好唔好俾小一生上網?

JAlove
|
我仔仔小一,學校好鍾意用email通知父母,例如功課,網上練習,默書范圍,要帶野等等.....

我從K2就教仔功課要自己做,所以佢放學後會自動自覺睇手冊做功課,幼稚園要帶额外其他野佢都係自己處理,默書考試佢睇到syllabus會自己溫書,基本上我完全free hand......

但現在學校唔係直接交畀小朋友,而係send email畀我,expect我處理,(or 話畀小朋友聽)我覺得件事完全唔同左.....(學校有寫手冊,但只係部份科目,西人教嘅科目就唔寫手冊)

我想將個責任交返比小朋友,有諗過佢自己收email, 同埋佢自己做網上習作,但如果俾佢上網,我又驚會衍生其他問題⋯⋯

有冇解決辦法? 謝謝

ValerieBaBa
|
一俾佢上網就容易上癮,要自己衡量
sophialihk
|
JAlove 發表於 18-9-20 06:53
我仔仔小一,學校好鍾意用email通知父母,例如功課,網上練習,默書范圍,要帶野等等.....

我從K2就教仔功 ...

print出黎比小朋友自己跟
JAlove
|
sophialihk 發表於 18-9-20 07:11
print出黎比小朋友自己跟

我現在都是這樣做,但有幾個問題,第一,要等我放工之後先俾佢,佢先可以做....

第二,變咗係我俾佢做,而唔係佢自動自覺去做
JAlove
|
ValerieBaBa 發表於 18-9-20 07:04
一俾佢上網就容易上癮,要自己衡量

呢樣都係我擔心嘅地方
mandy952
|

同學校反映下,低小都係用傳統方法較好
Fishqqma
|
西人教嘅科目就唔寫手冊?
例如有啲乜嘢科目 ?
老師上堂唔會同小朋友講有咩功課做?
brindlewin
|

可能只係“過料”俾你監察,剛開學怕丟三落四。你講咁唔係科科有(西人教就冇),即係非學校指示practise, 我會細查邊方面嘅主意,作用係咩,西人學生家長會唔會都冇?

我家小孩學校冇呢啲“服務”, 家長谷有share info, 主要方便check下孩子寫手冊/做功課有冇遺漏,再採取方法提醒(當然可以不提任其撞板領敎訓),我通常見漏會話:“嘩!,今日X老師咁好冇任何功課?敎咗咩呀?”阿仔講下講下就醒起........唔係叫孩子去入谷睇資料。
李露眉
|
只上學校內聯網
木土土
|

寫email要學生做既野,應該唔會係趕急要即日做。可以晚上你睇email ,個仔需要知道的,就叫佢寫番手冊自己跟

LokYauYau
|

見你仔仔小一都咁生性企理,他应該ok嘅。若你担心,你可以定時開給他check功課(每日轉wifi 密碼)。若他自律就慢慢手,因為越高班要上网做功課找資料的机會更多,你不能不放手,唯有早d 調教上网態度。
另外有些wifi router可set時限、控制device登入,甚至用手機控制,你可考慮下。
^—^
|

我諗email係方便家長跟,但低年級都可能有網上搵資料做嘅功課......到時好難唔比.....可以同佢定番啲規矩.....

你仔仔好叻,幼稚園已經可以自己寫手冊自己跟返,一般小學低年級都未必無甩漏

jkbabe
|
要識用電子產品唔難,要識自律節制先難
loveclementine
|
我有部MacBook俾小朋友用,
佢有自己account login,
佢嘅account 有set parental control,
裝好Wikipedia app, google translate...佢可以查資料,
從小教佢唔好亂用,基本上由小一到而家高小都無問題。
JAlove
|
jkbabe 發表於 18-9-20 09:49
要識用電子產品唔難,要識自律節制先難

Exactly the point
JAlove
|
loveclementine 發表於 18-9-20 10:04
佢嘅account 有set parental control,

其實可能從小培養,容易過大左先俾佢用....

多謝你嘅建議
JAlove
|
^—^ 發表於 18-9-20 08:53
我諗email係方便家長跟,但低年級都可能有網上搵資料做嘅功課......到時好難唔比.....可以同佢定番啲規矩.. ...

其實老師好有心,每日用email同家長講下小朋友嘅學習進度...

但係有啲功課要login去學校嘅portal, 或者要聽一啲video(老師sent email)

聽咗咁多jm嘅意見,我諗諗下可能從小培養佢用電腦要自律,可能容易過大個左先講,因為呢樣野遲早都會接觸

我覺得佢之前幼稚園教得好好,老師一直同小朋友講要自律和自動自覺,好多時要帶野返學校同小朋友直接講,家長都未必知
WChan
|
loveclementine 發表於 18-9-20 10:04
呢個安排係最好, 科技進步, 好難完全唔比佢地用, 有限度監管係最妥當.
JAlove
|
LokYauYau 發表於 18-9-20 08:42

見你仔仔小一都咁生性企理,他应該ok嘅。若你担心,你可 ...

講得啱嘅,用電腦上網遲早都會接觸到,趁佢仲細,教佢要自律可能仲容易.....
JAlove
|
木土土 發表於 18-9-20 08:21

寫email要學生做既野,應該唔會係趕急要即日做。可以晚上你 ...

都唔係,老師今日send俾我,明天就要交