生鐵平底鑊,用邊款鑊剷?

sunnykiwi
|

不銹鋼 ? 木? 定係硅膠?
bb2
|
銹鋼
Poyau
|
不銹鋼
sunnykiwi
|
bb2 發表於 18-9-19 13:18
銹鋼

唔怕刮花?不銹鋼嘅話,我本身都有,我仲以為要另外買
bb2
|
sunnykiwi 發表於 18-9-19 14:56
唔怕刮花?不銹鋼嘅話,我本身都有,我仲以為要另外買

生鐵鑊喎,點會刮花 酒樓d大廚咪係用生鐵鑊配不锈鋼鑊鏟
sunnykiwi
|
bb2 發表於 18-9-19 15:13
生鐵鑊喎,點會刮花 酒樓d大廚咪係用生鐵鑊配不锈鋼鑊鏟

又好似係,咁我慳返
jyjy1684825
|
sunnykiwi 發表於 18-9-19 12:42
不銹鋼 ? 木? 定係硅膠?

平底鑊,我觉得带点軟身嘅硅膠吧。
或有弹性的不鏽鋼小鏟也好。
大塊而又硬板板的在平底鑊上不太好用。
sunnykiwi
|
jyjy1684825 發表於 18-9-19 15:22
平底鑊,我觉得带点軟身嘅硅膠吧。
或有弹性的不鏽鋼小鏟也好。
大塊而又硬板板的在平底鑊上不太好用。

硅膠怕唔怕呢? 硬係無咩信心,用平底鑊通常都煎野,好高溫下。
彈性不銹鋼?係點樣?等我去搵下先
jyjy1684825
|
sunnykiwi 發表於 18-9-19 15:24
硅膠怕唔怕呢? 硬係無咩信心,用平底鑊通常都煎野,好高溫下。
...

我的只用來翻炒,唔会長時間留在鑊內,而且手柄是金屬的,方便靠著镬边唔怕过热溶化。 jm,無需要就唔好整到咁热啦,無益架。
icyblueblue
|
不銹鋼
jyjy1684825
|
sunnykiwi 發表於 18-9-19 15:24
...

弹性的一定是薄身的,压下去有点弹弹下,唔要硬板板。面積不要大,细的。中間有鏤空横纹那些吧。
sunnykiwi
|
jyjy1684825 發表於 18-9-19 15:29
我的只用來翻炒,唔会長時間留在鑊內,而且手柄是金屬的,方便靠著镬边唔怕过热溶化。 jm,無需要就唔好整 ...

好嘅,明白