自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

侯爵府

回覆樓主:

地球冇左起碼一半人口以上, 都應該仲有得救既~

水晶宮

sjnl43 發表於 18-9-20 09:45
去M 記同上校, 舉自備杯過佢, 佢先倒入紙杯量左份量, 致倒入你杯呀, 激死我
...

唔得架、佢地怕俾人睇到、我就無咁堅持既、不過有時無用既醬/糖/餐具都會即場俾返佢、試過唔記得轉頭佢地都只能丟

水晶宮

cattz288 發表於 18-9-20 09:59
我想政府立例, 每款洗衣液/沖涼液/洗頭水都應該有補充裝! 太多膠樽喇!
同意!如果有補充裝我一定買,不想成日浪費膠瓶,而且又平點。平日煮食盡量煮到差不多,不會過多,而且我帶飯上班,基本上沒廚餘。試過儲起橙皮做環保清潔劑,可惜等好耐先有得用,叫做好過不做。外賣同埋食剩野用膠盒盛,減少用保鮮紙。衣服穿到就穿,沒必要就不買。不合身會比人。盡量將物品保持良好狀態,用久點。如果短距離路程,盡量步行,減少坐車,自己都健康點。

環保同慳家,有時都幾大關連!做多點環保事情是無形中都省到錢。其實某些快餐店都盡量堂食提供可重用餐具,否則垃圾量驚人的。

禁止訪問

水晶宮

mercurycc 發表於 18-9-20 10:05
最諷刺嘈既人係父母,
話小朋唔用蓋及吸管會飲到成身都係,
大家唔係想下一代去做環保嗎?

咩人都有啦、小朋友細時我都覺做成好多浪費、而家開始自己做好先就夠啦

男爵府

回覆樓主

昨日去超市買一餐餸,真係好唔環保,兩盒魚,一個魚頭,一盒牛肉,一盒煲湯瘦肉,一盒蕃茄,一盒提子,一晚已7個膠盒,點樣可以拎超市唔好咁多包裝?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Astra00 發表於 18-9-20 10:10
同意!如果有補充裝我一定買,不想成日浪費膠瓶,而且又平點。平日煮食盡量煮到差不多,不會過多,而且我帶 ...

之前kawaiiland, 好多韓國牌子既補充裝, 有洗衣/洗潔精架, 又唔貴!! 不過生意麻麻, 都摺左, 唔知邊度買平靚正?!
放下自在

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

真係好多冧樹,今日屋企附近既行人路啲冧樹好似搬開咗8成,啲行人路開始暢順咗好多了!

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

tygbearb 發表於 18-9-20 09:29
當然啦,所以咪話每次做少少已經好好。

唔駛咁消極既。其實做任何野都係,你想一步登天,咩都做哂,係好 ...

一百様做一様係太樂觀⋯⋯⋯⋯自私從心發出来,呢排過節更顯真章

大宅

StrawberryLove 發表於 18-9-20 10:10
Thanks. 沖涼皂不嬲自己整,都用左4年。我媽唔肯用皂洗碗,所以點都要買洗潔精俾佢
...

好勁呀我好懶未可以「的」起心肝整皂

大宅

Rjeuxxx 發表於 18-9-20 10:13
昨日去超市買一餐餸,真係好唔環保,兩盒魚,一個魚頭,一盒牛肉,一盒煲湯瘦肉,一盒蕃茄,一盒提子,一晚 ...

係超市買真係好難避免⋯我而家都儘量少去超市買野了⋯⋯

水晶宮

人類咁自私,叫大家陶小陣寶都難啦!D包装多到呀,,,。!

男爵府

jolps 發表於 18-9-20 10:08
地球冇左起碼一半人口以上, 都應該仲有得救既~

同意。其實人太多先係核心問題。解決唔到。當然環保做好過唔做,不過做只係苟延殘喘吧!

侯爵府

gglc 發表於 18-9-20 11:11
同意。其實人太多先係核心問題。解決唔到。當然環保做好過唔做,不過做只係苟延殘喘吧!
...

其實喊環保環保都喊左幾十年, 有冇用? 地球近十年的病情還惡化了, 誰之過? 當然是人類啦~ 人類不單止危害地球的健康, 還趕絕其他動物的生存, 簡真係惡魔的化身, 只要人類在地球生存, 地球都唔會健康, 危害寄身體的寄生蟲一樣

禁止訪問

男爵府

Myluckybaby 發表於 18-9-19 22:03
第一時間想到不要再淘寶,d包裝勁多發泡膠和膠袋,但淘得勁開心的你、我(仲沒識淘)、他又有幾個肯放棄? ...

其實我都覺得淘寶係其中一樣最唔環保嘅事。廠家用低成本製作劣質產品,買家用低價買入(因為平,所以可以隨心所慾,用一次半次、買錯、易爛最多咪俾人或者丟咗佢)。

所以平時我啲朋友成日話我買貴嘢,呢D乜乜物物淘寶可以平7、8成。我話我要買品質好同耐用,除返開未必貴過淘寶。另外,我冇淘寶account,亦唔識淘寶,因為我根本冇興趣。朋友覺得我追唔上時代(因為個個都淘寶),但我嘅諗法係淘寶本身唔環保(除非嗰D淘幾蚊、十蚊貨,都會考慮一個禮拜嘅除外)

伯爵府

同埋唔好搭咁多飛機,碳排放好勁架

伯爵府

tygbearb 發表於 18-9-20 09:54
不過lush就只有洗頭皂及沖涼皂,其他店都有液體既洗潔精、洗頭水、沖涼液、洗衣粉裸買
...

我買過lush洗頭皂,用到頭痕

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

到,我係環保份子.... (戴定頭盔先)
做到幾多得幾多,唔會理會身邊人點講,深信自己的價值觀係正確,隨心而做。有人會提到話下一代又點? 就係而家要教育囉,人有思考有選擇,細時經濟起飛,日本貨品大受歡迎,以前會以為包裝越多越靚就越好。
但人會大,會學習,亦會選擇,而家價值觀已變,會分析,亦會教導下一代,一成不變的習慣其實只係食古不化_

首頁
23456...7

尾頁

跳至