自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

真的值得一讚! 聽BK網友講星期二基本已經清理晒了,今日星期四深圳仍有大量斷樹阻住條馬路行人路未有人清理,相比之下香港效率之快另人敬佩!

禁止訪問

子爵府

leungszeon 發表於 18-9-20 09:16
真的值得一讚! 聽BK網友講星期二基本已經清理晒了,今日星期四深圳仍有大量斷樹阻住條馬路行人路未有人清理 ...
I don't know Shenzhen, but the road I walk still has a big tree on the 行人路

子爵府

yucl_hk 發表於 18-9-20 09:20
深圳競爭力遠超香港,

香港已淪為二線城市
100% agree with you. After visit Shenzhen & Shanghai, you will find HK is very backward.

子爵府

深圳競爭力遠超香港,

香港已淪為二線城市

我講緊香港清理障礙物效率快....但關競爭力事﹖

珍珠宮

回覆樓主:

要行人行車個d路就清得快(拉埋一邊唔阻路),但公園鄉郊地方就真係需要時間啦

子爵府

paramount1980 發表於 18-9-20 09:21
I don't know Shenzhen, but the road I walk still has a big tree on the 行人路

I think no big tree still block on the main road in HK

but in Shenzhen, the main road blocked by big tree for four days!

男爵府

香港真係好有效率
馬路大致回復正常
當然事有緩急輕重
見到好多公園斷樹可能拉埋一邊揾膠帶封左佢先
政府已經派出超過600 人清
但咁多地方
要清晒都係要一定時間既

meow_day    發表於 18-9-20 12:00

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

Nikitang1111 發表於 18-9-20 09:36
香港真係好有效率
馬路大致回復正常
當然事有緩急輕重

水晶宮

真的值得一讚! 聽BK網友講星期二基本已經清理晒了,今日星期四深圳仍有大量斷樹阻住條馬路行人路未有人清理 ...

香港效率好快,不過冇人讚,D人只會鬧

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實真的算効率高的,當然唔係百分百清晒,交通大致回復正常已算

象牙宮

只係主要道路清左或清理一邊,
有好多就斷及不在路邊都未有人去清,
周維路邊都有斷樹架,不過佢地都辛苦 唔該晒。

男爵府

深圳競爭力遠超香港,

香港已淪為二線城市

我地香港同事星期一個個都返晒工,住得遠嘅遲2個鐘都仆返去
深圳灣同事全部話怕颱風冧樹所以唔返,自己話要homeoffice (但老細冇講話話比)

男爵府

我住新界平時用單車返工,17號單車行吾到,太多倒樹,心想,要到幾時才可用到單車,冇車用太不方便了,點知18號已經可行到單車了,太快了.

男爵府

回覆樓主:

大家有冇發現清理樹木排除屋苑,其他都係清潔工,消防員,警察,義工等,其實這些工作路政署係米都有責任,或是係佢地工作嘅一部份。因為有親戚,佢唔係做政府工,係做同建築有關行業,早前吃飯時就話每區嘅路政署應該負責去清理,唔係消防同警察,衰在路政係要上頭有order先做,嗱d高層(高官)又做乜呢,大家(講佢地)就食花生,由得消防,警察去“刀仔剧大樹“。

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

上次天鴿都要一段時間先清哂,今次勁咁多,相信要較長時間先得,真係要向一班工作人員致敬,他們辛苦了。

公爵府

2023年兔年勳章

回覆 lauslau 的帖子

啲電鋸,cherry picker,夾車 係得咁多。

就算落咗 order,加班 都做唔切啦。

如果為咗一年一次既十號風球,增加大量資源去提高效率,係咪一個合理嘅資源運用,理財嘅方法?

男爵府

回覆樓主:

我親戚係話点解清理倒塌樹木等都係清潔工,消防,警察,在網上亦有人謾駡警察不是,有感而發話唔見有路政署係度做嘢,因為佢地有吊車,有工具。我相信我親戚嘅講話,佢唔係樣樣鬧政府嗰d人。咁,你係米知道這工作唔係路政署嘅工作範圍呢?我都明咁勁嘅風,係冇可能十日八日清理晒所有嘅倒塌物,可能之後評估完才知道要否增加物資以防萬一。現在實在唔係講理財。

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

大宅

只係清咗車行個啲馬路咋!我見到仲有好多好多,真係辛苦嗮所有清理嘅人士。

首頁

尾頁

跳至