自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

[轉貼]
世界颱風委員會有一個規定,一旦某個颱風對於生命財產造成了特別大的損失或人員傷亡而聲名狼藉,或者是以名稱本身因素而退役的,那麼它就會永久佔有這個名字,該名字就會從命名表中刪除,其他熱帶氣旋不再使用這一名稱,也就是將這個名稱永遠命名給這次熱帶氣旋,即除名。
今次來勢洶洶的颱風「山竹」原名是「榴槤」,不過颱風「榴槤」於2006年11月橫過菲律賓中部,因為它帶來巨大損失而被停用,最終被新名字「山竹」所取代。
~~~~~~~~~~~~~~~
原來「山竹」改名之前果個又係勁野

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

我估會嘞

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

第3世叫牛肉球?
你若盛開, 蝴蝶便來!

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

超級特務 發表於 18-9-20 12:20
第3世叫牛肉球?

蓮霧

子爵府

超級特務 發表於 18-9-20 12:20
第3世叫牛肉球?

應該叫波蘿,都係東南亞好味生果

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

椰子
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

禁止訪問

伯爵府

改名荔枝吧 ......

侯爵府

月見草 發表於 18-9-20 12:57
一直用生果名,下個代替名可能叫火龍果

咁實有一個中

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

會啦咁勁

公爵府

2024年龍年勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

好想知邊個國家命名,又山竹又榴連

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

除硬

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

aromama 發表於 18-9-20 13:09

泰國

大宅

牛年勳章

侯爵府

wing_wing912 發表於 18-9-20 13:20
泰國

咁要整個「番鬼荔枝」

子爵府

最好叫 > 豆腐

伯爵府

回覆樓主

叫芒果吧

男爵府

回覆樓主

芒果

子爵府

aromama 發表於 18-9-20 13:09

泰國

下次叫菠蘿蜜...

公爵府

2024年龍年勳章 環保接龍勳章

wing_wing912 發表於 18-9-20 13:20
泰國

我都係諗泰國

首頁

尾頁

跳至