零用錢

SKB
|
小五,早晚屋企食,午餐食學校lunch box。每日$5零用錢,會唔會太少?

P1-P4都唔會響學校買雜食飲品,小息掛住玩。文具全部我買。坐車八達通我比錢增值。

佢話日日唔洗果$5,儲起一個月就有$150,對從未有錢揸手既佢覺得好多好滿足。佢係比較遲接觸錢,但而家對錢好敏感?

JM你地既細路呢?請教下大家點樣教孩子的理財方式。
歐買尬
|
䦺廿囡P1開始每個月比一次零用錢$50
P3開始係$100
平日想買文具之外啲無謂野,佢自己俾錢
另外,會比本記帳本佢,自己記數,及寫低目標(想買物品及金額)
不過,通常都無咩買野,自己儲低
佢好鐘意見到記帳本數字越來越多
袋入邊啲cash越來越多
但佢又唔孤寒,我同爸爸、妹妹生日會買小蛋糕或小禮物俾我地

毒菇一味
|
小六男仔,每日$2,衣食住行都係我出,所零用錢淨儲,無用過
p_o_m_a_n
|
我女上年小6,我都係同你一樣每日5蚊
canies
|
我嘅概念就係小朋友越早理才越好。

仔小一開始已經有零用錢, 每月50蚊,
用簿仔集數希望佢可以儲成記帳習慣,
結果係冇成功到。
中間慢慢加,到小五開始每個禮拜有50蚊,因為好多時候都會買下嘢食。
宜家小龍開始自己搭小巴,巴士返學放學,
每月500蚊包八達通增值同食嘢。

自從有畀零用錢以呢冇買過玩具畀佢,
佢咁多年的零用錢都係買下玩具,
或者買生日禮物畀表兄弟用,
一定會有錢淨但係特別嘅儲蓄目標暫時都未見到。係最近佢同我講話要儲千八蚊,買部二手iphone喎。
彤彤希希
|
SKB 發表於 18-9-20 02:04
小五,早晚屋企食,午餐食學校lunch box。每日$5零用錢,會唔會太少?

P1-P4都唔會響學校買雜食飲品,小息 ...

我仔5年級,每星期20蚊,佢9成到禮拜尾都會儲起,因為自己想買玩具。
Sumyeema1
|

p1~3, 每月$30
p4, $50
p5, $70
p6, $100

每年跳 Point, 加幅多過正苦。
anthwo
|
每星期$20
2heiBBmama
|
P6 $70(只用來間中買下零食)
brindlewin
|
SKB 發表於 18-9-20 02:04

P1-P4都唔會響學校買雜食飲品,小息 ...

我仔幼稚園時有個wishlist(通常唔健康食物、玩具、故事書),我同爸爸會比3個同意,佢排優次,我地同意嘅會資助,唔同意嘅,要全靠佢一蚊蚊儲起去買。果時世界好細,形容調教好多。
P5我覺得理論上一樣,都係要佢先把想買的列下,父母指導合理的排列(批出可資助項目)去調整方向。
brindlewin
|
Sumyeema1 發表於 18-9-20 08:00
p1~3, 每月$30
p4, $50
p5, $70

直情啦
SKB
|
佢而家去文具店覺得自己富起來,自己有錢可以話事買野! 佢有日曳我扣佢零用錢$5,佢覺得肉赤,
洛婷
|
Sumyeema1 發表於 18-9-20 08:00
p1~3, 每月$30
p4, $50
p5, $70

新秦先生
|
我以前係做財務策劃,負責幫小學生去整理投資組合&債務重組. 我既反向建議係,小五學生係唔應該學儲錢,而係學習如何消費,因為只單係每日儲幾多,然後幾耐之後又儲到幾多,最後其實只係學識左唔用錢,就冇學識到點樣去用錢. 不過我自己本身攪攪下都攪到破哂產,你要慎重諗過應唔應該信我講.
蛋皇哥0127
|
回覆 新秦先生 的帖子

couldn't agree more
新秦先生
|
SKB 發表於 18-9-20 13:54
佢而家去文具店覺得自己富起來,自己有錢可以話事買野! 佢有日曳我扣佢零用錢$5,佢覺得肉赤,
...
是咁的,我地生活係香港,對私產權呢樣野應該係高度重視,小朋友應得既零用錢(有機會我再另文去作定義),係唔應該用來作為乖定唔乖既交易手段,例如我將零用錢換成為父母的愛,咁你就唔會因為佢唔乖而輕言作出唔再愛佢呢個口頭上既精神傷害. 最重要最重要係,要令小朋友明白,金錢只係生活既工具,而不是生存既手段,唔好教佢為左錢而學乖,否則將來又要花時間去教番佢唔好為錢而做壞事.
小曳人
|
小6,小3開始都係$25 一個星期

$5~ 夠响學校買一份燒賣
但多數唔會買野食,佢地鍾意用嚟買書睇
Poyau
|
新秦先生 發表於 18-9-20 14:13
是咁的,我地生活係香港,對私產權呢樣野應該係高度重視,小朋友應得既零用錢(有機會我再另文去作定義),係唔應 ...

Poyau
|
蛋皇哥0127 發表於 18-9-20 14:04
回覆 新秦先生 的帖子

couldn't agree more

蛋皇哥
蛋皇哥0127    發表於 18-9-21 12:57
~Exit~
|
新秦先生 發表於 18-9-20 14:02
我以前係做財務策劃,負責幫小學生去整理投資組合&債務重組. 我既反向建議係,小五學生係唔應該學儲錢,而係學 ...

小學生都債務重組??