你會……嗎?

活出彩虹
|
tester5 發表於 18-9-20 14:05
第一)老公支唔支持?
第二)返得開唔開心?
呢兩樣都好重要,做人要有自己價值,如果佢老公認為老婆留係屋 ...

(一) 老公讓她自己選擇,最緊要老婆開心喎

(二) 未揾工,只是預期都係揾到萬零蚊的工,她已前都做到中層管理,現在高不成低不就
tester5
|
活出彩虹 發表於 18-9-20 14:18
(一) 老公讓她自己選擇,最緊要老婆開心喎

(二) 未揾工,只是預期都係揾到萬零蚊的工,她已前都做到中層 ...

1)老公開綠燈
2)但2唔過呢,如果佢自己都唔放低身段,返得都唔會開心,咁算啦。。

我就冇呢d袍袱,唸住退休就去做保安,唔請就執紙皮囉。我好鍾意錢架。
ebhaaoff
|
一定唔好,令願做義工
SandyWu
|
魔怪媽媽 發表於 18-9-19 23:45
我唔會, 情願去上下興趣班

me too
babynetnet
|
會做!份人工全部自己袋都好呀,好過伸手!
Ytfc
|
唔做啦,做義工好過,鐘意湊仔可以做下社區保母,其實大把野做,使乜朝9晚6咁辛苦
jodyfan
|
Jasmine-4711 發表於 18-9-19 23:39
老公揾得多,太太就高不成低不就。打工赚不多又佔咁多時間,不如去做part time義工,既打發時間又幫倒人。但 ...

睇下許金山老婆收場! 洗男人錢,連仔女都睇亞媽唔起。
bosch
|
如果我有扇佢既囚維就唔做野。

如果以我既想法,可能會做野,搵得少冇所謂,不過駛自己錢會開心d。
littlecake
|
活出彩虹 發表於 18-9-19 23:28
有個要好同學,大家都有個讀高中的孩子,早幾日出來tea, 傾到孩子都大了,有冇諗過番出嚟做嘢,她沒工作13 ...

我唸我會去做義工,有意義得多
Ivan1023
|
回覆 活出彩虹 的帖子

佢出來做返野UPDATE下出面社會近況先,如之前累積經驗幫助下,仲可以有上調人工既空間,做左2年野,再跳出去搵過第2份工。 出來做事不只為錢,有時可見識出面一下,跟家人多點話題。
如近人森美作的"返工" ,唔出來做野我相信無嘜"共嗚"
duckducktakb
|
月薪13萬 做老婆緊係unun腳
keikeicat
|
如果佢做嘢,又要報稅,會唔會賺嚟都係交稅咋!
Jnam
|
tester5 發表於 18-9-20 14:23
1)老公開綠燈
2)但2唔過呢,如果佢自己都唔放低身段,返得都唔會開心,咁算啦。。

咁又唔洗執紙皮,最近發現做大公司信房都唔錯,都係响公司上上落落,分下信咁,易做無壓力,有d 仲好大年紀都請
starrymama
|
睇下有冇興趣, 但唔會因為赚得少過老公而覺得冇面.
Jasmine-4711
|
jodyfan 發表於 18-9-20 14:43

未必咁簡單。母親已死亦冇咩遺產。三個子女在中或大学,仍靠老豆養。男家長輩會俾压力三個孫子。冇人接濟,他們三個怎辨,要大女在法庭頂証老豆,然後輟学養弟妹?金山阿伯一怒之下俾晒財政大權俾小三,一切財產就落入小三手上,媽媽會死得眼閉嗎?

Living with the enemy,面和心恨都唔奇。细路敢怒也敢言,時机未到唯有啞忍。
tester5
|
Jnam 發表於 18-9-20 14:57
咁又唔洗執紙皮,最近發現做大公司信房都唔錯,都係响公司上上落落,分下信咁,易做無壓力,有d 仲好大年 ...
Thx Jm。信房?未聽過添,post title 是否OA之類?我都留意下有冇呢類工作~
kitkit218
|
唔會,做自己想做。
vencyk
|
其實佢返工唔係為錢,咁為興趣啦
可以試下做花店,做麵包師傅,做化粧,乜都得,唔一定係文職,part time 最好,自由時間,我估佢都有工人,有backup ,行一條唔同以前的路,都幾好玩
活出彩虹
|
jodyfan 發表於 18-9-20 14:43

咁又未必個個係咁,我朋友老公對她很好,連大聲一點也不會,孩子也沒看不起母親,孩子也感激母親小時的陪伴和教導,孩子的學業由細也是母親照顧,孩子就算現在高中,學業上有不懂的地方也會請教母親呢
活出彩虹
|
keikeicat 發表於 18-9-20 14:56
如果佢做嘢,又要報稅,會唔會賺嚟都係交稅咋!

係呀,落袋的不多,又要請鐘點,又要外出吃飯……