論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

如題.
我仲有2個月生, 工人參不多同期到.
之前有湊初生BB經驗(她的工作是這樣說). 我考慮是不是一開始便比BB工人湊, 你地有無咩意見?

水晶宮

其實問題在於你除o左工人之外, 仲有冇其他人可以幫你湊仔.
還有, 你會坐月, 你坐月亦唔會完全唔洗工人幫湊仔 (如果唔係請佢返黎做咩?)
你就要觀察工人個湊仔表現, 有錯你就要指正.

一個未湊個仔的媽媽最終都係識湊仔,
同樣, 一個新手工人都會最終學曉湊仔,
視乎佢有冇心學 +僱主又有冇好好教佢.

別墅

回覆 birdbird 的帖子

其實我係有一個4歲的大女, 有一個媽媽同住.再加新工人幫手照顧New Born.

但我本身第一胎時, 媽媽幫手照顧至3個月到(包括湊過夜)才交工人的.
現加呢次換新工人, 個工人又同期是新的...

我好煩, 不知應否直接比新工人一開始便湊過夜.....

象牙宮

初生B 多數睡。

培訓工人做你助手。 各方面。

抱BB 不太需要。

工人很會利用利益, 手抱B, 一切家務有 excuse 不用做。 小心處理工人。
她非你想像的純本。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

個人未必放心....
除非有其他親人幫手睇

JD930    發表於 18-9-26 16:56

大宅

我生前一個月新工人到步,我冇諗過俾佢湊,太唔放心尤其初生,要特別小心照顧,所以除湊b外其他野俾工人做,佢剛到亦要時間去適應同磨合,唔建議馬上交初生嬰兒比佢

男爵府

BB防敏心得分享勳章

會唔會考慮請本地姨姨?係貴少少,但免卻agent fee或工人玩野搏炒因素,如果本地姨姨湊又放心D,我大仔由初生湊到兩歲,我可以放心返工.....而家工人湊細女,淨係開電視比佢睇,佢永世都唔會係cam出現,星期六湊兩個我更唔放心,放工即撲返屋企!

大宅

如果屋企有人可以幫手,我不建議叫新來工人湊nb。
我的工人6月到,我8月生,已經叫做有時間比佢適應新環境
來之前聲稱湊過bb,不過一抱起手、叫佢餵奶等已經現形,好生手。我也不知她「話」湊過bb是如何湊
或者你可以比佢試一些簡單工作,例如換片、餵奶、掃風,睇下佢表現,見唔對路便叫佢邊睇邊學,熟左先好放手比佢湊

水晶宮

回覆樓主:

果時我肯放比姐姐,我媽say no

大宅

回覆樓主:

要睇姐姐情況,我姐姐早一個月入屋,教嗮屋企野點做,呢段時間已經睇到佢為人工作態度係點!到bb番泥再教一次我既要求,姐姐跟到,湊bb技巧好過我同老公,最後放手比佢搞,自己湊夜晚,等姐姐可以抖

JD930    發表於 18-9-26 16:56

子爵府

Crystall102 發表於 18-9-19 16:57
如題.
我仲有2個月生, 工人參不多同期到.
之前有湊初生BB經驗(她的工作是這樣說). 我考慮是不是一開始便比B ...
睇,教,再睇!
唔知你洗唔洗返工,但要同唔要工人都要接觸bb!
我唔會信佢講啲野!
我見識過工人生4個連片都唔識換!
亦有工人生過bb,但同我講從來冇掃過風!
下巴都跌落地下!唔掃風會死架!
所以我唔理佢講咩,我教你跟,唔要佢套方法,只做我教!
你都知佢地幾叻架啦!所以你預左教完要睇要check!
唔好俾佢有機會偷懶!
我以前每次都會企佢地隔離睇住佢地做野(例如換片),睇到我認為佢做得完全正確先會唔睇!
但間中會再睇!因為有時做做下會記錯(or 扮記錯偷懶)

大宅

Crystall102 發表於 18-9-19 17:17
回覆 birdbird 的帖子

其實我係有一個4歲的大女, 有一個媽媽同住.再加新工人幫手照顧New Born.

我同你差不多,大仔4歲,之前不同住的奶奶過嚟湊,二仔出世前一個月工人到家,先確定佢所有嘢上手,跟到大仔返放學沖涼食飯嘅事,然後我還請埋陪月,坐月的一個月要佢日日跟陪月學同幫手,陪月在的最後一星期叫陪月俾多啲工人做開奶餵奶掃風沖涼,唔啱執到啱,那段時期我奶奶幫手睇大仔

第二個月冇陪月,我奶奶來住一個月,繼續訓練工人,到我返工,基本上工人搞得掂哂,不過我不放心一湊二的,返工時始終會叫奶奶或公公過嚟睇住,但都會有短時間如半天咁得工人同bb在家,我會睇下cam咁
工人日頭已好忙,我晚上全部自己湊,不用她幫

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

klyilok 發表於 18-9-22 21:41
要睇姐姐情況,我姐姐早一個月入屋,教嗮屋企野點做,呢段時間已經睇到佢為人工作態度係點!到bb番泥再教一 ...

首頁

尾頁

跳至