴日係專欄講左, 勞工署係有權發出停工令架
按照勞工法例第509章職業安全及健康條例,在無法提供及維持安全進出工作環境地點的途徑下,勞工處其實有權發出停工令。

水晶宮

angelacch 發表於 18-9-19 11:49
BK最愛嘅屈穎妍小姐琴日係專欄講左, 勞工署係有權發出停工令架
按照勞工法例第509章職業安全及健康條例,在 ...
咁林鄭琴日就唔好咁強硬話無啦!

珍珠宮

8 號都不會強制唔返工,應該叫制定交通停頓"指引" 啫

珍珠宮

是全港返唔到工嗎?

我公司大部分人正常返工

男爵府

好媽媽勳章

WChan 發表於 18-9-19 11:49
政府係做得好, 但係所有制度都應該係不斷改善, 與時並進, 檢討係必須的.

同意

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

WChan 發表於 18-9-19 12:01
可能佢自己都唔知有條咁嘅例, 是旦搵個原因黎塞住市民把口

侯爵府

WChan 發表於 18-9-19 12:01

而家就係有人死都唔認錯,唔緊要,始終都係第一次,起碼都攞d敬意出來,做下檢討,諮詢勞工,僱主,專家既意見,好讓下次再有同樣情況,就會處理好d

水晶宮

youhello507 發表於 18-9-19 12:03
8 號都不會強制唔返工,應該叫制定交通停頓"指引" 啫
都可以, 係應該有機制去處理呢D 突發情況

水晶宮

angelacch 發表於 18-9-19 12:07
可能佢自己都唔知有條咁嘅例, 是旦搵個原因黎塞住市民把口
所以我先至話佢唔夠政治智慧, 原本係攞哂分, 只要佢說話技巧好D , 大家會受落D.

我都明佢好盡力, 不過有時呢D 安撫人既技巧係政治人物一定要識.

水晶宮

ckfamily 發表於 18-9-19 12:09
而家就係有人死都唔認錯,唔緊要,始終都係第一次,起碼都攞d敬意出來,做下檢討,諮詢勞工,僱主,專家既 ...

今次既情況都係第一次, 大家都可能未有經驗, 希望政府真係用心研究同檢討一下, 下次可以贏到所有人既掌聲.

珍珠宮

BB_Baby 發表於 18-9-19 11:35

明白 ...

其實今次d私人公司老闆自己都有責任,佢哋絕對可以自己制定一d措拖,唔需要等政府發落

sklui    發表於 18-9-19 13:35

珍珠宮

WChan 發表於 18-9-19 12:09
都可以, 係應該有機制去處理呢D 突發情況

最好還是顧主同 staff 自己傾,因為住邊又唔定,返邊又唔定

好似今次咁,只係東鐵線影響較大,九龍香港冇問題

我知不少有質素的公司,一早在星期日通知 staff 安排,唔駛等正苦

珍珠宮

呢條勞工例唔係咁用㗎,況且唔係所有地方返工有困難,用錯例分分鐘被告返轉頭,賠償生意損失。
你知香港有多少叻人專搧動人,告政府嗎?

珍珠宮

WChan 發表於 18-9-19 12:12
所以我先至話佢唔夠政治智慧, 原本係攞哂分, 只要佢說話技巧好D , 大家會受落D.

我都明佢好盡力, 不過有時 ...

對老婆也不要講真心話

水晶宮

youhello507 發表於 18-9-19 12:05
是全港返唔到工嗎?

我公司大部分人正常返工
呢個post唔係講星期一停唔停工, 係講要有條例或指引去安排停工呀, 我只係話其實係有..............唔該睇清楚題目先黎撐政府啦

水晶宮

youhello507 發表於 18-9-19 12:18
最好還是顧主同 staff 自己傾,因為住邊又唔定,返邊又唔定

好似今次咁,只係東鐵線影響較大,九龍香港冇 ...
香港有太多cheap精老細喇, 叫公司同僱員自己傾, 不如預先制定好指引/條例

首頁

尾頁

跳至