揀飲擇食,升了小一系學校唔食飯見家長了

小米奇
|
我個囝好㨂飲擇食,只系會食幾樣野,唔中意一啖都唔會食,食雞翼都要幫佢起皮先食,宜家升小一了,系學校食學校既飯,一啖都唔食,見家長,唉,好失敗,可以點做?有媽媽試過嗎?
bchuma
|
小米奇 發表於 18-9-19 21:31
我個囝好㨂飲擇食,只系會食幾樣野,唔中意一啖都唔會食,食雞翼都要幫佢起皮先食,宜家升小一了,系學校食 ...

咁幼稚園時都無解決左呢個問題咩
小米奇
|
bchuma 發表於 18-9-19 21:59
咁幼稚園時都無解決左呢個問題咩

無,幼稚園半日
Me_lala
|
我個囝好㨂飲擇食,只系會食幾樣野,唔中意一啖都唔會食,食雞翼都要幫佢起皮先食,宜家升小一了,系學校食 ...

如果自己帶飯得浯得呀

咁佢唔食,放左學會不會肚餓呢
小米奇
|
Me_lala 發表於 18-9-20 00:58
如果自己帶飯得浯得呀

咁佢唔食,放左學會不會肚餓呢

見左2次家長,宜家話要帶飯食,但我想解決問題
aprilpolly
|
解決問題方法就係要狠心,唔好遷就佢,細個就話怕啲雞皮難咬難消化先去皮,但都讀小學,有一定咀嚼能力,咁食雞翼就唔洗特登去皮。媽媽加油!
hamsterma
|

係學校d菜唔岩口味?
怪獸青BB
|
原來唔食飯要見家長ga
RubyYu07
|
要狠心D,畢竟壞習慣來架,唔可以伴住一世嘛,要趁早戒左
gracelam
|

解決方法係如果唔食午餐, 放學冇茶點/小食/零食, 就算果汁/牛奶/湯都冇, 只可以飲水。 直到晚餐為止。
VictoriaMak
|

我囡囡都係咁,都吾知佢係學校究竟有無吃飯,每日放學翻黎都話肚餓,問佢有無吃,次次都話好快打鐘所以吃左兩啖
lojo11
|
可能平時媽媽照顧得太好!細個開始,唔鐘意食都要佢食少少,慢慢改變習慣!當然揀食個個都會,但盡量個範圍要闊番d!
sammiso
|
在屋企訓練下,在學校唔食餓下佢行唔行?
happyszesze
|
我女都係咁,而家k3,出年小一都打算由佢,迫佢食唔同野,唔食就餓下佢。

而家開始都迫佢唔同野要食下試下,否則小一都唔知點。 而且我女食得好慢
Kiwilkk
|
回覆 aprilpolly 的帖子

講得好岩,唔可以縱佢~
monictw
|
慢慢要比佢知道升小一大個唔可以再揀飲擇食,每日都同佢講同埋佢應該會留意到其他小朋友都唔會揀飲擇食, 日子耐左應該會慢慢改善
加油