想呻吓呀!今日有啲唔開心呀!

plumtree
|
今日由大西北坐我十年都唔坐一次嘅巴士出嚟荃灣見工。呢份係外判嘅炒散工嚟。係包裝食物嘅。我以為上去見完啱就即請唔啱就say bye嘅啫。其實都唔係啲要有咩特別技能嘅工。點知噏左半粒鐘。對方話一定要返足六日(我話昨日同我傾嘅女仔明明話返五日喎),佢竟答我“係咩 ” 感覺我上錯咗車。
諗住有得做,辛苦啲就辛苦啲啦。
傾完晒,臨走佢竟然話,仲有幾個人要見,嗰啲係有關係嘅人介紹嚟嘅,見埋佢哋,啱嘅再叫我上去簽約喎..我當堂 唔係啩?
Jane1983
|
係老土d,不過唔見都見咗,隨遇而安lor,唔好唔開心,繼續搵。
bmuimami
|
又係識人好過識字
cindy618
|
plumtree 發表於 18-9-19 14:51
今日由大西北坐我十年都唔坐一次嘅巴士出嚟荃灣見工。呢份係外判嘅炒散工嚟。係包裝食物嘅。我以為上去見完 ...

又會咁直接講有關係嘅?
plumtree
|
今日由大西北坐我十年都唔坐一次嘅巴士出嚟荃灣見工。呢份係外判嘅炒散工嚟。係包裝食物嘅。我以為上去見完 ...

你冇心請我嘅,你唔好玩我呀?叫我出嚟見完,仲再嚟過簽約?
請個爛鬼散工啫。你覺得唔啱你即時turn down我囉。
little06
|
佢靠嚇姐,正常點會講話有幾個靠關係嘅人會見俾你知,擺明其實佢想你快啲應承返工。另外,如果佢份工咁筍咁多人爭,都internal refer 晒啦
BB_Baby
|
咁講,我又覺得你仲有機喎,如果係只請有關係嘅,根本唔洗見你,或同你講
plumtree
|
plumtree 發表於 18-9-19 14:55
你冇心請我嘅,你唔好玩我呀?叫我出嚟見完,仲再嚟過簽約?
請個爛鬼散工啫。你覺得唔啱你即時turn down ...

最慘係我見完,冇辦法坐返回頭車走。昨日個女仔教我點嚟。我諗住對面落車過嚟,咁响我呢邊應該有車返去㗎。
點知行左十幾分鐘咩都冇。
我又行返去見工嗰度,咁啱見到一千零一個廚師,佢抖緊。我問佢。
佢話冇㗎喇。山竹攪到條巴士線冇左。我要行去西鐵站。佢話佢都住我呢度。 一樣係嚟就有巴士,返去就西鐵。佢話好遠㗎坐廿零蚊的士就到。佢話睇唔到,好難教我點行
Paradise_kiss
|
回覆 cindy618 的帖子

咪係 好好
plumtree
|
plumtree 發表於 18-9-19 15:01
最慘係我見完,冇辦法坐返回頭車走。昨日個女仔教我點嚟。我諗住對面落車過嚟,咁响我呢邊應該有車返去㗎 ...

結果我又再行一次頭先行過嗰條路。人影都冇隻。冇盡頭。亂咁行,入左工廠區又亂兜。攪左十幾廿分鐘,比我誤打誤撞出番嚟,有線大廈。大半年前見工去過有線,咁至識路搵到西鐵。企响嗰條五分鐘至轉燈嘅馬路,曬到我上身濕晒。愈諗愈嬲。
美之選468
|

宜家發生咩事呀?只係包裝食物的散工wo ? 仲有人靠關係介紹 ? 我會直接回答:不用溫我來啦!我唔會簽。
onlam2005
|
當晨運,豪俾佢.
呢d工,, 只係炒散都阿芝阿咗,
請你都唔做啦, 咁遠, 又無車.
當攞嗰經驗啦.
我數年前都有嗰interview經驗,
前面個靚仔in 咗半小時, 我就3分鐘出嚟.
仲俾佢屈我. 激到CC下. 多年係仍印象心刻.
mercurycc
|
其實你係邊見工架?點解攪到咁複雜咁既?
冰糖檸檬
|
回覆 plumtree 的帖子

我知你講邊度啦.... 想當年, 我前公司就係搬左黎呢度, 前老闆想叫我返去做, 上黎新公司睇下, 我搭MTR 再轉西鐵, 睇埋周圍環境就推左唔做啦.
plumtree
|
plumtree 發表於 18-9-19 15:06
結果我又再行一次頭先行過嗰條路。人影都冇隻。冇盡頭。亂咁行,入左工廠區又亂兜。攪左十幾廿分鐘,比我 ...

就算佢真係請我,我都唔會返去簽。
我覺得自己好似白痴傻仔咁比人玩左餐。
你覺得我唔啱,話唔啱唔請我,我可以接受喎。以前做文職,一般都見幾次,要等人揀㗎啦。我而家係做個散工啫,仲係歡迎新來港人士嘅工,你又唔係7/80一個鐘。你有必要要求我分幾次上嚟咩?55蚊一個鐘,我車錢都蝕埋比你呀真係。真心嗰句,你想揀啲咩嘢人呀!還是根本就要熟人介紹至請呀!
成身濕晒,見完仲要咁。真係好唔開心。有一刻好想企响街度大喊
只係想重新出發啫。都咁難。之前做摺衫。人地都係見完啱即時簽約。之後等通知就返工。
plumtree
|
little06 發表於 18-9-19 14:57
佢靠嚇姐,正常點會講話有幾個靠關係嘅人會見俾你知,擺明其實佢想你快啲應承返工。另外,如果佢份工咁筍咁 ...

我應承左㗎喇。仲講佢知我下星期一就返得。我話星期五我要陪家人複診。我話唔介意我星期五返唔到,我聽日返都得㗎。係佢話,咁樣返咁頹又唔好。就星期一啦。點知佢臨尾會講啲咁野㗎。
VCBB小天使
|

我會即時回覆佢,呢份唔啱我。
pillarfung
|
屯門都有唔少炒散工,得嗰55蚊去荃灣就唔好去啦。
esmehouse
|
Happybabyhbb
|

比我直接答,唔使考慮我了,謝謝你的時間!