自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆 chillimom 的帖子

呢樣野我熟解, 細個我都成人比人蝦, 搞到我而家起晒鋼, 好保護自己

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

珠豬媽 發表於 18-9-19 23:55
咁多人覺得受sales氣係應份

有沒有想過,這世界很多人都是做sales,

琥珀宮

鬢如霜 發表於 18-9-19 23:16
佢好撩交打,我都話第一次投訴人

佢咁講算撩交打?你可能未試過真係比人撩交打係點

個sales 可能唔夠禮貌,但果句說話,我覺得唔算係好過份

珍珠宮

王國教室勳章

大力大力 發表於 18-9-19 23:03
唔使勞氣 ,那女孩一定沒事, 因為現在請人十分困難 ,公司一定不會開除她的,最多話兩句 而且現在很多年 ...

係,好難請人有朋友做retail ,佢話唔係太太太過份都唔會炒,因為大細公司都難請人。
試過大公司,個sales 同個客嘈,越嘈越過份,要call Manager 返去,個客話個sales 鬧佢,要求投訴同炒佢。
最後因爲個sales 一直好好,但呢次同客嘈,最後都係調鋪,已叫罰得好重

公爵府

2018復活節勳章

其實投訴都無乜用,做sales 唔愁無工做。
俾人炒,咪下一家。
覺得你唔幫襯即刻彈開,唔會晒口水同你講咁多。仲要響你面前吹水,講其他客壞話。而家d 後生大多係超無禮貌,撞到你仲要啤返你。

我夠寫信去總公司投訴過惠long d 姐姐,個姐姐咪安然無恙,態度依舊,做到鋪頭裝修先唔見佢。經理都買佢怕。

珍珠宮

回覆樓主:

只可說該位sales 不適合做sales

在說話前加句「唔好意思」,「請」,「麻煩你」等已可令客人feel better,醒哥D簡直會提議個客上網或再專門店看完去豐澤買儲易賞錢積分,再加信用咭優惠,商場優惠,店鋪優惠(有時送毛公仔,咁啱我隻狗仔)

我見D服務態度好及稍為估到客人諗乜D sales 較快升職,市面很多sales 的技巧書籍,做sales 也要進步,否則沿地踏步

伯爵府

回覆樓主:

珍珠宮

purple_onion 發表於 18-9-20 00:46
因你不是當事人囉

你態度咁差家
我要投訴你
答人用個囉字又咁惡
你叫purple_onion 係嘛
我實同bk 國王投訴你封你艇

大宅

回覆樓主

我有個親戚又係講野好掘,眼神有啲兇惡,佢做飲食既,對親戚朋友或客人都係咁,但其實佢係無心既,性格仲好善良,只係佢性格係咁,所以成日被人誤會.

大宅

如果呢次係你第一次,你之前遇啲人應該係聖人,人生咁幸運嘅!

別墅

壺一v一 發表於 18-9-20 00:55
下下都唔好意思
唔通番工真係下下對唔住 唔好意思咩.....
難怪有D客服都講 我番工9點正開始同D客講對唔住講 ...

人工包㗎,佢咁不願意就不要做門巿sales, 回家做少奶或做專業人士。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

鬢如霜 發表於 18-9-19 22:47
話說唸住買隻蘋果手錶,咁就入咗豐澤,佢有兩隻show咗出黎,我問個女職員有無其他show出黎,佢就眼神兇狠望 ...

去第度買,再投訴人係乜玩法呢?

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大力大力 發表於 18-9-19 23:03
唔使勞氣 ,那女孩一定沒事, 因為現在請人十分困難 ,公司一定不會開除她的,最多話兩句 而且現在很多年 ...

點解下下要去到人地冇左分工先安樂...

包容下啦,可能人地m到,keep唔住住態度
出錯咪換過囉

寶石宮

lily233242 發表於 18-9-19 23:13
激氣嘢就放下吧!轉個就忘記佢,點解仲要返轉頭問人名去投訴?留條尾巴咪即係將唔開心嘢帶到明天,還將它刻 ...

我覺得真心有損失,或者需要換貨不果,仲情有可原

寶石宮

anan84 發表於 18-9-20 00:56
回覆 chillimom 的帖子

呢樣野我熟解, 細個我都成人比人蝦, 搞到我而家起晒鋼, 好保護自己 ...

會變箭豬架

公爵府

好小事咋喎,樓主會不會以為人地有其他款,收埋唔比你睇呀?
點解人地咁凶神惡煞,又會不會同一個問題問左幾次?例如仲有無其他款等?
我好少見到問一問就咁凶

水晶宮

鬢如霜 發表於 18-9-19 22:59
蘋果錶有好多款嫁,佢得兩隻咪問吓佢有無其他。
態度,想殺人咁

你心胸好窄!!!

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

鬢如霜 發表於 18-9-19 22:47
話說唸住買隻蘋果手錶,咁就入咗豐澤,佢有兩隻show咗出黎,我問個女職員有無其他show出黎,佢就眼神兇狠望 ...

佢程序上冇錯,真係只有兩隻款,而佢只答你「己經show左出黎」。
你只可以投設佢講多左「喇喎」兩字。
通常,呢類冇咩道理既投訴,就會主要針對被投訴者既態度。
經理通常都會回覆:多謝客人寶貴意見,會再教導員工對客既禮貌。

不過,你既意見可能真係幫到果位員工。始終,對客講野真係要好小心、有禮貌,希望佢經過今次,學到野。

珍珠宮

容我講句,最搵自己苯不是轉數唔快比人蝦,而是事情過去了,也許對方早把你忘得一乾二淨,繼續談笑風生地過好日子,只有你一人放不下這些沒有實質結果的事。

PS 瘋澤一向無齊款,只有Apple shop有。

珍珠宮

鬢如霜 發表於 18-9-19 22:59
蘋果錶有好多款嫁,佢得兩隻咪問吓佢有無其他。
態度,想殺人咁

我都遇過,問題有兩層
1)依家租貴地方細,就算你去嘅好大間,每間都會按“地方市場”放佢地合應嘅商品型號,係A場嘅店,你見唔到,唔代表B場冇,或佢地店倉無。所以你問野亦要講技巧,例如:“我想揾呢個牌子modelXXX,揾唔到,可否幫忙揾下?”咁佢地冇show,佢可以有唔同方式轉位。
2)若身邊其他客, 佢啱講解完,你無為意,咁精靈咁“你地只係得兩款?”,搞到其他客都感覺自己買緊舊model就仲瘀......畢竟啱用/能支付先係最合適嘅選擇,追新model嘅人應去專門店/枱。

做小辣椒都要醒目咪自己叉錯腳得罪人在先,否則好易變成捺交大媽架。

首頁

尾頁

跳至