啱啱開始陀bb食d咩補充營養最好?

Bowliling
|
我想陀bb嘅時候就可以幫bb打好健康基礎,請問食d咩可以補充到最好嘅營養?
hiro2018
|
Bowliling 發表於 18-9-19 12:01
我想陀bb嘅時候就可以幫bb打好健康基礎,請問食d咩可以補充到最好嘅營養? ...

https://hk.mobi.yahoo.com/home/消委會-兩款孕婦維他命補充劑葉酸含量高-長期服用或致嬰兒自閉-020500063.html
hiro2018
|
我想陀bb嘅時候就可以幫bb打好健康基礎,請問食d咩可以補充到最好嘅營養? ...

搞到我唔知食唔食好
Gloria22sen
|
頭3個月食葉酸就夠,均衡飲食,飲奶食雞蛋,遲D再食鈣片同DHA,放鬆心情啦!
hellomary8
|
要睇返個人嘅體質, 我陀大仔個陣就有搵中醫師調理
常綠葉
|
頭三個月唔洗特別食d咩,當然要食葉酸,早餐可以食下烚蛋,烚番薯,牛油果呢d食物。最重要多休息同保持心情愉快。
我要做媽媽
|
我頭三個月都係食葉酸,其他冇咩點補充,你可以見醫生既時候問下佢架
julianachar
|
我99日日都煲湯過我飲,有時係竹絲,有時係花膠,都係啲好滋補嘅野
hamsterma
|

其實都係要睇個人體質嘅
kellyffung
|
julianachar 發表於 18-9-20 10:34
我99日日都煲湯過我飲,有時係竹絲,有時係花膠,都係啲好滋補嘅野
嘩, 你99咁好嘅, 錫晒你呢個新抱仔喎! 我99就唔理我嘅, 所以我陀阿囡時有飲媽媽奶補充營養, 都俾到均衡營養我同阿囡
Bowliling
|
kellyffung 發表於 18-9-20 14:19
嘩, 你99咁好嘅, 錫晒你呢個新抱仔喎! 我99就唔理我嘅, 所以我陀阿囡時有飲媽媽奶補充營養, 都俾到均衡營養 ...
我都想試下飲媽咪奶粉,你係飲邊一隻?因為睇完新聞唔敢食supplement
kellyffung
|
Bowliling 發表於 18-9-20 17:59
我都想試下飲媽咪奶粉,你係飲邊一隻?因為睇完新聞唔敢食supplement
我飲Abbxtt媽咪奶粉, 佢最正係營養充足有齊葉酸同鈣質, 仲有DHA, 但係又好低脂唔驚整肥媽咪
nikkole
|
澡油DHA, 同奶
haha748494
|
都系飲食均衡,保持心情輕鬆開朗。如果要食葉酸之類,最好去醫生果度開喇。
mclau2012
|
懷孕果陣我有返工同埋較常外食,所以有額外食materna同藻油幫補營養,生咗2個仔都好正常,如果因為近排新聞唔想食supplement嘅話就要留意營養攝取足夠,飲食均衡,或者飲低脂媽媽奶都係一個選擇
發達喇
|
回覆 Bowliling 的帖子

懷孕個陣可以補葉酸DHA同鈣,我個陣就揀左飲babynes嘅媽媽奶,呢隻都幾淡口,每杯就90卡左右,都唔算係肥。
CONY
|
我自己就健康飲食+湯水多D,
補健品就enfinitas dha+後期鈣片,
另日日散步