自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

搵工見工搵工見工,好喇到有offer 喇,又好怕去嘗試,成日怕走出comfort zone有過來人可以分享下嗎?

珍珠宮

christyheihei 發表於 18-9-19 17:57
搵工見工搵工見工,好喇到有offer 喇,又好怕去嘗試,成日怕走出comfort zone有過來人可以分享下 ...

有份工做緊未 resign?
我係置諸死地而後生咁豁出去

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

sarali 發表於 18-9-19 18:19

x 2,
一向裸辭。
唔想見工時間狂講大話
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

christyheihei 發表於 18-9-19 17:57
搵工見工搵工見工,好喇到有offer 喇,又好怕去嘗試,成日怕走出comfort zone有過來人可以分享下 ...

初期適應係辛苦,但對我來講坐定定坐到無晒適應力我仲驚

侯爵府

sarali 發表於 18-9-19 18:19

係呀,有份工做緊,冇咩野做準時收工,不過有時就覺得自己冇咩用,閒人一個咁

侯爵府

crystal媽咪 發表於 18-9-19 18:21
x 2,
一向裸辭。
唔想見工時間狂講大話

手停口停冇辦法,裸辭對我黎講壓力太大,雖然我都好想抖下

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

christyheihei 發表於 18-9-19 18:24
手停口停冇辦法,裸辭對我黎講壓力太大,雖然我都好想抖下

明白。
不過我試過告假去in,有時又second in,加上起碼見一兩份至成事。
未成功走,但上司見我咁請假,大致估到。到時我仲難受

加油努力
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

christyheihei 發表於 18-9-19 18:23
係呀,有份工做緊,冇咩野做準時收工,不過有時就覺得自己冇咩用,閒人一個咁
...

如果可以一博,一定走!

大宅

回覆 christyheihei 的帖子

豁出去啦,最多咪唔啱再揾過,唔諗得太多

水晶宮

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

明白,我都係咁

珍珠宮

回覆樓主:

comfort zone好悶㗎喎

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

為賦新詞強說愁?

侯爵府

cakii 發表於 18-9-19 19:32
comfort zone好悶㗎喎

其實都係咖,所以先想試下囉

大宅

每一次轉都係迷茫一個月,之後又一條好漢

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

有offer, 錢又多d咪走

大宅

親子王國15週年勳章

我之前份工都算喺comfort zone,
做得耐,條team又冇晒人,好多野可以自己話事,有起事上黎我阿頭會幫手頂
只係最近覺得人工低到好似生存唔到,又冇前途..最後一個teammate走埋
於是試下搵工,誤打誤撞見第一份就成,因為本身人工低,一跳就多差不多跳一倍
而家返左一星期,可能之前hea慣好似脫晒節,就算同行但d野對我黎講好新,未接觸過..
一黎已經俾個趕時間的大project我跟..同事有心教,呢一刻我都仲係好驚自己搞唔掂..好大壓力
不過我諗捱過之後會好好多掛..

侯爵府

good_pig 發表於 18-9-19 21:03
有offer, 錢又多d咪走

可能係我自尋煩惱,太多顧慮

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

christyheihei 發表於 18-9-19 21:14
可能係我自尋煩惱,太多顧慮

居安思危係要,但又唔駛太驚,做人兩手準備

公爵府

瞓得好勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

首頁

尾頁

跳至