表達到「愛」比小朋友感受到?

夏蟬
|
最近聽個朋友講,佢同太太都面對個問題。仔仔終日打機, 令佢地都擔心兒子已經有打機成癮問題。
小朋友成績家人是可以接受的,但因剛上中學擔心會追唔上...
佢地明白小朋友係悶同同朋友有話題所以先打...但自問兩公婆既情緒都好易因見到仔仔掛住打機而失控。
好擔心自己既情緒會令小朋友更加投入打機..

有無JM都有類似煩惱?
有無咩方法可以比到小朋友更加感受到家庭愛去融入返現實??
kyliema2006
|

青春期性情有變係正常,男的打機,女的上網,晚晚蒲夜,簡直挑戰父母極限。

只可以話,到緊急關頭,公開試時,大多數人又會正常返。(即仲要忍多等幾年)父母最好學習改變……改變自己……忍忍忍。十件事睇唔過眼,只揀一件最睇唔過眼黎爆,以減少磨擦。

一係放假時就齊齊打波,郊遊,令他減少對住部機。
夏蟬
|
回覆 kyliema2006 的帖子

我相信好多做父母係明白,不過做就難維持做到
新秦先生
|
如果去到呢個地步,我建議介入既方式係共同參與而非阻止. 爸爸都應該打埋一份,用隊友既角色去幫助孩子脫離打機惡習,只要個仔仲肯同爸爸一齊打機,就會大大增加番雙方溝通既機會,就所謂可以慢慢再教,教細路既第一步亦係最難行出既一步就係建立關係,冇呢個基礎任你搬出再好教育理論都係哂氣.
新秦先生
|
爸爸肯投入時間去了解個仔點解鍾意打機,去感受下個仔感受緊D嘜野,仲唔係愛?係喇掛~!
夏蟬
|
回覆 新秦先生 的帖子

都可以咁樣建議下佢,可能有時爸爸自己其實都有打埋一份,唔知到原來個仔係學左自己
maymay220hk
|
夏蟬 發表於 18-9-20 09:42
最近聽個朋友講,佢同太太都面對個問題。仔仔終日打機, 令佢地都擔心兒子已經有打機成癮問題。
小朋友成績 ...

我有2個仔都有打機
透過打機是年青一代溝通
暫時都未有為打機有衝突
可能我2個仔本身喜歡運動
打機只系多出時間打下
我就由佢輕鬆下
想孩子吾打機成癮
就要培養佢地其他興趣 卑打機更好玩
夏蟬
|
回覆 maymay220hk 的帖子