懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

初孕已經間始問奶奶,奶奶話一手包辦坐月和湊b,點知到四個月既時候佢話佢一路諗著我會請工人,佢怕一個人搞唔掂家務手痛會湊唔到b ,佢話工人負責只係做家務佢負責湊b,其實聽到我真係好不安,因為怕佢既能力並唔係想像咁好,我提議停工兩年之後岀去先請佢又話兩歲佢接返學放學佢都搞得掂唔駛工人,好急之下我請左陪月同工人(我不想請)自此之後我無一日無不安既感覺,對佢岀世之後既事好無把握,其實我好多野都係順著佢地意見,我唔開心係因為我既意見都band,我同老公講我既睇法,其實已經係照佢地既意思,只係想佢都一樣明白我,佢不停講我咁諗唔啱,我喊到佢問我要唔要睇醫生

子爵府

回覆 Betty0901 的帖子

首先你放鬆啲先,呢一刻BB係最重要,你唔開心,佢都會感受到,所以你一定要嘗試保持開朗,唔好俾負面情緒影響。
另外,你介唔介意講吓,你唔想請,係因為經濟問題?工人質素問題定係點?

大宅

我都係有左呢個先請工人加陪月

複式洋房

HOPEFORBB 發表於 18-9-20 11:29

首先你放鬆啲先,呢一刻BB係最重要,你唔開心,佢都會感受到,所以你一定要嘗試保 ...

因為聽得太多差既例子,自己又得兩房唔想bb同佢訓,我知我好傻,但我成日覺得如果知道個工人唔ok既時候已經會太遲,通常已經發生唔好既野係bb上面,我都覺得自己咁諗好差唔知做啲乜唔令自己亂諗

子爵府

明白,你將來的安排係會奶奶同工人會同時間睇住BB?我意思係唔會單獨俾工人照顧BB?

我自己情況都有啲似你,兩房,但BB係跟我哋瞓,因為房唔算大,我會將衣物嗰啲放去工人間房,騰空俾我自己放BB床。日間就要工人去我媽咪屋企,但我媽咪身體問題,就只係幫我睇住個工人照顧BB

複式洋房

HOPEFORBB 發表於 18-9-20 11:41

明白,你將來的安排係會奶奶同工人會同時間睇住BB?我意思係唔會單獨俾工人照顧BB?

奶奶話佢會睇著,但佢如果手痛我唔想佢整到自己,其實點都會有工人和bb既時候

子爵府

好理解你的擔憂,因為請工人係睇彩數。的確係好多好差的例子。

複式洋房

HOPEFORBB 發表於 18-9-20 11:45

好理解你的擔憂,因為請工人係睇彩數。的確係好多好差的例子。

我每日都同自己打交,一邊同自己講正面啲對bb好啲,一邊就會諗將來既問題,我覺得我對bb唔著要佢分擔我依啲情緒,做啲乜可以令個人放鬆啲(emoji)

子爵府

其實暫時都唔算係最擔心的情況,起碼有人磅實,好過完全無人睇住,你只可以係IP cam度睇,放鬆啲先啦,開開心心過孕期

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

工人有時可靠過99,唔一定工人一定對bb唔好
你宜家點擔心同唔開心都無結論,只有plan多d。如果工人同99都廢嘅,你可以返娘家搵幫手嗎?或你做全層媽媽ok嗎?

大宅

請工人好睇彩數,冇人會知佢好悟好,樓主如果擔心,不如悟好請,如果驚99手痛,就悟好叫佢幫,如果經濟上冇問題,不如自己湊,咁就小好多擔憂,因為就算你請左工人,99又喺度,你返工,一樣會擔心悟合你要求,到時又會悟開心,驚你有產後抑鬱, 而家最重要係搵到自己最舒服嘅生活方式,因為陀bb 都好大壓力,加油呀

複式洋房

sugizo828 發表於 18-9-20 17:16
請工人好睇彩數,冇人會知佢好悟好,樓主如果擔心,不如悟好請,如果驚99手痛,就悟好叫佢幫,如果經濟上冇 ...

我真係想自己湊,但都被反對了

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

有請陪月同工人,而且有99睇住,船到橋頭一定直。

大宅

樓主其實你家人反對你自己湊既理由係咩先?經濟壓力好大?唔可以停左一份收入?我本身都係奶奶湊,湊到6m 大自己做左ftm. 初時老公都唔係幾想,因為始終經濟上佢壓力大左,奶奶更加唔想,因為佢無得再湊,但係我地好慳咁湊b, 其實咁細個b 又真係無咩大支出。咁又比我湊到仔2歲仲有埋第二個b, 宜家我plan 緊番出黎做野,但老公見我湊得大仔好好,到佢唔想我做野住,想繼續湊埋細b 等到佢番學。我覺得你可以同老公傾下,如果唔係經濟好差,基本上佢見到你既用心同埋老人家,工人湊得唔好,佢都想改變想法既。宜家唔好諗咁多,最緊要養好個b, 生個開開心心肥白b 出黎先。

複式洋房

Ballz 發表於 18-9-24 10:23
樓主其實你家人反對你自己湊既理由係咩先?經濟壓力好大?唔可以停左一份收入?我本身都係奶奶湊,湊到6m ...

你依個完全係我想要既plan ,依家最終請左個工人,我既角度係我唔想錯過小朋友成長多於搵多啲錢為佢將來,個但老公選擇儲多啲比佢,奶奶就比我覺得我純粹唔想做,希望工人會好,奶奶會搞得掂,因為佢講明其實個工人只係做我屋企家務,唔會比佢掂個b

大宅

Betty0901 發表於 18-9-24 10:31
你依個完全係我想要既plan ,依家最終請左個工人,我既角度係我唔想錯過小朋友成長多於搵多啲錢為佢將來, ...

當你做左人阿媽,個諗法睇法同做法會唔同晒。我果時都覺得番出去做野,奶奶湊得掂就ok, 但當bb 真係出左黎,愈來愈發覺同奶奶湊法唔一致。愈來愈多問題出現時就要再做選擇。因為真係唔係人人都識湊小朋友。同埋我老公好緊張個仔,其實好多野係佢睇唔過眼,日日都話奶奶,我唔想搞到家嘈。當然,我覺得奶奶既諗法你係完全可以唔洗理,你先係bb mama, 你既決定係對bb 最好的。我奶奶都會走去同我阿媽講我點唔好,搞到老公成日鬧佢,又自己湊番個仔唔比佢湊,但我都唔會理,佢咁中意湊一係自己再生多個,一係叫佢d 仔繼續比佢湊。但我個仔我要自己湊。

伯爵府

HOPEFORBB 發表於 18-9-20 11:29

首先你放鬆啲先,呢一刻BB係最重要,你唔開心,佢都會感受到,所以你一定要嘗試保 ...

唔好咁在意,我99都係咁喇,我都做好準備自己搞掂

首頁

尾頁

跳至