自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

珍珠宮

唔返工都接觸下個社會

侯爵府

活出彩虹 發表於 18-9-19 23:28
有個要好同學,大家都有個讀高中的孩子,早幾日出來tea, 傾到孩子都大了,有冇諗過番出嚟做嘢,她沒工作13 ...

你問我, 我會, 打風流工, 無壓力點解唔做... 有精神寄託, 又可以出嚟跟番個社會步伐.... 何樂而不為呢....

珍珠宮

有個要好同學,大家都有個讀高中的孩子,早幾日出來tea, 傾到孩子都大了,有冇諗過番出嚟做嘢,她沒工作13 ...

一定no

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

Flowerpig 發表於 18-9-20 01:25
我係咁睇既

如其打份萬零蚊既工、佢自己都覺得對老公無面子

點解搵萬幾蚊會冇面?
仲有,做義工要發自內心,唔係沽名釣譽。

你若盛開, 蝴蝶便來!

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

Koala_Chu 發表於 18-9-19 23:34
如果冇經濟困難, 唔會做啦! 寧願搵d興趣學吓

X2

子爵府

不如做義工或者用佢既能力幫下弱勢族群,最緊要唔困身又可以一展所長

男爵府

爸爸豬 發表於 18-9-20 13:01
一定no

咁肯定嘅?

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

如果無工人,放工之後咪又要做餐死,買餸,煮飯,洗碗,吸塵,抹地,洗衫,哂衫,熨衫…………好多嘢做㗎!我就係咁,初期諗住做下 partime,但諗下放工又咁多嘢做,又唔係唔夠洗,去下興趣班,做下運動,hea 下咪算囉!人生苦短呀!
Minniemouse:-P

琥珀宮

我老公有十三萬一個月,我就真係唔會做啦,享受少奶奶日子

子爵府

唔會做,頂多搵野學下

男爵府

回覆樓主:

老公做校長,都有D學歴呀!咪hold D咩咩會 委員做囉!大把野攪!扶輪會成日朝早開會,周圍識人

侯爵府

回覆樓主:

我有個朋友老公係高級公務員,人工仲高。佢自己都在銀行做高層,但因為細仔自閉,所以做ftm,照顧仔女,同時炒股炒樓,賺得仲多過老公份糧。
到仔女讀完高中,自己就讀碩士,又做義工,又學插花國畫,不知幾充實!

翡翠宮

回覆樓主:

冇經濟困難
又想做嘢
可以做下義工

男爵府

高達紅色 發表於 18-9-20 13:32
老公做校長,都有D學歴呀!咪hold D咩咩會 委員做囉!大把野攪!扶輪會成日朝早開會,周圍識人

...

老公做校長,工作已很忙,還做什麼委員,做死個老公?

男爵府

MKma 發表於 18-9-20 13:44
我有個朋友老公係高級公務員,人工仲高。佢自己都在銀行做高層,但因為細仔自閉,所以做ftm,照顧仔女,同 ...

你朋友好叻!

伯爵府

回覆樓主:

冇經濟問題唔會做嘢,但會做吓義工(時間短些)或找興趣班學嘢,或自己做吓運動

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

Flowerpig 發表於 18-9-20 01:25
我係咁睇既

如其打份萬零蚊既工、佢自己都覺得對老公無面子

大把大錢阿太就係呢種想法, 求其搵個會入, 搵個乜鬼幹事做, 沽名釣譽, 幫埋D唔值得幫的人, 就係為咗有個靚靚頭銜, 甚至明知係錯都唔做, 唔肯抽身

公爵府

畀面勳章

會呀!我返PT, 一個月係C6 幾個%

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

第一)老公支唔支持?
第二)返得開唔開心?
呢兩樣都好重要,做人要有自己價值,如果佢老公認為老婆留係屋企更有價值,咪留係屋企囉。
如果老公支持,佢又返得開心,我覺得都可以返下工,因為開心好重要,開心只唔只搵幾錢,工作成功感和社會接軌都會開心。

別墅

siuballball 發表於 18-9-19 23:32
我係佢就唔會喇,搵得多,用時間少就話,佢老公又搵得夠,做少奶好過
...
認同
我都想做少奶

首頁
34567...9

尾頁

跳至