經期第3天,子宮內膜厚度8mm太厚了? 醫生說未可開始ivf

ifcsir
|

本來開始食藥放胚,咁可以點做? 一直等到薄?醫生話觀眾多2天,佢話 經期第三天應該大約3mm,但我現在8mm
camille_wilson
|
ifcsir 發表於 18-9-19 20:38
本來開始食藥放胚 ,咁可以點做? 一直等到薄?

唔係過兩日再照之後再食藥?
AudreymaMsChui
|
咁早就話吾得?點解我係經期第八日先去照?我之前植入醫生話10mm以上最理想
ifcsir
|
AudreymaMsChui 發表於 18-9-19 21:04
咁早就話吾得?點解我係經期第八日先去照?我之前植入醫生話10mm以上最理想 ...

我睇文話8至12最好
ifcsir
|
AudreymaMsChui 發表於 18-9-19 21:04
咁早就話吾得?點解我係經期第八日先去照?我之前植入醫生話10mm以上最理想 ...

醫生話觀察多2天,佢話 經期第三天應該大約3mm
ifcsir
|
camille_wilson 發表於 18-9-19 20:52
唔係過兩日再照之後再食藥?

醫生話觀察多2天,佢話 經期第3天子宮內膜厚度太厚應該大約3mm,但我經期第3天是8mm
|
ifcsir 發表於 18-9-19 21:18
醫生話觀察多2天,佢話 經期第三天應該大約3mm

我今日去照係4mm,其他人有的5mm也開始吃藥了
|
回覆 camille_wilson 的帖子

我係第四天開始食藥,第八天照8.4mm,到植入時才7點幾,醫生說掹車邊,我都揀左植入,現在十五週了
ifcsir
|
AudreymaMsChui 發表於 18-9-19 21:30
回覆 camille_wilson 的帖子

我係第四天開始食藥,第八天照8.4mm,到植入時才7點幾,醫生說掹車邊,我都揀 ...

替妳高興呀, 沾妳好孕氣, 妳八天照8.4mm, 妳第四天照到有多少 ? 其實是否第四天多些一路減下去第8天 ?
ifcsir
|
camille_wilson 發表於 18-9-19 21:19
我今日去照係4mm,其他人有的5mm也開始吃藥了

請教我今天第三天如果未食藥,下次見醫生已第六天,是否已太遲?又要等下一週期?

哪些藥有什麼用,是否用用作增加子宮內膜厚度? 
|
ifcsir 發表於 18-9-19 22:19
請教我今天第三天如果未食藥,下次見醫生已第六天,是否已太遲?又要等下一週期?

哪些藥有什麼用,是否 ...

其他人見完醫生話內膜未完全脫落,說過兩天再回院,無問題才開藥,即D6食藥。食藥是增厚內膜的。
tt2014tt
|
我day 5照0.6xmm 醫生又無講有問題wow(emoji)
|
回覆 ifcsir 的帖子

我係Taiwan 做的,醫生吩咐第四日開始食藥,第八日係香港照內膜,之後就飛Taiwan 植入了,照左一次內膜姐。祝妳好孕,加油
ifcsir
|
tt2014tt 發表於 18-9-19 22:34
我day 5照0.6xmm 醫生又無講有問題wow(emoji)

我day 3 已0.8
chankiki1228
|
回覆 ifcsir 的帖子

我day 2 照內膜有8mm, 醫生驚我有子宮細胞問題,day3再照是6mm, 說應該只是經血未流走,可以開始食黃體素,到day 16照內膜有13mm, 就叫我5天後放胎,我覺得內膜太厚了,可能之前的經血未流清就開始食藥,後來放了胎也不成功,其實太厚也不宜放胎。
LilyLeung529
|
ifcsir 發表於 18-9-19 21:14
我睇文話8至12最好

請問0.99cm內膜正常嗎?