租客鐘意單位有傢具電器提供定全吉?

思澄爸爸
|
如題
我愛Corina
|
香港人偏向吉,老外鍾意有傢私。

PS.我覺得咋。
jcstai
|
回覆 思澄爸爸 的帖子

我覺得無一定
Stella6275
|
我自己喜歡全吉
sasatt
|
有傢俬味仲煩
個個心水唔同
睇完話租但唔中意傢俬都唔知掉唔掉好
就算租左
傢俬包埋有爛味要換比佢
搵自己笨
思澄爸爸
|
sasatt 發表於 18-9-19 17:32
有傢俬味仲煩
個個心水唔同
睇完話租但唔中意傢俬都唔知掉唔掉好

咁雪櫃洗衣機,租客都prefer自備?
Charlotte_mom
|
之前我問過呢個問題,答案係好多人鐘意吉
hahaha1231
|

之前租比人, 話要雪櫃,洗衣機, 嗰時唔識, 真係買個新比佢, 我係咪蠢左
因為佢話有就即租, 甘aa同我講, 即租甘咪唔使吉左無租收, 可快d收租
20年大型屋苑
funfunfunzz
|
我會鍾意有傢私
畢竟係租

方便再搬屋
sasatt
|
思澄爸爸 發表於 18-9-19 17:34
咁雪櫃洗衣機,租客都prefer自備?

全新樓入晒牆就無謂拆啦
但最好講明有壞唔包整唔包換
如本身無既就最好不提供
我租屋同租比人超過20年經驗
我搬來搬去都搬埋雪櫃洗衣機去架
mysterious22
|
除左基本野(熱水爐, 煤氣爐, 雪櫃)要有,其他傢俬唔要,因為我自己有
anita_yps
|
全吉係咪都包埋冷氣同熱水爐?

如果有其他家電, 係咪壞左一定要換個俾租客?
例如洗衣機, 可唔可以壞左後由租客買, 之後佢地搬時可搬返走??
Jasmine-4711
|
思澄爸爸 發表於 18-9-19 17:09
如題

百貨撞百客,這個租户要你包,下一個有自己家电,要你掉晒佢,得個煩字,仲好唔环保。坏左又要修。所以包家電要收貴d,如一年後佢搬走,而下一個客唔要,起碼唔好蝕本。
vet
|
第一次租會鍾意吉,自己佈置係開心事,
再搬就想要有傢俱,因第一間的傢俱未必 fit下一間,又買
所以一半半
Jasmine-4711
|
anita_yps 發表於 18-9-19 17:42
全吉係咪都包埋冷氣同熱水爐?

如果有其他家電, 係咪壞左一定要換個俾租客?

要包,除非租约另外寫明包修/换咩,唔包修/换咩。唔包修/换装在牆身的冷氣及炉具就不合理,要減租offset費用。租客有得揀租定唔租。太harsh的业主,租客避之則吉
sasa0208
|
我喜歡無
mei524
|

租開屋的人通常有自己的傢俬
miniyan
|
有雪櫃,洗衣機+冷氣機
其他交吉
chonglulu
|
中意有某d固定大型傢私例如飯廳櫃/電視櫃,入墻衣櫃,其他自己預備比較好
櫻花bb
|
我鍾意全吉