海外駕駛執照換香港駕駛執照問題

無話可說
|
知道可以就咁搞手續唔使考試,但唔見預約,係咪就咁去填表到排隊?上網又睇唔到年期,又唔見有得預約,有無人有經驗呀?
小糖糖123
|
直接去排隊拿表,要帶住址證明
無話可說
|
小糖糖123 發表於 18-9-20 12:44
直接去排隊拿表,要帶住址證明

唔該!咁係咪同香港人一樣個牌10年期呀?
QQQme
|
無話可說 發表於 18-9-20 12:36
知道可以就咁搞手續唔使考試,但唔見預約,係咪就咁去填表到排隊?上網又睇唔到年期,又唔見有得預約,有無 ...

十幾年前申請過,無預約,去到攞表填,要show外國車牌、外國passport、同香港身分證,還要影印本,當時攞落樓下一層影印的。即時俾埋香港車牌我,一次過攪掂!
小糖糖123
|
無話可說 發表於 18-9-20 12:47
唔該!咁係咪同香港人一樣個牌10年期呀?

係十年
無話可說
|
QQQme 發表於 18-9-20 12:49
十幾年前申請過,無預約,去到攞表填,要show外國車牌、外國passport、同香港身分證,還要影印本,當時攞 ...

唔該晒,咁叫朋友自己去了
無話可說
|
小糖糖123 發表於 18-9-20 12:54
係十年

唔該晒,又幾正喎
clpapa
|
https://www.td.gov.hk/tc/public_ ... licence_/index.html

3. 海外駕駛執照持有人在香港駕駛

持有海外駕駛執照的人士欲在本港駕駛,可採用以下其中一種方法 :--

(i) 申請免試簽發正式駕駛執照;
(ii) 申領臨時駕駛執照;或
(iii)
如屬訪港旅客﹝即抵達香港,但不在港居住超過十二個月的人士﹞,可憑所持有有效的海外駕駛執照或國際駕駛許可證駕駛。

3.1 申請免試簽發正式駕駛執照

3.1.1 申請資格

持有 附件 3 所列的認可國家或地方所簽發的海外駕駛執照;

海外駕駛執照必須:

(i) 仍然有效或有效期屆滿不超過三年;及

(ii) 是在簽發國家或地方成功完成有關的駕駛考試後獲得的。

申請的車輛類別必須為該駕駛執照簽發國家或地方授權你駕駛的類別。

符合以下其中一項規定 :

(i) 該執照最初是你在簽發國家或地方居住不少過六個月的期間內的任何一日簽發;或

(ii) 在緊接申請前已持有該認可國家或地方的執照不少於五年;或

(iii) 持有該執照簽發國家或地方的護照或同等的旅行證件。

3.1.2 怎樣申請 ?

填妥指定申請表格 TD63A;及

將申請表格交回 香港牌照事務處 辦理。

3.1.3 所需文件及費用 ?

香港身份證﹝正本及副本﹞;

有關旅遊證件﹝例如護照﹞﹝正本及副本﹞;

有關海外駕駛執照﹝正本及副本﹞;

如該海外駕駛執照並非以英文或中文書寫,則須一併遞交經官方認可的譯本;

其他有關證明文件﹝正本及副本﹞;

現時地址的證明(住址及通訊地址)正本或副本;

註冊醫生簽發的運輸署體格檢驗證書 TD256 ﹝只適用於七十歲或以上的申請人﹞;及

所需費用﹝可於各牌照事務處詢問處查詢、致電 1823 電話中心查詢、參閱牌照事務處的牌照費用表 (TD341),或瀏覽運輸署 網頁 ﹞。

3.1.4 注意事項

自暫准駕駛執照計劃於 2009 年 2 月 9 日擴展至私家車及輕型貨車後,任何人士在獲 有關駕駛考試合格後,他須先申領暫准駕駛執照及完滿通過 12 個月的暫准駕駛期,才可申領私家車及/ 或 輕型貨車 的正式駕駛執照。 根據現時香港有關法例,只容許持有香港法例第 374B 章﹝道路交通《駕駛執照》規例﹞附表四所列的國家/ 地區所發出的 正式駕駛執照人士,透過「免試簽發」機制 申 領 駕駛 相關車輛的香港正式駕駛執照﹝電單車、私家車及輕型貨車﹞;而只持有上述 國家/ 地區所發出的 P 牌﹝ 即 相等於本 港 的 暫准駕駛執照﹞,則不能透過 「免試簽發」申領香港的正式駕駛執照。

符合申請 『免試簽發』 要求 的 申請人 會獲發香港正式駕駛執照,他不須經過 12 個月的暫准駕駛期。
無話可說
|
clpapa 發表於 18-9-20 12:59
https://www.td.gov.hk/tc/public_services/licences_and_permits/driving_licences/how_to_apply_for_a_dr ...

我咪就只係睇到呢堆字囉,又搵唔到可以約期,又搵唔到個車牌可以幾耐!因為香港國際牌只用1年嘛!而家搞掂了
aromama
|
我以前擺低比車行搞。
無話可說
|
aromama 發表於 18-9-20 13:40
我以前擺低比車行搞。

人牌喎,唔係車牌喎
aromama
|
無話可說 發表於 18-9-20 14:53
人牌喎,唔係車牌喎

我全部車牌同人牌都係比車行做,百多元手續費,你去車行問一問。

howmuch
|
申請免試簽發香港駕駛執照, 要認可國家 及 居住證明.
無話可說
|
aromama 發表於 18-9-20 15:03
我全部車牌同人牌都係比車行做,百多元手續費,你去車行問一問。

哦,唔該,考慮下先,都有相熟車行既
無話可說
|
howmuch 發表於 18-9-20 15:04
申請免試簽發香港駕駛執照, 要認可國家 及 居住證明.

係認可地方,而家等緊正式身份證同埋地址証明出
luvkaka
|
回覆 無話可說 的帖子

我冇記錯好似就咁行上去攞FORM填.... 我係好多年前
howmuch
|
無話可說 發表於 18-9-20 15:06
係認可地方,而家等緊正式身份證同埋地址証明出

係6個月的居住證明 (e.g. 入境記錄, 工作/學校證明 等)

我屋企人在澳門考牌, 再換香港牌, 一定要在居住期間考獲, 旅遊期間考獲就唔得.
無話可說
|
howmuch 發表於 18-9-20 15:12
係6個月的居住證明 (e.g. 入境記錄, 工作/學校證明 等)

上網睇都係download張表,又無網上預約!
6個月?我朋友岩岩返黎香港1個月添,等緊bank statement 呀!其實係香港人,不過好多年前移民,希望無問題啦,想大家一齊去旅行
gglc
|

填好表帶齊相關文件,直接去排,無得預約。一開門少d人。早兩個月去過,9:30到都排左兩個鐘先到。愈排愈多人。

無話可說
|
gglc 發表於 18-9-20 15:26
填好表帶齊相關文件,直接去排,無得預約。一開門少d人。早兩個月去過,9:30到都排左兩個鐘先到。愈排愈多 ...

2個鐘 唔該晒,食早餐好出發了