金山唔好彩遇上女法官

蝦米豬
|
即使精挑細選陪審團,男多於女以為幫到自己,始終法官才是最大影響力。起初以為判唔入,結果判得咁重。
mother904
|
謀殺罪成依例一定判終身監禁,就算係男法官都一定要咁判,今次單案陪審團一致裁定,同法官的性別無關。
Chirley    發表於 18-9-20 14:10
991129    發表於 18-9-20 10:56
choc_choc
|
許一定會上訴
brindlewin
|
蝦米豬 發表於 18-9-19 23:34
即使精挑細選陪審團,男多於女以為幫到自己,始終法官才是最大影響力。起初以為判唔入,結果判得咁重。
...

現行法制下,法官按本主持,男女冇分別。
mln
|
我覺得這個法官好叻,會引述一些問題等陪審團去沉思, 其實對被告人不利, 不過對一個一心計畫想殺人的人來講, 有疑點一定走唔甩。
Sumyeema1
|
...

對一個殺妻、殺女嘅犯,唔會用“唔好彩”呢D字眼,佢罪有應得。
emt1314    發表於 18-9-20 17:51
是是但但    發表於 18-9-20 09:59
小肥兔
|
choc_choc 發表於 18-9-19 23:47
許一定會上訴

一致裁定, 好難上訴
heiheiada
|
法律之前,人人平等。你咁講係侮辱緊法官嘅智慧。
Teresa
|
...

判有罪定冇罪唔係個官而係陪審團,法官角色只係按條罪本身嘅法理依據去引導陪審團嘅思考方向。

陪審團點商議係無需匯報比法官,亦唔需要佢哋解釋裁定有罪/無罪基於咩因由。所以法官做嘅最後一步就只係引導陪審團去思考。
sfuhsg
|
Sumyeema1 發表於 18-9-19 23:55
對一個殺妻、殺女嘅犯,唔會用“唔好彩”呢D字眼,佢罪有應得。

講得冇錯!
幕前玩家
|
一切都係犯人咎由自取,法官係依陪審團的決定而作判刑,而判刑是有指引的,謀殺罪名成立係一定會依例判死刑,與法官的性別完全無關
HoshiSora
|
...

是他咎由自取!
無論是他自己的主意,一心要殺妻;
還是聽從情婦的教唆,
都是他一手造成,都是他自找的罪孽!

she’ll
|
可惜佢個情婦未得到應有的懲罰!
Chirley    發表於 18-9-20 14:11
豬吉
|
樓主你可否不要經常性9588

tansyneko    發表於 18-9-20 20:26
taiwoon
|
許一定會上訴

就算上訴都要睇有冇理據
比佢上訴都係重審
nanaaixi
|
...

人在做,天在看,他有做過,一定要得到懲罰。
bing-jing
|
許一定會上訴

佢連自辯都唔爭取,上咩訴?
yuyueng
|
金山阿伯設計殺害妻女,然後警方鍥而不捨搜証,最終還死者公道,同女法官、唔好彩完全無關。
jandk
|
咁心思細密去剎老婆,應有此報啦
PurpleSea
|
許一定會上訴

佢已經令到啲仔囡冇了父母,佢唯一應該做嘅就是慳返啲錢唔好上訴,留來比佢三個仔囡