點解港人咁守秩序自律?

syne403
|
係微信send咗幾張周一大家排長龍返工既圖片,鄉下親戚就問咗呢個問題?我一時唔知點答,排隊守秩序已是港人習慣,但係災難前仲咁自律克制真係抵讚
p.s.我姨媽話就算平日搭巴士上縣城都要爭位
YY1101
|
syne403 發表於 18-9-19 12:28
係微信send咗幾張周一大家排長龍返工既圖片,鄉下親戚就問咗呢個問題?我一時唔知點答,排隊守秩序已是港人習 ...

上懸城即係去邊
質數問題好難解
crystal媽咪
|
做好自己。
點解人哋唔遵守規則,我哋要跟佢哋呢??
yucl_hk
|
日本之外, 香港算守規矩
李露眉
|

香係守跌序.
係d 人身在福中不知福,
其實, 風後路塞無人想,
但用大半日開通, 基本上翌日清左一半,
再翌日清左8成,
我覺得效率好高.
我親戚係廣州話, 到今日,好多大樹都未清.
仲好多地方水浸.
香港除左係入村.基本上無乜地方水浸.
QUEEN314
|
回覆 syne403 的帖子

我要返大陸工幹差不多30 年了、大陸人有幾冇秩序我完全知道. 曾經有位大陸廠商來香港我和他吃飯,他問我點解香港人咁鐘意排隊?周圍都好有秩序,大陸就吾會. 我覺得好笑嘅係佢問點解香港人咁鐘意排隊
hellohelloruby
|

香港人最憎B6排隊打尖同埋人貼人
anthwo
|
係微信send咗幾張周一大家排長龍返工既圖片,鄉下親戚就問咗呢個問題?我一時唔知點答,排隊守秩序已是港人習 ...

同大陸比
大陸差好遠
李露眉
|
QUEEN314 發表於 18-9-19 12:38

我要返大陸工幹差不多30 年了、大陸人有幾冇秩序我完全知道. 曾經有位大陸廠商來香港 ...

依然都係唔排隊等巴士,巴士一黎就沖上去
michelle071180    發表於 18-9-19 21:35
Supertalkative
|
唔怪得咁討厭唔排隊既大陸人!打尖仲覺得應份
mmk
|
呢啲係社會教育,質素由細教起
pansy888hk    發表於 18-9-19 14:27
|

咁佢地應該明白,點解有些人來到香港會咁討厭
michelle071180    發表於 18-9-19 21:35
ChloeMa
|
我會答呢個係教育同市民素質問題。
circleda
|
QUEEN314 發表於 18-9-19 12:38

我要返大陸工幹差不多30 年了、大陸人有幾冇秩序我完全知道. 曾經有位大陸廠商來香港 ...

我去深圳廣州,火車地鐵排隊都大至OK的,巴士站差D,因為一個站太多路線,地上也不如香港有劃線。

當然村裡會更差。

同樣香港都有人靠黐打尖,前幾日BK先HIT過。

ChloeMa
|
我會答呢個係教育同市民素質問題。
|

今次最意外收鑊係,知道原來香港人公民質素都有返咁上下
tsung
|
mmk 發表於 18-9-19 12:47
呢啲係社會教育,質素由細教起

品德教育好重要
Nancy20090615
|
我覺得港人算好有秩序.
LeBlue
|
為身為香港人感到自豪
pansy888hk    發表於 18-9-19 14:28
Jordan_2006
|
好感動,香港原來仲有好多熱血愛社區既人去維護香港,我愛你們