不能理解

張妹媽
|
近排搵緊工 想轉份可放星期日同銀行假既工
尋日打黎 係電話問左好多好多野
份工係中環 我住黃大仙
佢都有問我車程幾耐 咁我都同佢講上mtr計半小時到中環 我行去mtr10分鐘 大概9個字左右
之後約我20號見工 今日打黎話老細20號要開會唔得閒 想改今晚 咁我份工收6點半 我咪問佢今晚幾點呀?佢話7點 我咪話我趕唔到 之後佢好串咁話 你又話半個鐘可以黎到中環?
我真係覺得莫明奇妙 難道我一出門口就上Mtr?一落mtr就係佢公司?
我咪答佢咁我去搭車都要行去Mtr 落左車都要行去你公司架嘛
之後佢就話咁一係星期六 你收幾點?
我答佢1點 佢就話咁1:45啦 到時帶齊野上黎
跟住就收左我線

laiyee6121
|
張妹媽 發表於 18-9-19 16:31
份工係中環 我住黃大仙

佢問得好,樓主答得妙
loved
|
因為好多人諗野吾識多方面思考,只識諗表面果層,跟住仲要推卸責任。
twotigers
|
呢間公司基本都唔駛點去見,就算請你去做,呢啲公司都唔方好得去邊。
ch_mama
|
twotigers 發表於 18-9-19 16:59
呢間公司基本都唔駛點去見,就算請你去做,呢啲公司都唔方好得去邊。

無錯,咁嘅態度入到去可能仲差
twotigers
|
ch_mama 發表於 18-9-19 17:01
無錯,咁嘅態度入到去可能仲差

啲人可以話叫你去in係HR, 上司未必係咁差呢。我見過一份工,HR差,上司都唔好得去邊
vivibabyvivi
|

咁變態,你可以見工都都慳返

Poyau
|
twotigers 發表於 18-9-19 16:59

至愛朱古力
|
份工係中環 我住黃大仙

咁串咀,我唔會去見,痴痴地計都足車程時間,唔洗行,唔洗等車,唔洗等luft 呀!
新秦先生
|
個個都係推理高手,一個電話就睇穿著哂.
新秦先生
|
如果係叫外賣阿姐又咁串係咪又唔叫呀?咁唔使去譚仔啦~
twotigers
|
Poyau 發表於 18-9-20 00:22

manfatcentre
|
新秦先生 發表於 18-9-20 00:28

係架。咁串。食自己啦
_kapo
|
新秦先生 發表於 18-9-20 00:28

我真係好鍾意睇你嘅回覆,帶俾我無窮樂趣

so far我遇嘅譚仔阿姐都好好架
_kapo
|
樓主我係你趕到會見,睇下間公司咩環境 出咩offer,呢位約人見工者又係咩人
有offer先諗做唔做
佢揀你 你揀佢姐
花生油子
|
份工係中環 我住黃大仙

其實你可以直接答佢9個字左右,,,唔洗咁詳細講搭車幾耐,行路又幾耐 HR點會有耐性聽,,分分鐘打比你果個又可能係老闆秘書,,通常呢d位都預左串串貢
Charlotte_mom
|
咁嘅態度,俾你都咪見,請左都唔慌好做
oi_oi
|

態度咁差,已經知咩料,我就吾會去見喇

PCCW2319
|
份工係中環 我住黃大仙

你見乜職位? 係咪 customer services 嗰d, 要聽電話投訴? 所以第1關就要考eq, 比d態度,語氣唔好既人做出氣袋, 都能保持良好態度。

純屬亂估。
LokYauYau
|
份工係中環 我住黃大仙

住黃大仙不代表在黃大仙返工㗎,佢有冇用個腦唸完先串人。。。况且係佢改期又唔係你,係咪应該客氣d呢