你們公司有冇用timesheet?

bbshop_bb
|
你地公司有冇用timesheet 記錄每個員工每日做緊咩。

我發覺好難填。 填得多,又問你係唔係用咁多時間。
填得少,又話你得閒
tansyneko    發表於 18-9-20 15:04
sn0629
|
bbshop_bb 發表於 18-9-20 11:28

填呢啲嘢最浪費時間
tansyneko    發表於 18-9-20 15:04
twotigers
|

係啲超廢嘅管理層先要人做埋呢啲垃圾
bbshop_bb
|
sn0629 發表於 18-9-20 11:32
填呢啲嘢最浪費時間

話mon 住你用左幾時落project.
以前做project ,係一單一單咁做,但黎左新公司發覺佢地一人做二至三單project
在我負責範疇得一單,依家日日都填一單,老板有微言,叫我開班教下同事技術
lolo272
|
全部工作寫3分鐘做完,剩低果D時間寫「填TIME SHEET」,咁就冇得challenge啦
blythe
|
有,我以前做間大公司,我自己部門有,日日要填。你可唔日日填,到月尾我做timesheet report 追到他們瘦。超級煩
bbshop_bb
|
blythe 發表於 18-9-20 11:42
有,我以前做間大公司,我自己部門有,日日要填。你可唔日日填,到月尾我做timesheet report 追到他們瘦。 ...

我每個星期交一次,覺得好煩
manman豬
|
以前有間公司要,仲要係大公司
howmuch
|
Audit firm 傳統
SandyWu
|
twotigers 發表於 18-9-20 11:34

x 2

其实supporting staff日日流水作业咁返,填黎做乜?
howmuch
|
我做過私人公司, 有同事投訴多野做..., 上司便叫填 timesheet, 話睇下點幫下...分配工作...., 結果投訴的....全部收聲
JAlove
|

我之前幾份工都要填timesheet, 我嘅經驗係一開始係難填,特別係你依家冇job在手,可以俾你分散下....

之後做耐左會好啲,有幾個projects 在手,可以做啲adjustment, 之後有的job又留啲buffer,我試過多鐘到可以分D比同team其他同事,等佢哋個timesheet 好睇啲

bbshop_bb
|
JAlove 發表於 18-9-20 11:53

我之前幾份工都要填timesheet, 我嘅經驗係一開始係難填,特 ...

其實都幾難有job, 因為新技術,係指定客先用。

SHEEPYEUNG
|
howmuch 發表於 18-9-20 11:47
Audit firm 傳統

冇錯
JAlove
|
bbshop_bb 發表於 18-9-20 12:00
其實都幾難有job, 因為新技術,係指定客先用。

可以放admin嗎?
bbshop_bb
|
SandyWu 發表於 18-9-20 11:47
x 2

其实supporting staff日日流水作业咁返,填黎做乜?

我覺得project,有high peak,有休閒,休閒可以回下氣,但公司好似唔俾你回氣,一直做下去。
我公司support staff 好似唔駛填
SandyWu
|
bbshop_bb 發表於 18-9-20 12:07
我覺得project,有high peak,有休閒,休閒可以回下氣,但公司好似唔俾你回氣,一直做下去。
我公司support ...

我公司連supporting staff, 秘書 etc也要填!
JD930
|
twotigers 發表於 18-9-20 11:34

同意
SandyWu
|
bbshop_bb 發表於 18-9-20 12:07
我公司support ...

就係唔俾你回氣既 hard feeling !
canteen31
|
做big 4時填timesheet想死!每2星期要有110個 chargeable hours (收得client錢嗰d)我做tax嘅,唔似做audit咁可以一日差囇落個客度!每星期要有55 chargeable hours, 我要做起碼65-70個鍾先得!星期一至五9:30pm走叫早!星期六日都要起碼返半日!