自由講場

跳至

首頁
12345...19

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

Charlotte_mom 發表於 18-9-19 20:33
試下囉,當俾次機會自己。如果學樓上jm話齋咁大競爭都得,証明你值呀!

咁IN得...我又唔會覺得自己唔得喎..

文書野..我都幾有自信

公爵府

月希 發表於 18-9-19 20:35
咁IN得...我又唔會覺得自己唔得喎..

文書野..我都幾有自信

我聽啲ca講,個test其實好易,但時間好緊迫,佢地話平時就算用開,都唔代表喺指定時間內會完成到。
話一睇題目就要識同知啲位置放喺邊,一睇就要即㩒。諗多陣都唔容許。

男爵府

回覆樓主:

考到先唸做唔做啦,skill test過到,interview又未必過到,成個招聘程序歷時幾個月,甚至一年

男爵府

其實係咪有交表都會收到通知去考打字?

侯爵府

回覆樓主:

我都有相同憂慮,我三年前skill.test pass左無去interview就係驚請左唔知派去邊,又唔知邊區,果時囡就快高小呈分,所以無去in, 今次亦有相同擔心,因有朋友入左,但唔夠一個月無做(派差部門), 但又無左份筍工。

珊瑚宮

小華子 發表於 18-9-19 20:42
我聽啲ca講,個test其實好易,但時間好緊迫,佢地話平時就算用開,都唔代表喺指定時間內會完成到。
話一睇 ...

係丫....你講到咁都幾驚??
好似以前考試咁?寫慢D都唔夠時間做??

單純打字我都唔駛諗...都係睇字就打字...

不過WORD EXCEL既FUNCTION....有D可能都要諗諗...

珊瑚宮

momo530 發表於 18-9-19 20:53
考到先唸做唔做啦,skill test過到,interview又未必過到,成個招聘程序歷時幾個月,甚至一年
...

如果係一年之後都OK..
起碼我依家份工都做左一年先嘛...

公爵府

去咗先,經驗吓都好。
你係買花戴嘅就唔好轉啦。唔好話辛唔辛苦,調去hk 嗰邊返工,每日逼地鐵返工放工就無咗半條命。你現在份工都應該每年加point 㗎喎,而且個文化係nice 嘅,轉老闆都唔會大差別,自由過政府,又可以做到退休,又近屋企,無理由轉。

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

In 完請你先諗, 除咗打字, 要考埋 word 同 excel

珊瑚宮

homa. 發表於 18-9-19 20:55
其實係咪有交表都會收到通知去考打字?

咁我唔知喎..

所以我先上問...有冇人申請左囉..
我都想知...係咪交左表就有SKILL TEST?
還是都有審查過學歷果D先呢?

珊瑚宮

29XX86 發表於 18-9-19 20:55
我都有相同憂慮,我三年前skill.test pass左無去interview就係驚請左唔知派去邊,又唔知邊區,果時囡就快高 ...

係啦...因為我依家果份都係筍工黎..
而且我都係新入職的....

如果政府果度得左...但係派差部門...
咁我到時就雙失啦....

還是應該穩定D.有份好工...
就唔好再多事呢?

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我係你,我會照去skill test, 去試下囉,請你再諗

珊瑚宮

heilok 發表於 18-9-19 20:57
去咗先,經驗吓都好。
你係買花戴嘅就唔好轉啦。唔好話辛唔辛苦,調去hk 嗰邊返工,每日逼地鐵返工放工就無 ...

咁到底請唔請假去TEST好呢?
依家份工係合約黎..
但講明..基本每年都會續..亦每年會調整人工...重會有BONUS的...

對我黎講地點時間同人工...都係筍工..

不過政府果份..起薪比較高...而且十年後既人工就會好好多
依點係吸引的..錢真係冇人嫌多的...
但怕返工遠..派到唔好既部門..忙到死...等等

珊瑚宮

ling_lingw 發表於 18-9-19 21:06
我係你,我會照去skill test, 去試下囉,請你再諗

因為如果去SKILL TEST就要請假..
所以想如果冇心去做..係咪應該連TEST都唔去

子爵府

唔好怪我坦白,
你都一把年紀,請你機會其實好微,
不過你可以一試,
到真係請你先諗都未遅。

男爵府

月希 發表於 18-9-19 21:07
咁到底請唔請假去TEST好呢?
依家份工係合約黎..
但講明..基本每年都會續..亦每年會調整人工...重會有BONUS ...

世事無咁完美,好彩既咪派到好部門,又有好同事,唔好彩派到差位真係有排受,我就係派咗差位,要管一批唔聽話既下屬,老pat pat為數唔少,恰得就恰,又多是非,如果唔係唔甘心晨早resign咗

男爵府

月希 發表於 18-9-19 20:03
唔知有冇人做緊呢?我其實都怕辛苦的....
其實好難答你忙唔忙,因為視乎派左去邊個部門

男爵府

momo530 發表於 18-9-19 21:16
世事無咁完美,好彩既咪派到好部門,又有好同事,唔好彩派到差位真係有排受,我就係派咗差位,要管一批唔 ...
申請內部調職或者out of department la

男爵府

hahating1984 發表於 18-9-19 21:20
申請內部調職或者out of department la

有排,我新入職無耐

珊瑚宮

siufans 發表於 18-9-19 21:08
唔好怪我坦白,
你都一把年紀,請你機會其實好微,
不過你可以一試,

咦?點為之一把年紀?
基本我都重算後生架(可能係我人老心不老,但我事實年紀真係唔大)

首頁
12345...19

尾頁

跳至