自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

ahpoo 發表於 18-9-19 12:17
其實今次d私人公司老闆自己都有責任,佢哋絕對可以自己制定一d措拖,唔需要等政府發落
...

正所謂無商不奸, 商人都係賺到盡, 你政府唔出聲, 佢地咪又唔出聲, 即係暗示你地好快D 返工啦. 當然係有好多好老闆, 但係衰既都唔少, 咩都要勞資雙方自行決定, 有時係難為左D打工仔, 我明白好多有議價能力既會員會大大聲聲話自己請日假啦, 但我亦知好多人請假老闆都會比說話你聽, 唔係人人都可以咁強勢.

利申: 我當日係唔洗迫車返工, 公司亦好彈性任我地幾點返到

水晶宮

youhello507 發表於 18-9-19 12:18
最好還是顧主同 staff 自己傾,因為住邊又唔定,返邊又唔定

好似今次咁,只係東鐵線影響較大,九龍香港冇 ...
好多公司老闆真係好CHEAP 下架, 低技能員工真係一D 議價能力都無, 仲可能搵粗口鬧你

子爵府

angelacch 發表於 18-9-19 11:49
BK最愛嘅屈穎妍小姐琴日係專欄講左, 勞工署係有權發出停工令架
按照勞工法例第509章職業安全及健康條例,在 ...

阿屈小姐呢個以公司計。唔係全港計

先叫勞工署啲人返工先再每間公司去評估用唔用呢個停工令。
唔係一野叫「全港停」

水晶宮

youhello507 發表於 18-9-19 12:19
對老婆也不要講真心話

係大家聽落舒服D 啫.

我都唔係想佢落台, 係想佢學精D, 第日咪皆大歡喜!

侯爵府

LokYauYau 發表於 18-9-19 12:19

呢條勞工例唔係咁用㗎,況且唔係所有地方返工有困難,用 ...

好多有心人,就係想等呢D機會,到時又可以嘈另一樣。
跟住又話公眾利益,分分鐘用埋法援,又有人賺錢lu。

侯爵府

回覆樓主:

飲食業根本唔應該開,都唔係必需

珍珠宮

WChan 發表於 18-9-19 12:25
正所謂無商不奸, 商人都係賺到盡, 你政府唔出聲, 佢地咪又唔出聲, 即係暗示你地好快D 返工啦. 當然係有好 ...

叫政府唸唔係唔得,但涉及甘多行業,大把野要評估,相信都有排先落實!呢段期間僱主反而要同僱員傾下有咩措施喇!

公爵府

2023年兔年勳章

WChan 發表於 18-9-19 11:40
同感!

全球暖化問題, 我地可能日後要面對更嚴峻既颱風, 今次係一個警示, 如果今日我地仲未有一個機制, 真 ...

係想立法就一早立咗啦。

其實一直係無法例規管打風嘅安排,基本上係老板說了算,要你返工就要返,無需任何條件,遲到可以扣人工,返唔到可以當曠工。

現有勞工法例,對員工係零保障。

無一個話事嘅人,夠膽就出嚟去改變現狀。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

我覺得差個災難應變中心, 交通通報不足! 如果可以link up市民手提, 有事時收到sms!
放下自在

子爵府

BK最愛嘅屈穎妍小姐琴日係專欄講左, 勞工署係有權發出停工令架

簡單啲睇 停工令以公司計。

如果星期一返工,公司有一半人以上返到黎,勞工署就算真係去評估,都唔會話 會出停工令比呢間公司叫佢停工吧。

咁自行先評估自己間公司有能資格收停工令

水晶宮

vickling 發表於 18-9-19 12:44

簡單啲睇 停工令以公司計。
唔一定要以公司計既, 如果你市面公共交通無一半以上行走, 咁我覺得就應該起碼比多兩, 三個小時大家去緩衝

可以以交通情況去定, 同埋普遍市面安全程度去定, 如果多處地區水浸停電冧山泥, 咁多潛在危機就應該有個應變機制

子爵府

WChan 發表於 18-9-19 13:00
唔一定要以公司計既, 如果你市面公共交通無一半以上行走, 咁我覺得就應該起碼比多兩, 三個小時大家去緩衝

...

同意 加新機制 但唔同意啲人講用停工令去停全港

水晶宮

ahpoo 發表於 18-9-19 12:34
叫政府唸唔係唔得,但涉及甘多行業,大把野要評估,相信都有排先落實!呢段期間僱主反而要同僱員傾下有咩 ...
咁颱風黑雨要放假都係政府以前定出嚟, 呢D 就係政府該做既事, 唔做永遠都唔會有, 到真係有事既時候又好固化咁拿手唔成勢.

珍珠宮

cattz288 發表於 18-9-19 12:44
我覺得差個災難應變中心, 交通通報不足! 如果可以link up市民手提, 有事時收到sms!
...

呢樣我認同,根本冇 one stop 式,知道邊d 交通有問題

出咗門口先知,太遲la

珍珠宮

1仔1女 發表於 18-9-19 12:33
飲食業根本唔應該開,都唔係必需

唔係d 人去幫襯,點會開丫,間接害人

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

支持,政府確係有改善空間。

琥珀宮

類似星期一case,實際都有好多市民可以正常返工。就是有交通問題返唔到工既僱員,絕大部分都只係有阻塞,而唔係有安全問題

勞工處無理據話因此以呢條條例,話全港僱員都無『安全』進出工作環境方法,而發出全港停工令。

珍珠宮

WChan 發表於 18-9-19 11:40
同感!

全球暖化問題, 我地可能日後要面對更嚴峻既颱風, 今次係一個警示, 如果今日我地仲未有一個機制, 真 ...

全球暖化真係好嚴駿⋯在冰島見到冰村溶化得好利害,有很多冰溶到大海水位上升了不少

寶石宮

2023年兔年勳章

wuwucancan 發表於 18-9-19 13:50

全球暖化真係好嚴駿⋯在冰島見到冰村溶化得好利害,有很 ...

珍珠宮

唔睇清楚法例真的會被誤導,請看當中第6條(d)--'對於任何由「僱主控制」的工作地點',即是指公司,例如公司內洩漏不明氣體、或有倒塌危險之類,此法例並不包括僱主控制不到的範圍內

首頁

尾頁

跳至