自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

juliemania 發表於 18-9-21 08:55
我係估可能小三不斷迫個男人離婚,想快d坐正,只是個男人自己想歪了

我覺得不會迫離婚,因媽媽也同意離婚,只是財產分不混,一句到尾~全家都係錢作怪
最冤枉係兩母女

大宅

畀面勳章

diorism 發表於 18-9-20 10:53
你放心, 錢一到手個賤女人就會反面唔認人, 佢仲點會咁偉大, 養埋幾隻唔係親生嘅化骨龍丫!! 仲唔拿拿聲搵下 ...

點解親生仔女,可以咁樣對親生媽媽,
佢比老公背叛,已經好慘,
小三仲要入屋挑戰,離間佢d 仔女,
我相信佢當時個心一定極痛,同好孤獨,
做仔女由得外人蝦阿媽,
佢比人殺死,仲要幫兇手,
有無諗過,阿媽十月懷胎生你地,
有無諗過,阿媽在你小時候怎樣照顧過你,
你今天認仇人作母,
他日你地必定後悔。

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

抺茶雪糕 發表於 18-9-20 10:45
阿媽管佢哋呢樣果樣又有迫做功課,反叛期子女不滿意阿媽都正常,個賤男對老婆衰但可以對仔女好,小三更可以 ...

係啦,小三唔係幫人教仔,只係想索料同坐正,當然講嘢啱小朋友聽,鍾意繼母仲啱,如果唔要名份就唔好接觸正室一家啦,陰濕小三一名

侯爵府

諗唔到 發表於 18-9-21 11:00
點解親生仔女,可以咁樣對親生媽媽,
佢比老公背叛,已經好慘,
小三仲要入屋挑戰,離間佢d 仔女,

希望细嗰兩個成年後會反省,但大女應該冇得救

大宅

一家唔知一家事,可能個媽根本唔好,親身阿媽又點,可能仔女本身都唔喜歡阿媽,唔反對個小三。
唔係親生阿媽就代表係好阿媽

子爵府

呢一家人都好複雜下 有啲價值觀可能同常人唔同

一切都係錢係怪 唔知個親生阿媽係為自己著想定係為仔女著想, 真係想離咪直接上法庭等個官判財產分配

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

超級特務 發表於 18-9-20 12:18
好心啦,d仔女都係受害者,何必喺人地心口補一刀?
血緣家庭倫理從來都複雜,唔係d正義外人能夠明白!
...

個男判終,希望小三真係咁情深,照顧正室仔女,唔係「立」錢揾第二個契家佬,繼續扮賢淑

男爵府

mandy952 發表於 18-9-21 10:41
唔鍾意還唔鍾意,但不至於去親近殺人嗰個架,人同動物嘅分別係在於懂得倫理道德,呢三個所謂嘅「細路」, ...

你呢啲人好似訓晒人哋屋企床下底咁

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

feclagnes 發表於 18-9-21 11:59
個男判終,希望小三真係咁情深,照顧正室仔女,唔係「立」錢揾第二個契家佬,繼續扮賢淑
...

金山坐成世
小3搵過個都合理
如果佢肯幫手照顧小朋友至獨立,都算有情義(撇除道德)
你若盛開, 蝴蝶便來!

水晶宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

https://topick.hket.com/article/2165366/%E3%80%90%E8%A8%B1%E9%87%91%E5%B1%B1%E6%A1%88%E3%80%91%E8%A8%B1%E9%87%91%E5%B1%B1%E5%A6%BB%E5%AD%90%E6%97%A5%E8%A8%98%E6%9B%9D%E5%85%89%EF%BC%9A%E6%88%91%E4%B8%80%E7%9B%B4%E6%88%B4%E8%91%97%E5%81%87%E9%9D%A2%E5%85%B7%E5%81%87%E8%A3%9D%E4%B8%80%E5%88%87%E5%BE%88%E5%A5%BD?mtc=10012

審訊期間許金山一方曾指許的妻子自2013年、參與一個增強自信的課程後性情大變,她親手以英文撰寫的日記內容今日曝光,日記中透露其家庭及婚姻的心路歷程,她在日記內形容自己:「一直戴著假面具假裝一切很好!」

被許金山謀殺死亡的妻子黃秀芬,於2013年9月開始、得悉丈夫發展婚外情不久便撰寫日記,日記封面印有「蛻變」兩字,她在日記中提及:

自己只顧及自己的感受和不快,未有好好照顧子女的需要,亦未有在丈夫需要她的時候,好好聆聽丈夫,亦沒有給予子女足夠的耐心和愛。

她又形容自己:

一直戴着假面具,假裝一切都很好,營造自己過着完美的生活的假象。

黃又在日記日透露,她一直認為丈夫的責任是要照顧她、以及提供情緒上的支援,但她認為自己只顧接收而完全沒有付出,漸漸變得自私,甚至在朋友關係中,亦將別人的付出視為理所當然。

她又在日記中訂下多個改變目標,包括要讓丈夫重新信任她、要成為一個關顧別人的拍檔、要聆聽及關注他人,又決心要為家裏營造一個快樂的環境,在學業上和家庭生活上協助子女。他黃又在日記中重複抄寫一句:「我是一個有熱情、全心全意和充滿愛的女人。」

日記又記載了她不快的童年,她寫給父母的信中,提及5歲那天回家途中「發生了可怕的事」,她向母親指「那天之後,我覺得自己長大了很多。我覺得你此後一直埋怨我,我從你身上感受不到溫暖和愛。」又勸導母親表示,憤怒解決不了問題,她埋怨母親經常與父親爭執,沒有教她尊敬和愛護父親,但她於信件末段向母親表明她已打算拋開過去,並永遠愛着父母。

伯爵府

千千萬萬 發表於 18-9-21 04:48
其實我有諗過點解?三個仔女都同自己親生亞媽冇乜感情?非常奇怪。

你有無仔女?仲要係反叛期?你就會更明

琥珀宮

量子糾纏 發表於 18-9-21 10:48
案發前一晚,小三同賤男通過四個電話,打死也不信個小三沒有參與謀殺 ...

警員講返話搵阿小三時,小三係異常冷靜

琥珀宮

totoro 發表於 18-9-20 18:12
同意。仔女成績不夠好,就話阿媽唔識教。成績好就會話小三嘅功勞。小朋友咁係傾向唔會駡的小三
...

小三又唔係一齊住,又唔使鬧,唔使教,淨係氹下佢買玩具,做阿媽嘅想佢好梗係要鬧要教,加埋個老豆推波助瀾,小三係仔女心目中實係大好人啦,多餘

子爵府

mandy952 發表於 18-9-21 12:35
小三又唔係一齊住,又唔使鬧,唔使教,淨係氹下佢買玩具,做阿媽嘅想佢好梗係要鬧要教,加埋個老豆推波助 ...
仔女係好係壞,對小三有咩所謂,又唔係自己親生。
未入宮當然要得到男人,小朋友歡心。

男爵府

回覆樓主:

其實個男人而家咁樣坐一世,個小三又咁後生,仲會一世幫佢照顧d仔女?

用戶要求終止服務

cytjulia 發表於 18-9-21 13:41
其實個男人而家咁樣坐一世,個小三又咁後生,仲會一世幫佢照顧d仔女?

係女人都走啦
自己又唔係無錢

琥珀宮

唔係好老公,唔代表唔係好老豆,至於係咪好媽媽,就真係佢哋一家人先知,感受最深一定係佢一家人

殺老婆同女就一定唔啱係大錯特錯架啦,但兩公婆當中有咩問題,仔女同阿媽又有咩問題,真係佢哋先知

如果當日,兩夫妻選擇和平離婚,而仔女又企係父親嗰邊,成件事大家就未必會覺得詫異,而家詫異在於阿爸殺咗阿媽同埋姐/妹,仔女竟然企係阿爸嗰邊,如果當日係離婚,仔女企係阿爸嗰邊,我諗大家無咁詫異

男爵府

2023年兔年勳章

juliemania 發表於 18-9-21 08:55
我係估可能小三不斷迫個男人離婚,想快d坐正,只是個男人自己想歪了

都係啫,咁逼法,人都顛

琥珀宮

Jameskey 發表於 18-9-21 11:53
呢一家人都好複雜下 有啲價值觀可能同常人唔同

一切都係錢係怪 唔知個親生阿媽係為自己著想定係為仔女著 ...

可能佢唔想離呢,覺得會浪子回頭,或者等小三自動消失

水晶宮

teresakei 發表於 18-9-21 11:39
一家唔知一家事,可能個媽根本唔好,親身阿媽又點,可能仔女本身都唔喜歡阿媽,唔反對個小三。
唔係親生阿 ...

點唔好都係親生亞媽,生四個,仲要捱到有咁多物業,總會好過一個破壞人家庭既小三

首頁

尾頁

跳至