自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

小朋友三年級,被學校建議入校隊訓練,原來每星期有3-4小時留在學校練習,我覺得時間太多喇,但小朋友唔抗拒。
我反而係擔心會影響日常學術上功課,真係心大心細唔知入唔入校隊好?

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

平時成績點? 得嘅就入,唔得就唔好喇,始終對將來升中,成績永遠排第一

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

你小朋友本身係咪喺樂器方面有成績架?

大宅

happysmileha 發表於 18-9-20 07:47
平時成績點? 得嘅就入,唔得就唔好喇,始終對將來升中,成績永遠排第一
...

平時成績ok, 但如果今年入左校隊,每個星期要訓練3-4個鐘,我真係擔心會影響學業。
亦有人講,考中學嘅時候,樂器都對升中有幫助,唔知係唔係呢?

大宅

Angelice-BeBe 發表於 18-9-20 07:55
你小朋友本身係咪喺樂器方面有成績架?

冇架,當興趣班玩下咋。

禁止訪問

伯爵府

想生BB熱投

回覆樓主

如果學校果隊校隊係出名嘅,有得入校隊梗係好啦!玩少啲其他嘢囉。好現實嘅,如果個校隊係學界出名渣嘅,唔入好過⋯⋯
I am Agent P

大宅

hedhed 發表於 18-9-20 08:08
如果學校果隊校隊係出名嘅,有得入校隊梗係好啦!玩少啲其他嘢囉。好現實嘅,如果個校隊係學界出名渣嘅,唔 ...

不是出名的。

子爵府

回覆樓主:

樂器係入樂團吧?
一般樂團排練一星期一次,大約1.5-2小時。如果一星期用到3-4小時,咁間學校都應該幾重視個樂團。如果重視樂團即係除排練仲要日日練琴。
講真,如果個小朋友有興趣而夠discipline , 老師邀請得佢入樂團即覺得佢有potential, 可考慮參加。
but otherwise , 寧願唔參加以免兩頭唔到岸

珍珠宮

環保接龍勳章

fishfish18 發表於 18-9-20 08:00
平時成績ok, 但如果今年入左校隊,每個星期要訓練3-4個鐘,我真係擔心會影響學業。
亦有人講,考中學嘅時 ...

如果學校樂團出外比賽有奬, 對升中係有少少幫助。 如自己考埋級, 小六報中學有6級以上, 亦有少少幫助。

不過都要睇你報考間中學有冇樂團及玩嗰件樂器係咩??

所以一切以興趣行先, 如果只為升中勉强去玩就好無謂!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

fishfish18 發表於 18-9-20 07:43
小朋友三年級,被學校建議入校隊訓練,原來每星期有3-4小時留在學校練習,我覺得時間太多喇,但小朋友唔抗 ...

學業ok 我會,因為對升中都有少少印象分

大宅

little_monkey 發表於 18-9-20 08:18
樂器係入樂團吧?
一般樂團排練一星期一次,大約1.5-2小時。如果一星期用到3-4小時,咁間學校都應該幾重視 ...

小朋友玩嘅樂器都係啱啱上半年開始學,純粹當興趣班玩下。學校嘅樂團因為這兩年開始成立,可能想收多一些學生作為挑選。(純粹我個人推測)

大宅

gracelam 發表於 18-9-20 08:36
如果學校樂團出外比賽有奬, 對升中係有少少幫助。 如自己考埋級, 小六報中學有6級以上, 亦有少少幫助。

...

小朋友暫時嘅興趣有好多,樣樣都想玩。
我自己唔會帶佢去考試喇,只係當課外活動參加下。

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

升中仲要衡量係玩乜樂器先會有用喎

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

我女小三 每日都有所謂的校隊訓練,如歌詠,田徑,朗誦,手鐘,長笛,她想玩比她玩下,初小盡情玩盡情試下~可能高小我先會開始讓她着緊下成績~

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

fishfish18 發表於 18-9-20 08:00
冇架,當興趣班玩下咋。

坦白講,你這個情況,學校可能只係想揾下小朋友訓練,真係為興趣咋喎

因為有些學校嘅所謂樂團,係要揾有音樂底或叻嘅小朋友入去,之後代表學校出外比賽或表演

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

入樂團,係為團隊精神,一班人有個目標去練(唔係獨自戰鬥只係一個人練一個人考)
入樂團,唔係為張cert為升中。如果學樂器係咁攻利,唔會享受

我仔唔係叻,但小學有玩樂團,而家有玩出面樂團,試過好多次表演/服務,有幾次海外交流。有時攰架,天都未光就吉起身standby,企足成日,食飯盒食西北風,等等等等自己出場果一陣。但呢d就係體驗。如果唔好玩,我仔至唔肯個個星期過晒海咁練到夜晚十點返屋企

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

有一個活動,我唔係好想佢參加...(因為純玩,但阿仔上咗一年,就好鍾意)

尋日先同阿仔講,俾你想玩都得,但一定要做好晒功課,温晒書

如果因為個活動先令成績明顯差咗好多,我係會CUT咗呢個活動

可以俾小三小朋友自己判斷,如果佢有興趣玩,就GO AHEAD

否則,唔好浪費小朋友時間,同學校的心意。

珍珠宮

fishfish18 發表於 18-9-20 09:10
小朋友暫時嘅興趣有好多,樣樣都想玩。
我自己唔會帶佢去考試喇,只係當課外活動參加下。
...

我會鼓勵佢試下,我覺得團隊活動有全人成長經歷嘅元素,對個人品德、社交都有好處。

大宅

回覆樓主:

thank you大家意見。
今年就俾小朋友參與下,我也想他體驗多一些。

首頁

尾頁

跳至