【瑜伽波殺妻女】探員憶述查案過程困難 指許金山「聰明反

cy101
|
cy101
|
案發當日許的妻女一同送往急症室,有探員觀察到,許金山趕到後只曾擁著次女痛哭,卻沒有擁抱妻子。見慣世面的探員心知有古怪,於是設計試探,當晚在許家中落樓梯之際,突然轉身仰望發問:「教授你都算係專家,你覺得你老婆同個女係點架死呢?」許未料這一問,別開視線說不知道。
Fion710
|
cy101 發表於 18-9-19 19:39
案發當日許的妻女一同送往急症室,有探員觀察到,許金山趕到後只曾擁著次女痛哭,卻沒有擁抱妻子。見慣世面 ...

天有眼
umama
|
人在做,天在看
tsung
|
罪有應得
fatcat123
|
cy101 發表於 18-9-19 19:39
案發當日許的妻女一同送往急症室,有探員觀察到,許金山趕到後只曾擁著次女痛哭,卻沒有擁抱妻子。見慣世面 ...

許金山點樣自揭破破綻?不明白?
莎拉公主
|
fatcat123 發表於 18-9-19 19:58

知情同唔知情既反應係完全唔同,除非個人係天才,呃埋自己個腦先可以做出正常死左親人既反應。就算反應過度又可以係扮。
莎拉公主
|
fatcat123 發表於 18-9-19 19:58

心理學。
milkteabb
|
感謝細心既探員!
Poyau
|
抽絲剝繭
Edithcsm
|
醒目探員,讚!
namnamnamlolo
|
探員勁
cindy618
|
namnamnamlolo 發表於 18-9-19 23:15
探員勁

係咪重案組?睇過破案嘅書,除了天網恢恢之外,探員嘅清醒頭腦和組織力都好重要
puzzledmama
|
莎拉公主 發表於 18-9-19 20:11
知情同唔知情既反應係完全唔同,除非個人係天才,呃埋自己個腦先可以做出正常死左親人既反應。就算反應過 ...

始終不是演技派,之前只專注做幕後技術專家,金山亞伯忽略了惡補演技,以致露出馬腳
Conybrownbb
|
puzzledmama 發表於 18-9-19 23:24
始終不是演技派,之前只專注做幕後技術專家,金山亞伯忽略了惡補演技,以致露出馬腳
...

因為個女死係佢意料之外,應該係真激動同傷心,所以都無時間做戲扮到為老婆死而傷心
wonghiuyeezozo
|
名偵探柯南故事情節
大姑娘
|
cindy618 發表於 18-9-19 23:19
係咪重案組?睇過破案嘅書,除了天網恢恢之外,探員嘅清醒頭腦和組織力都好重要
...

仲有敏銳觀察力。 有時普通傾談中,憑對方反應/對話搵出破綻。
|
cindy618 發表於 18-9-19 23:19
...

wendykaka
|
人在做, 不但天在看, 其他人也在看.
sunnymama2
|
警察做到野