自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

flyinsky 發表於 18-9-20 11:49
我買過lush洗頭皂,用到頭痕

都係,佢地d野香料好重,沖涼皂又溶得快

大宅

回覆樓主:

以前沐浴露,洗頭水都有補充裝賣,好似我地用開“食物物語”,但近年完全搵唔到,我要托台灣朋友幫我買。。。
膠樽雖然話可回收 但又有幾多真係可以回收再造?政府如規定供應商必須供應補充裝,情況會好好多,比叫人少用膠袋更有成效囉,一個膠樽d膠多過膠袋幾多呀~

寶石宮

回覆樓主:

盡力盡量做

大宅

回覆樓主

好認同

珍珠宮

luckybaby2011 發表於 18-9-20 10:09
唔得架、佢地怕俾人睇到、我就無咁堅持既、不過有時無用既醬/糖/餐具都會即場俾返佢、試過唔記得轉頭佢地 ...
呢d 管理層問題, 管理層怕咩呀, 業積囉, 唔食佢d 野先識做架

伯爵府

chudull 發表於 18-9-20 12:33
以前沐浴露,洗頭水都有補充裝賣,好似我地用開“食物物語”,但近年完全搵唔到,我要托台灣朋友幫我買。。 ...

我以前都有用!好用又環保!跟住用番皂覺得環保好多,但後來要放乾好煩又用返淋浴露

子爵府

回覆 sasa0208 的帖子

對,近20年沒有買外賣,去快餐店都會自己帶餐具杯。自備袋和盒買餸。

別墅

chudull 發表於 18-9-20 12:33
以前沐浴露,洗頭水都有補充裝賣,好似我地用開“食物物語”,但近年完全搵唔到,我要托台灣朋友幫我買。。 ...

贊同,點解唔出多D補充裝? 就算少出一包包果D,可唔可以都出一D冇pump的?果pump都用唔少膠,而且相信真係回收都唔容易。
數字屋有一排有冼潔精補充裝,見到都買左看門口,自己有整環酵溝住用。

另外,講到節能,真想呼喻下㩒lift時可以留意下係咪獨立制,真係冇必要一次過㩒哂D制,先睇一睇邊部最近自己先㩒,run一部咁重的lift都用唔少能源架。

唔敢講自己好環保,只希望儘可能做,成日同仔女食完M記都有D內疚。

成日希望有人可在BK攪一版環保版,可以交換下心得,又可互相提醒。

水晶宮

flyinsky 發表於 18-9-20 14:42
我以前都有用!好用又環保!跟住用番皂覺得環保好多,但後來要放乾好煩又用返淋浴露
...

我就係跟呢度jm 學用皀、用d網紋袋掛起就得、好方便

珍珠宮

milktealai 發表於 18-9-20 12:47
盡力盡量做

無錯,我是凡人一個,做到盡力做

我認為要正苦立例,污者自付,不是咁難

大把國家已有這些政策

大宅

StrawberryLove 發表於 18-9-20 09:45
儲起佢,拎去「我不是垃圾站」回收

我有架!久唔久有回收團體來屋苑回收。我樓下既回收垃圾桶,其實係唔會拎去回收架,清潔阿姐同我講

水晶宮

11111 發表於 18-9-20 16:46
我有架!久唔久有回收團體來屋苑回收。我樓下既回收垃圾桶,其實係唔會拎去回收架,清潔阿姐同我講
...

我其實都諗過、不過都繼續有回收、如果呢d都唔做、數據更加證明做係無用、理想梗係政府主導、香港呢方便好落後

水晶宮

CheungKeeKee 發表於 18-9-20 15:03
回覆 sasa0208 的帖子

對,近20年沒有買外賣,去快餐店都會自己帶餐具杯。自備袋和盒買餸。

真正佩服、我覺得政府不仿嚴d去管束機構、好像環保袋、其實一切都係習慣

公爵府

回覆樓主

珍珠宮

luckybaby2011 發表於 18-9-20 16:55
我其實都諗過、不過都繼續有回收、如果呢d都唔做、數據更加證明做係無用、理想梗係政府主導、香港呢方便好 ...

自律當然好,冇就要政府插手,禍害已在眼前,仲想避到幾時?

大宅

luckybaby2011 發表於 18-9-20 16:55
我其實都諗過、不過都繼續有回收、如果呢d都唔做、數據更加證明做係無用、理想梗係政府主導、香港呢方便好 ...

清潔阿姐講,回收垃圾同其他垃圾一樣都係掉去垃圾房

所以我會儲起,等回收團體來收

大宅

回覆樓主

要快速有效係咪應該叫啲商家帶頭呢?

侯爵府

luckybaby2011 發表於 18-9-19 15:46
見到冧左咁多樹同杏花村佈滿發泡膠好心up, 我唔係環保份子、不過簡單用少d膠袋同即棄餐具都好易做、自己拎 ...

可惜有些人不聽 自私

子爵府

盡自己能力,唔好理其他人同政府做咩先,多一個人付出,就多一分力。唔好成日話無人做,自己做來都無用。依家買餸,我會自己盒同袋,買到熟晒,D姐姐連我個盒幾重都記得。每日都慳返唔少膠袋。出街食飯就帶多個盒,食唔晒都唔使攞外賣盒。基本回收都有做。大家都加油,為地球出分力。

伯爵府

當日收膠袋稅 好成功呀 而家好多人都自備環保袋
其實飲管 即棄食物包裝都可以諗諗計效法

首頁

尾頁

跳至